Onterecht aansprakelijk gesteld voor autoschade en nu…
Het kan iedereen zomaar overkomen, op een dag krijg je een brief van je autoverzekeraar thuis dat je een schade hebt veroorzaakt maar jij bent je van geen kwaad bewust. Of je weet wel dat er een aanrijding was maar de tegenpartij verdraait de feiten. Wat kun je in een dergelijk geval nog doen om ervoor te zorgen dat de schade juist wordt afgewikkeld.
Niet bij de aanrijding in de buurt geweest
Op het moment dat je zelf in het geheel niet in de buurt van de gestelde aanrijding bent geweest is het verstandig een briefje te schrijven aan je eigen verzekeraar waarin je aangeeft niet bij het ongeval betrokken te kunnen zijn omdat je simpelweg niet in de buurt van de aanrijding was. Als je nog kunt nagaan waar jij en je auto op het moment van de aanrijding waren is het goed dit gelijk aan te geven in je brief aan de verzekeraar.
Je verzekeraar zal de tegenpartij dan confronteren met deze informatie. Doorgaans is dit meer dan voldoende. Vaak blijkt achteraf dat een letter of een cijfer van het kenteken fout is opgenomen waardoor men terecht is gekomen bij jou verzekeraar in plaats van de juiste verzekeraar.
Natuurlijk is het ook mogelijk dat de tegenpartij wel blijft volhouden dat het jou voertuig betreft. In dat geval geldt in Nederland wie eist die bewijst, dat wil dus zeggen dat de tegenpartij door middel van bewijs zal moeten aantonen dat jouw voertuig wel degelijk de schade heeft veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een getuigenverklaring.
De tegenpartij verdraait de feiten
Meer dan eens komt het voor dat de tegenpartij achteraf de feiten van de aanrijding veroorzaakt waardoor het lijkt dat jij aansprakelijk bent voor het ontstaan van de schade. Ook in dit geval is het verstandig zelf bij jouw autoverzekeraar aan te geven hoe een en ander dan wel in elkaar steekt.
Ook in dit geval geldt dat de tegenpartij, wil deze zijn schade kunnen verhalen, bij tegenstrijdige lezingen zijn stellingen zal moeten bewijzen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van getuigen, maar ook met behulp van het door beide partijen ondertekende schadeformulier. Heb jij op het schadeformulier getekend voor bepaalde zaken dan zit je hier doorgaans aan vast tenzij je overtuigend kunt bewijzen dat het anders is verlopen. Teken dus ook nooit een schadeformulier waarin je je niet kunt vinden en zorg dat je de kopie van het aanrijdingformulier meeneemt en bewaart. Mocht de tegenpartij achteraf dan nog aanvullingen op het schadeformulier maken dan kun je met je eigen kopie nog bewijzen dat er geknoeid is met het aanrijdingformulier.
Valse bewijzen
Houdt de tegenpartij ondanks alles toch nog vol dat je wel degelijk aansprakelijk bent voor het ontstaan van de aanrijding en kan dit door middel van (vals) bewijs worden ondersteund, dan is er een iets groter probleem.
Helaas komt het in Nederland meer dan eens voor dat er bijvoorbeeld valse getuigenverklaringen worden afgegeven zodat een tegenpartij alsnog (onterecht) zijn schade kan verhalen. In een dergelijk geval wordt het relaas van de tegenpartij ondersteund door middel van bewijs. Bij twijfel kan een verzekeraar de getuige altijd vragen of deze bereid is diens verklaring onder ede te herhalen. Als dit het geval is dan heeft jouw verzekeraar de mogelijkheid het aan te laten komen op een procedure, aan een dergelijke procedure zijn doorgaans hoge kosten verbonden en uw verzekeraar zal niet altijd een procedure willen starten. Volgens de polisvoorwaarden kunt u uw verzekeraar hiertoe ook niet verplichten, of er een procedure wordt gestart is een beslissing die alleen mag worden genomen door uw verzekeraar.
Daarbij komt dat schadecorrespondenten die de schade behandelen alleen de situatie zoals deze op papier is vastgelegd kunnen gebruiken bij de afwikkeling van de schade. Ook zij krijgen dagelijks te maken met verhalen welke verdraaid worden. Ook al is uw verhaal de juiste lezing van de aanrijding, op papier kunt u de schijn volledig tegen zich hebben.
In het geval van valse bewijzen is het dan ook in uw belang zoveel mogelijk tegenbewijs te verzamelen. Dit bewijs kan bijvoorbeeld bestaan uit eigen getuigenverklaringen (ook een inzittende van uw eigen voertuig en zelfs een familielid kan in dit geval optreden als getuige). Ook ander bewijs kan ervoor zorgen dat de lezing van de tegenpartij wordt ondermijnd, hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan foto’s van de situatie ter plaatse of de aard van de schade aan beide voertuig. Bent u van mening dat de schade aan het voertuig van de tegenpartij niet door uw voertuig kan zijn ontstaan dan kunt u uw verzekeraar verzoeken deze kwestie voor te leggen aan een expert. Deze kan door de voertuigen naast elkaar te zetten wel bepalen of de schade inderdaad op de wijze zoals geschetst door de tegenpartij kan zijn ontstaan.
De rol van uw rechtsbijstandverzekeraar
Door het aangaan van de verzekering heeft u uw autoverzekeraar gemachtigd de schade af te wikkelen, u heeft hierin in principe geen eigen zeggenschap. Natuurlijk is het wel zo dat een schadecorrespondent beter zijn werk kan verrichten als u zoveel mogelijk informatie aanlevert (schriftelijk) welke mee kan helpen in de afwikkeling van de schade. Indien u het niet eens bent met de afwikkeling van de schade door uw eigen autoverzekeraar kan uw rechtsbijstandverzekeraar hierin doorgaans weinig tegen inbrengen daar u zelf bij het aangaan van de verzekering de autoverzekeraar machtigde af te wikkelen op de wijze welke zij willen. Wel kan uw rechtsbijstandverzekeraar trachten een claim in te stellen voor uw eigen schade richting de tegenpartij. Hierbij zal uw rechtsbijstandverzekeraar eveneens al het mogelijke bewijs verzamelen, mocht de claim van uw rechtsbijstandverzekeraar tot resultaat zijn dan kan dit natuurlijk wel weer van invloed zijn op de beslissing van uw autoverzekeraar.
© 2009 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen