Openbaar Vervoermuseum in Doetinchem, ook leuk voor kids

Het Openbaar Vervoermuseum in Doetinchem gunt ons een kijkje in de wereld van het vervoer door de eeuwen heen. In vroeger tijden was men aangewezen op het zeilschip, de trekschuit of de postkoets. Er was geen andere manier om van A naar B te reizen en een ritje van Groningen naar Amsterdam duurde vele dagen lang. Met de komst van de stoomtrein veranderde dat en de opening van de eerste spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem in 1839 was een keerpunt in de geschiedenis. Rond 1900 lag er een wijdvertakt netwerk van spoorlijnen en stoomtramlijnen in ons land en ook de bus maakte zijn entree, reis mee naar Doetinchem!

Foto's, film en schaalmodellen

Het Openbaar Vervoermuseum in Doetinchem schetst een goed beeld van de opkomst en het gebruik van het openbaar vervoer. Het is een levendig museum waar aan de hand van toebehoren, foto's, film en schaalmodellen van treinen, trams en bussen het verhaal van het openbaar vervoer voor het voetlicht wordt gebracht. Het Openbaar Vervoermuseum herbergt een waardevolle collectie op het gebied van trein-, tram- en busvervoer die ook voor kinderen op een aantrekkelijke manier tentoongesteld wordt.


Er zijn modelbanen met rijdende tram- en treinmodellen te zien op diverse schaal groottes waaronder een LGB-baan, smalspoor in schaal 1:22½ dat door de grote afmetingen van de modellen extra aantrekkingskracht heeft op kinderen van alle leeftijden.
De unieke collectie van allerlei andere schaalmodellen en voorwerpen uit het openbaar vervoer is te zien in ruim 30 vitrines en wordt regelmatig aangevuld met nieuw verworven museale objecten die door aankoop of schenkingen worden verkregen.

Speciale aandacht voor de Gelderse tramlijnen

In het museum is natuurlijk veel aandacht voor de voormalige Gelderse Tramwegen, een netwerk van stoomtramlijnen dat in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de ontsluiting van het platteland. In de loop der jaren is een uitgebreide collectie van voorwerpen en objecten verzameld uit de rijke geschiedenis van onder andere de Gelderse Stoomtramwegmaatschappij, GSM, de Gelderse Tramwegen, GTW, en de latere opvolgers, de busmaatschappijen GSM, GVM, Oostnet en het huidige Syntus.


Er wordt daarnaast ook gekeken naar het openbaar vervoer met tram en bus elders in Nederland zoals bij de HTM en de NZH.
Heden ten dage is er vrijwel niets meer overgebleven van het eens zo wijdvertakte tramspoornet in ons land. Den Haag nam in 1924 al afscheid van de stoomtram en bij de Rotterdamse Tramweg Maatschappij die ook veel plattelandslijnen bediende reed de laatste stoomtram in 1963. Museumtramlijnen zoals Haaksbergen-Boekelo, Hoorn-Medemblik en Goes-Borsele helpen ons echter aan de stoomtram tijd herinneren, deze spoorbedrijven houden het stoomtramwezen in ere voor ons en ons nageslacht.

Inspiratie voor jongeren

Het museum heeft zich als taak gesteld het bewaren, bestuderen en beschrijven van de geschiedenis van het openbaar vervoer voor een zo breed mogelijk publiek in het algemeen en jongeren in het bijzonder. Het museum wil deze doelgroep inspireren en voorzien van kennis over het openbaar vervoer en spant zich daarom in verzamelingen en objecten die te maken hebben met het openbaar vervoer te verwerven. U kunt daarbij ook denken aan ansichtkaarten, boeken, kostuums, spellen en andere voorwerpen.


Het museum heeft een bibliotheek waar u op aanvraag kunt studeren in boeken en materiaal uit het archief en er is een leuke museumwinkel waar u terecht kunt voor souvenirs, schaalmodellen en modeltreinen. Voor een kopje koffie, thee of limonade kunt u terecht in de restauratie met de toepasselijke naam "De Perronmeester" en u kunt daar ook reserveren voor bijvoorbeeld een vergadering of een groepsuitje. Een groepsrondleiding door het museum is eveneens mogelijk, dit kan ook alleen op reservering.

Speciaal voor kinderen

Voor kinderen vanaf 6 tot 10 jaar is er de "Stoker Jan Speurtocht" met vragen en opdrachten die hen langs de meest bijzondere museumstukken leid, na afloop krijgen ze een Openbaar Vervoer Diploma. Het is mogelijk om een verjaardag te vieren in het museum, er wordt dan een workshop gedaan waarin de kinderen een eigen bus of trein maken om mee naar huis te nemen. Natuurlijk is er limonade en snoep en de jarige krijgt een cadeautje, kijk voor meer informatie op www.ovm-doetinchem.nl.
Daar vindt u ook de openingstijden, toegangsprijzen en een route naar het museum. U heeft vrij entree met de Museumkaart.
Veel plezier in het museum!

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Escher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagEscher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagM.C. Escher is in binnen- en buitenland beroemd om zijn kunst. In Den Haag is onder de naam Escher in het Paleis een ten…
Openbaar vervoer en de marktordeningOpenbaar vervoer en de marktordeningWie is er verantwoordelijk voor het openbaar vervoer? Binnen het openbaar vervoer is een marktordening. Hier zijn alle a…
Aftrek reiskosten openbaar vervoer 2020Aftrek reiskosten openbaar vervoer 2020Reis je in 2020 van en naar je werk met het openbaar vervoer: elke dag, een aantal dagen in de week of slechts incidente…
Het openbaar vervoer in RomeBinnen een grote stad als Rome is het handig je met het openbaar vervoer te verplaatsen. Wanneer je nog nooit in Rome be…

Wat te doen bij een verlopen rijbewijs (in het buitenland)?Wat te doen bij een verlopen rijbewijs (in het buitenland)?Indien het rijbewijs is verlopen dan is men strikt genomen overal ter wereld strafbaar als men een voertuig op de openba…
Landcodes op auto'sLandcodes op auto'sAlle landen van de wereld worden aangeduid met een eigen landcode. Je ziet de landcode bijvoorbeeld achterop de auto, of…
Bronnen en referenties
  • Geschiedenisgroesbeek.nl
  • Nicospilt.com
  • Ovm-doetinchem.nl
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 26-06-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.