Rijbewijs halen

Voor het behalen van je rijbewijs moet je tegenwoordig een aanzienlijke investering doen. Niet alleen in geld, maar ook in tijd en energie. Er wordt tegenwoordig in de lessen meer aandacht besteed aan je plek op de weg, en dien je ook meer over het voertuig te weten dan vroeger. En dit is niet om niets: het verkeer is in de loop der jaren steeds intensiever geworden en een goede voorbereiding voordat je deel gaat nemen aan het verkeer, is alleen maar positief. Voor het behalen van je rijbewijs moet je tegenwoordig een aanzienlijke investering doen. Niet alleen in geld, maar ook in tijd en energie. Zo heb je eerst je theorie te behalen en daarna komt de praktijk. Dat is altijd al zo geweest, maar de inhoud is aanzienlijk zwaarder geworden. Zo wordt tegenwoordig meer aandacht besteed aan je plek op de weg, en dien je ook meer over het voertuig te weten dan vroeger. En dit is niet om niets: het verkeer is in de loop der jaren steeds intensiever geworden en een goede voorbereiding voordat je deel gaat nemen aan het verkeer, is alleen maar positief.

Ook financieel kunnen de kosten flink oplopen. Uiteraard is dat deels afhankelijk van het aantal lessen dat je nodig hebt te voorbereiding op het CBR examen. En waar vroeger menig ouder aanbood het rijbewijs te betalen, uiteraard tegen bepaalde voorwaarden zoals het niet gaan roken voor je 18e verjaardag, draaien veel jongeren zelf op voor de kosten.

Daarom is het verstandig je te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn voor het behalen van je rijbewijs. Wil je het in korte tijd halen, of ga je liever wekelijks lessen? Ook het vergelijken van prijzen loont zeker. Het internet biedt je daarbij uitkomst. Hier volgen een aantal tips voor het maken van goede keuzes voor het behalen van je rijbewijs.

Kosten voor autorijlessen

Per autorijschool kunnen de kosten van autorijles verschillen. Vergelijk wel appels met appels. Soms duurt een les een uur, de ander biedt een les van drie kwartier aan. Dat lijkt goedkoper als je alleen naar de euro’s kijkt. Daarnaast kan ook het soort rijles dat u neemt van invloed zijn op de prijs: neem je afzonderlijke lessen of een pakket af? En kijk ook eens naar de prijsverschillen van autorijscholen in kleinere steden en/of dorpen om jouw woonplaats. Om klanten te trekken biedt men scherpere prijzen.

Losse autorijlessen

Zeker wanneer je besluit wekelijks te gaan lessen, en losse lessen afneemt tot het moment dat jij er klaar voor bent om examen te gaan doen, is het aan te raden meerdere autorijscholen te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de prijs per les, maar ook op het slagingspercentage van de rijschool. Je kunt allicht goedkope lessen af hebben kunnen nemen, maar het slagingspercentage van de betreffende rijschool laag is, dan kunnen de kosten aan het einde van de rit alsnog flink zijn opgelopen vanwege herexamen en alsnog enkele lessen.

Pakket

Het kan voordeliger zijn om een rijlespakket bij een autorijschool af te nemen. Om jou over de streep te trekken bij de betreffende school lessen af te nemen, bundelt men vaak de lessen en examens in een aantrekkelijk aanbod. Ook hierbij geldt: vergelijk de verschillende aanbiedingen. Wees voorzichtig met het vergelijking en zorg ervoor dat je de juiste dingen met elkaar vergelijkt. Bundels bevatten vaak het examen en er zijn rijscholen die zelfs een herexamen, in geval van niet slagen tijdens het eerste examen, in de bundel garanderen. Deze pakketten kunnen eventueel uitgebreid worden met theorielessen, theorie-examen en/of een proefpraktijkexamen. Om in te kunnen schatten of jij capabel bent binnen het vastgestelde aantal lessen van het pakket te slagen voor je rijexamen wordt veelal een proefles afgenomen.

Spoedopleiding

Als je in een kort tijdsbestek je rijbewijs wilt halen, dan is een spoedopleiding allicht een goede keuze. Er zijn al opleidingen die jou in vijf dagen je rijbewijs garanderen. Tiendaagse opleidingen kom je ook veel tegen. Deze spoedopleidingen zijn ook in bundels verkrijgbaar, inclusief examen. Let op: om te kunnen afrijden in praktijk moet je wel over jet theoriecertificaat beschikken. Dus klaarstomen in 5 dagen is mogelijk, maar als je niet slaagt voor je theorie, heb je daar niets aan. Spoedopleidingen zijn per definitie duurder dan losse lessen of pakketten met langere looptijd.

Overige kosten bij autorijlessen

Om je rijbewijs te behalen zijn er naast de kosten van de praktijklessen en het praktijk examen ook andere kosten. Denk aan de kosten voor het behalen van je theorie: het theorieboek en eventueel theorielessen die je wilt volgen. Ook het doen van theorie examen kost geld. En ben je uiteindelijk geslaagd, dan kost het ophalen van het rijbewijs bij jouw gemeente ook nog eens enkele tientallen euro’s. Deze kosten verschillen per gemeente.

Kosten gespreid betalen

Gespreid betalen van de kosten kan soms uitkomst bieden. Niet altijd kun jij in één keer een groot bedrag op tafel leggen. Veel rijscholen bieden daarom de mogelijkheid om gespreid te betalen. Vraag naar de mogelijkheden en voorwaarden bij de rijschool. Let op, dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Vergelijking kosten autorijles

Via internet kunt u op eenvoudige en snelle wijze een vergelijking maken tussen de kosten van autorijles bij verschillende autorijscholen en ook het slagingspercentage vergelijken. Het is zeker raadzaam om dit te doen. Tip: kijk niet alleen naar rijscholen in uw woonplaats maar ook in de buurt van uw woonplaats. Dat kan gunstig uitpakken.
© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Het rijbewijs - Eisen en leeftijd voor alle rijbewijzenHet rijbewijs - Eisen en leeftijd voor alle rijbewijzenWat zijn de eisen voor het behalen van een rijbewijs, van het rijbewijs AM tot en met het rijbewijs DE. Voor het besture…
Vakbekwaamheid code 95 halen: basiskwalificatie & nascholingVakbekwaamheid code 95 halen: basiskwalificatie & nascholingHoe haal je je vakbekwaamheid code 95 snel en goedkoop? Onder welke regeling val je gezien de datum waarop je je rijbewi…

Services van ANWB WegenwachtDe services van de ANWB Wegenwacht bieden pechhulp bij pech onderweg. Speciaal voor accuproblemen hebben ze een Accuserv…
Nieuwe auto kopen langer uitstellenNieuwe auto kopen langer uitstellenDe meeste Nederland kunnen niet zonder een auto. De kosten van het bezitten en gebruiken van een auto zijn echter erg ho…
Bronnen en referenties
  • Cijfernieuws
  • Websites diverse rijscholen
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.