Stiekem privé rijden in een auto van de zaak
De hoogte van de boete bij oneigenlijk gebruik van een lease auto bedraagt €4920. De belastingdienst controleert hierop op diverse manieren. Lees hier welke eisen er aan een rittenregistratie gesteld worden en hoe de belastingdienst dit controleert.
Stiekem privé rijden in een auto van de zaak
Als je rijdt in een lease auto moet je bijtelling betalen. Deze bijtelling is enkel verplicht wanneer je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Als je geen bijtelling wil betalen, dan moet je het formulier “verklaring geen privégebruik auto” invullen en opsturen aan de belastingdienst. Door het invullen van deze verklaring geef je aan jaarlijks minder dan 500 kilometer privé te rijden.
260.000 verklaringen
In Nederland hebben 260.000 mensen de verklaring “geen privégebruik auto” ingevuld. Om te bewijzen dat zij geen privékilometers rijden dienen zij een rittenregistratie bij te houden. Dit betekend in de praktijk dat elke rit moet worden opgeschreven en het aantal kilometers moet worden genoteerd.
Fraude met verklaring geen privégebruik auto
Uit onderzoek van de belastingdienst is naar voren gekomen dat ongeveer dertig procent van de mensen die de “verklaring geen privégebruik auto” hebben ingevuld toch stiekem privé rijden in een auto van de zaak. De belastingdienst voert daarom regelmatig controle uit, om na te gaan of mensen toch privé rijden in een zakelijke auto.
De manieren waarop de belastingdienst lease autorijders controleert
De belastingdienst controleert de mensen die de “verklaring geen privégebruik auto” hebben ingevuld. Zij doen die door de rittenregistratie op te vragen en deze te vergelijken met de bij hen bekende gegevens. De belastingdienst verzamelt uitgebreide informatie over waar auto’s zich op een bepaald moment bevinden. Dit doen zij door bijvoorbeeld de APK gegevens te bekijken, als de auto in de garage staat kunnen er immers geen privé kilometers mee gereden worden. Ook kunnen zij op grote parkeerterreinen de kentekens van auto’s bekijken. Dit kan bijvoorbeeld gemakkelijk bij attractieparken. Ook kunnen zij bij grens gemakkelijk kijken welke auto’s Nederland verlaten en kunnen er buitenlandse boetes voorbij komen. Ditzelfde geldt voor Nederlandse snelheidsboetes, deze geven nauwkeurig aan waar het voertuig zich op een bepaald moment bevond. Hiernaast staat de belastingdienst soms ook bij afritten om kenteken informatie te verzamelen.
Hoogte van de boete bij privégebruik leaseauto
De boete die je kunt krijgen voor een onjuiste rittenadministratie is relatief hoog. De boete bedraagt €4920. Deze boete krijg je als je betrapt wordt op het voeren van een onjuiste of onvolledige rittenadministratie. Er zijn op dit moment veel mensen die pleiten voor een elektronisch kastje dat de gereden kilometers administreert. Het is namelijk vrij intensief om de gereden kilometers elke rit bij te werken.
De eisen die de belastingdienst stelt aan een rittenregistratie
De belastingdienst stelt enkele eisen aan de rittenregistratie, er moet in staan wat voor type en merk de auto heeft. Sinds wanneer je de auto hebt en wat voor kenteken de auto heeft. Per keer dat je de auto gebruikt vermeld je de datum en de kilometerstand aan het begin en einde van de rit. Je geeft je vertrek en je aankomst adres aan. Ook vermeld je of het een privé of een zakelijke rit betrof. Als je om moest rijden moet je dit ook vermelden. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld rijschoolhouders hoeven enkel de kilometerstand aan het begin en einde van de dag te noteren. Zij hebben immers geen bestemming en rijden niet altijd de kortste route.