Dagwaarde of taxatiewaarde auto: Wat is mijn auto waard?
Wanneer je jouw auto wilt gaan verkopen, wil je graag weten wat de dagwaarde is, zodat je een goede verkoopprijs kunt vaststellen. Wanneer je een tweedehands auto wilt gaan kopen, wil je waarschijnlijk ook graag weten of de vraagprijs reëel is. De dagwaarde of taxatiewaarde van de auto is dan ook erg belangrijk maar blijkt na een zoektocht op Internet nog niet zo simpel vast te stellen. Hoe bereken je nou eigenlijk precies wat een auto vandaag waard is?
Wat is dagwaarde, cataloguswaarde of taxatiewaarde van een auto?
De
dagwaarde,
cataloguswaarde of
taxatiewaarde van een auto is, heel simpel, wat een auto op dit specifieke moment waard is. Dat is niet zo gemakkelijk te bepalen, want de waarde wordt deels bepaald door wat kopers er over het algemeen voor geven en deels door de specifieke leeftijd en eigenschappen van de auto. Eigenlijk is de dagwaarde de waarde, die algemeen wordt overeenkomen voor een auto van een bepaalde leeftijd: Wat is de nieuwprijs en hoeveel moet daar vanaf worden getrokken omdat de auto niet meer nieuw is?
De
marktwaarde van een specifieke auto kan hoger liggen dan de dagwaarde van het merk en type auto: Wanneer je bijvoorbeeld een speciale motor hebt laten zetten in je auto, zal voor kenners de marktwaarde waarschijnlijk hoger liggen dan wat er in Nederland gemiddeld wordt gegeven voor deze auto van deze specifieke leeftijd.
De dagwaarde representeert dus:
- Wat een auto nu waard is als je hem zou willen gaan kopen
- Wat jouw auto waard is als je hem vandaag zou willen gaan verkopen
- Wat het je zou kosten wanneer je jouw auto zou moeten gaan vervangen door eenzelfde auto (verzekeringsmaatschappijen keren uit op basis van de dagwaarde)
Hoe bereken je de dagwaarde, waarde of taxatiewaarde van een auto?
Je kunt de dagwaarde van een auto vrij nauwkeurig vaststellen op basis van de volgende kenmerken:
- Merk en Type
- Bouwjaar
- Kilometerstand
- Opties en accessoires
- Motor
- Gemiddelde verkoopprijs (in Nederland voor dit type auto met deze leeftijd)
- Gemiddelde inruilwaarde (in Nederland voor dit type auto met deze leeftijd)
Waar kun je de taxatiewaarde of dagwaarde van je auto laten bepalen?
Op een aantal websites kun je gratis of tegen een kleine vergoeding de taxatiewaarde van jouw voertuig laten bepalen. Je kunt onder andere terecht bij de volgende aanbieders maar er zijn er natuurlijk nog meer:
- Autotelegraaf
- Autocheck
- Autorola
- AutoDNA
- Autoscout
- Autototaal
- ANWB
- Bovag-Occassions
- Independer (voor autoverzekeringen)
Op deze sites kun je op basis van de hier boven beschreven kenmerken (zorg dus dat je die bij de hand hebt) oppervlakkig de dagwaarde van jouw voertuig laten bepalen. Deze waardebepaling is niet altijd voldoende, wanneer je zelf een tweedehands auto wilt gaan kopen. Dan wil je een meer uitgebreid taxatierapport zien.
Ook wanneer je jouw auto wilt gaan verkopen is het eigenlijk raadzaam om te kiezen voor een iets duurder maar meer uitgebreid taxatierapport. Voor het vaststellen van de dagwaarde voor de autoverzekering is deze basale berekening via Internet wel voldoende.
Wanneer kies je voor een meer uitgebreid taxatierapport of een keuring van de auto?
De kenmerken, die worden gebruikt voor het vaststellen van de dagwaarde van een auto zeggen natuurlijk niet alles. Ze zeggen namelijk niets over de echte staat, waarin het voertuig zich bevindt.
Je mist op basis van de dagwaarde namelijk een paar heel relevante dingen, denk bijvoorbeeld aan:
- Wat is de staat, waarin de auto zich bevindt? Zijn er veel beschadigingen of krassen?
- Is het een gewilde kleur?
- Is de motor nog in orde?
- Is de auto voldoende onderhouden door een respectabele garage?
- Zijn alle papieren aanwezig?
- Klopt de kilometerstand wel?
Wanneer je dus wilt gaan kopen of verkopen is het verstandig om te kiezen voor een meer uitgebreid
taxatierapport. Bij de genoemde websites kun je ook terecht voor een meer uitgebreide online dagwaarde berekening, die al meer aspecten meeneemt. Wanneer je nog meer informatie nodig hebt, zul je moeten kiezen voor een fysieke
keuring of taxatie bij een taxatiebureau.
Laat die keuze bij verkoop afhangen van of de mogelijke koper hierop aandringt. Houd er bij aankoop van een auto rekening mee dat je de kosten er dikwijls ruimschoots uit kan halen door de auto daadwerkelijk te laten keuren. Je voorkomt hiermee dat je een auto koopt met verborgen gebreken of kunt op basis van de taxatie een meer reële prijs bedingen.