Wat kost een rijbewijs?

In Nederland is het gebruikelijk om als volwassene een rijbewijs te hebben. Mensen vanaf 18 jaar kunnen hun rijbewijs gaan halen, maar wat kost een rijbewijs voor een auto eigenlijk. Een rijbewijs is een belangrijk papiertje om te halen. Het geeft mensen een gevoel van vrijheid en het is ook van belang om goed te kunnen functioneren in onze samenleving. Mensen zonder een rijbewijs zullen meer moeite hebben om een baan te vinden. Ze kunnen namelijk te maken krijgen met een reisafstand die moeilijk af te leggen is met het openbaar vervoer, en voor de werkgever kan het ook wenselijk zijn om te kunnen en mogen rijden. Ook in de vrije tijd maakt een rijbewijs het leven een stukje leuker. Naast de kosten van het halen van het rijbewijs is het autorijden op zich erg kostbaar. Naast de afschrijving moet u ook rekening houden met de kosten van brandstof, reparaties, verzekeringen en belastingen.

Tarieven van rijscholen

De concurrentie tussen de verschillende rijscholen is groot. De gehanteerde uurtarieven zullen niet zo sterk verschillen, maar sommige rijscholen hanteren zeer voordelige pakketen, waardoor u veel geld kunt besparen. De meeste rijscholen houden een uurtarief aan tussen de 35 en 45. Het is vaak moeilijk onderling te vergelijken omdat er ook rijscholen tussen zitten die niet werken met tarieven per uur, maar per een gedeelte van een uur. Een tarief voor 45 minuten les moet dan eerst omgerekend worden naar een tarief per uur. Op het internet kunt u de tarieven van rijscholen vergelijken, maar ook de kwaliteit. Bij het bepalen van de kwaliteit, wordt er gekeken naar het slagingspercentage per rijschool. U zou kunnen concluderen dat een rijschool met een hoog slagingspercentage beter les geeft en beter voorbereid op het examen. Een rijschool met een laag slagingspercentage hoeft echter geen slechte rijschool te zijn. Dit kan te maken hebben met bepaalde factoren.

Hoeveel rijlessen moet ik volgen voordat ik examen kan doen?

Dit verschilt per persoon. De ene heeft er meer gevoel voor dan de andere. Gemiddeld hebben cursisten tussen de 30 en 40 lessen nodig totdat ze klaar zijn voor het examen. Een instructeur kan over het algemeen na de eerste les een indicatie geven hoeveel lessen er noodzakelijk zijn.

Wat kost het halen van het theorie gedeelte?

Voor het theoretische gedeelte moet u rekening houden met de kosten van de lessen bij de instructeur en het examen. De theorielessen zijn vaak niet kostbaar. U kunt hierbij rekening houden met een tarief tussen de 50 en 100 voor meerdere lessen tot het examen. Het examen zelf kost ongeveer 35.

Totale kosten rijbewijs?

De totale kosten worden samengesteld dor de kosten van theorie en praktijk bij elkaar op te tellen. Het theoriegedeelte kost in totaal ongeveer 135. Voor het praktijkgedeelte is het moeilijker om het vast te stellen. Het is namelijk afhankelijk van het aantal lessen en het aantal examens die afgelegd moeten worden. Eén keer afrijden kost 90. Uitgaand van 40 lessen (40 per keer) en één examen komen de kosten op:
  • Theorielessen en examen: 135
  • Rijlessen: 40 lessen x 40 = 1600
  • Examen: 90
  • Rijbewijs zelf (bij de gemeente): 45

De totale kosten: 1870. Dit is echter slechts een indicatie. De werkelijke kosten kunnen eenvoudig sterk naar boven afwijken. De cursisten die minder lessen nodig hebben kunnen goedkoper uit zijn. Ook de cursisten die een voordelig pakket afsluiten kunnen op lagere kosten uitkomen.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een rijles per uur?Wat kost een rijles per uur?De kosten om een rijbewijs te halen kunnen eenvoudig oplopen tot 2.000. De hoogte van de kosten zijn hoofdzakelijk afh…
Kosten van het halen van het rijbewijs?Kosten van het halen van het rijbewijs?Eén van de verstandigste investeringen die jongeren kunnen verrichten, is het halen van het rijbewijs. Grote kans dat ee…

Amsterdam duurste stad om te parkerenAmsterdam duurste stad om te parkerenParkeren in het centrum van Amsterdam is een probleem. Lukt het u toch om een plaatsje te bemachtigen, dan moet u de hoo…
Het leed dat afrijden heetHet leed dat afrijden heetIedereen die in een auto rijdt heeft het ooit doorstaan: het rijexamen. Hoewel ze het vroeger wel wat makkelijker hadden…
Bronnen en referenties
  • Cbr
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 20-08-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.