De World Solar Challenge in Australië

De World Solar Challenge in Australië De World Solar Challenge is een tweejaarlijkse race waarbij voertuigen worden ingezet die door middel van zonne-energie worden aangedreven. Deze voertuigen moeten aan bepaalde eisen voldoen voordat zij gebruikt mogen worden. Deze eisen zijn per klassement verschillend. De route die de deelnemers moeten afleggen is meer dan drieduizend kilometer lang en loopt door Australië heen. Tijdens de wedstrijd worden er meerdere grote steden gepasseerd. Teams van over de hele wereld doen mee en Nederland heeft ook meegedaan aan deze race. Hoe heeft Nederland in het verleden gepresteerd? Hoe lang is de route exact en wanneer werd de eerste race precies gehouden?

De World Solar Challenge


De eerste World Solar Challenge race

De World Solar Challenge werd in 1987 voor het eerst gehouden. Vanaf dit jaar werd er om de drie jaar opnieuw een race georganiseerd. Vanaf het jaar 2000 is dit veranderd en wordt er om de twee jaar een race gehouden (tijdens de oneven jaren). De race wordt in Australië gehouden omdat het hier ieder jaar zonnig is.

Eisen waaraan de voertuigen dienen te voldoen

Er zijn in totaal drie verschillende klassementen, namelijk de 'Challenger-klasse', 'Cruiser-klasse', en 'Adventure-klasse'. De eisen tussen deze klassen verschillen enorm. Zij hebben echter wel dezelfde veiligheidseisen.

De voertuigen van de Challenger-klasse mogen maar één passagier vervoeren. / Bron: Guillermogomez701, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De voertuigen van de Challenger-klasse mogen maar één passagier vervoeren. / Bron: Guillermogomez701, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Challenger-klasse

Zonnewagens die in dit klassement zitten mogen alleen op zonne-energie rijden (afgezien van ongeveer 5 kWh volgeladen accu aan het begin van de race). Er mag maar met één coureur gereden worden. Het totaal oppervlakte aan zonne-cellen dat gebruikt kan worden, kan per wedstrijd verschillen. Op alle vier de wielen dienen er mechanische remmen aanwezig te zijn.

De voertuigen in de Cruiser-klasse dienen minimaal twee personen te vervoeren. / Bron: Kogakuin university solar car, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De voertuigen in de Cruiser-klasse dienen minimaal twee personen te vervoeren. / Bron: Kogakuin university solar car, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Cruiser-klasse

Deze auto's worden deels opgeladen door middel van zonne-energie. De accu's worden tijdens de race ook met behulp van het elektriciteitsnet opgeladen. De hoeveelheid elektriciteit die gebruikt is wordt geregistreerd. Deze voertuigen worden beoordeeld op het comfort, bruikbaarheid en efficiëntie. De efficiëntie wordt beïnvloed door het aantal passagiers dat het voertuig kan vervoeren. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan een hogere score. De voertuigen vervoeren in totaal minimaal twee personen.

Adventure-klasse

De zonnewagens die binnen deze klasse meedoen spelen niet in competitie tegen elkaar. Hierdoor zijn de eisen van deze voertuigen een stuk soepeler.

Locatie & route

De race wordt iedere twee jaar in Australië gehouden. De route is in totaal 3.021 kilometer lang. Hij begint bij de stad Darwin en eindigt bij Adelaide. Deze route gaat onder andere langs de stad Alice Springs. Darwin behoort samen met Alice Springs tot de grootste steden van het Noordelijk Territorium. De volgende steden waren een onderdeel van de route in 2017:
  • Darwin (Start)
  • Katherine (Op 317 km)
  • Daly Waters (Op 588 km)
  • Tennant Creek (Op 987 km)
  • Barrow Creek (Op 1.210 km)
  • Alice Springs (Op 1.493 km)
  • Kulgera (Op 1.766 km)
  • Coober Pedy (Op 2.179 km)
  • Glendambo (Op 2.432 km)
  • Port Augusta (Op 2.720 km)
  • Adelaide (Op 2.021 km)

Nederlandse deelname

Nederland behoort tot de sterkste deelnemers vanwege de vele overwinningen. De Technische Universiteit Delft heeft namelijk vele malen de race gewonnen. De wedstrijden werden onder andere gewonnen door middel van de 'Nuna' zonnewagens van de Nuon Solar Team. Dit team bestond uit 16 studenten. Zij waren allen afkomstig van de Technische Universiteit Delft. Nuon was de hoofdsponsor van het team.

De Global Green Challenge

Vanaf 2009 werd de wedstrijd een onderdeel van de Global Green Challenge. Dit was tevens het jaar dat deze wedstrijd werd opgericht. De Global Green Challenge is een race waarbij ook andere milieuvriendelijke of zuinige auto's mee kunnen doen. Net als de World Solar Challenge begint de Global Green Challenge bij Darwin en eindigt het bij Alice Springs.
© 2018 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Compressietherapie: waarvoor wordt het gebruikt en voor wie?Compressietherapie: waarvoor wordt het gebruikt en voor wie?Compressietherapie oftewel druktherapie, wordt gebruikt bij vaataandoeningen zoals ulcus cruris. Door deze therapie te g…
Wedstrijdboksen en gewichtsklassenWedstrijdboksen en gewichtsklassenBoksen is een tactische sport waar snelheid centraal staat. Wat ook erg belangrijk is, is de positie van de voeten, ogen…
Voltige; een tak in de paardensportVoltige is een tak in de paardensport. Je kunt het omschrijven als 'turnen op het paard'. Hierbij zijn er verschillende…

Rijbewijs online verlengen: zo werkt hetRijbewijs online verlengen: zo werkt hetIn een aantal steden - waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht - is het vanaf 2018 of 2019 mogelijk om online een verl…
Van A naar B met Uber: hoe werkt deze taxi-app?Van A naar B met Uber: hoe werkt deze taxi-app?Uber is een smartphone-app waarmee je een taxirit kunt aanvragen. De app wordt voornamelijk in de Verenigde Staten en gr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hideki Kimura, Kouhei Sagawa, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/World_Solar_Challenge
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Global_Green_Challenge
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Alice_Springs
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Nuna_7
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/World_Solar_Challenge_2017
  • https://en.wikipedia.org/wiki/World_Solar_Challenge
  • https://www.worldsolarchallenge.org/event-information/route_map
  • Afbeelding bron 1: Guillermogomez701, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Kogakuin university solar car, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.