Wat kan men van een auto recyclen?

Wat kan men van een auto recyclen? Elk huishouden in Nederland heeft zowat wel een auto bij het huis op de oprit staan. Misschien soms wel twee. Vol trots worden ze meestal goed onderhouden en door de jaarlijkse APK-keuring blijven deze automobielen in goede staat. Toch komt er een moment dat een auto niet meer rendabel is om te repareren en uiteindelijk belanden ze op de schroothoop, alias het kerkhof voor de auto's. Maar wat daarna? Wat kan men nog van de auto gebruiken om te gaan recylclen?

Recyclen

In totaal is ongeveer 85% van een auto recyclebaar. Soms worden onderdelen opnieuw gebruikt, nadat ze een update hebben gehad, maar het grootste gros van het materiaal aan de auto wordt verwerkt tot nieuwe materialen. Dit recyclen en hergebruiken van het materiaal een goede manier voor het milieu. Daarnaast is in plaats van nieuw materiaal te produceren recyclen van bestaande materialen vaak goedkoper. Dus uiteindelijk beter voor de portemonnee en voor het milieu.

De onderdelen waarop een auto wordt gerecycled zijn de volgende:Het ijzer van de auto

IJzer bevat een groot gedeelte van de auto. Eigenlijk de gehele carrosserie bestaat grotendeels uit ijzer. IJzer is dan ook een type materiaal wat erg gemakkelijk opnieuw kan worden gebruikt. Over het algemeen wordt het ijzer van de sloopauto gebruikt voor het bouwen van een nieuwe auto. Dit is een goedkopere manier om aan ijzer te komen voor autofabrikanten.

Het glas

Glas is uiteraard ook een groot deel van de auto. Meestal zit er aan de auto rondom glas. Als de auto wordt gesloopt is dit glas niet veel bijzonders meer. Dit glas wordt grotendeels gebruikt voor de productie van glaswol. Voor nieuwe auto's wordt dus niet het oude glas opnieuw gebruikt, maar gewoon nieuw glas.

De accu

Met de accu's is het eigenlijk net zoals met het ijzer van de auto. Van het ijzer worden weer nieuwe auto's gemaakt namelijk. Dit gebeurt ook bij oude accu's. Door het gebruik van het kunststof van de accu en het lood wat erin zit worden weer nieuwe accu's gemaakt. Dit hoeven dan uiteraard niet perse accu's te zijn voor auto's.

De oliefilter

De oliefilter zelf wordt niets meegedaan. Het gaat met name om de olie die er nog inzit. Deze wordt er namelijk uitgehaald na verwijdering van het filter en de olie wordt dan geraffineerd.

Vloeistoffen

Met deze vloeistoffen worden er eigenlijk twee bedoeld, namelijk de ruitenvloeistof en het koelvloeistof. Deze twee vloeistoffen worden opgevangen en worden gereinigd/gedestilleerd. Als deze vloeistoffen weer helemaal schoon zijn, zijn deze namelijk weer heel goed bruikbaar voor diverse toepassingen en dan met name in de industrie.

De bumpers van de auto

De bumpers kunnen ze goed gebruiken. Deze zijn voor een heleboel dingen weer geschikt om te hergebruiken. Zo worden de bumpers bijvoorbeeld verwerkt in nieuwe wielkasten voor auto's. Maar tevens worden ze na recycling gebruikt in ventilatiesystemen voor nieuwe auto's. Dit zijn maar een paar voorbeelden waar ze in te verwerken zijn. Het is een ideale materiaalsoort om te recyclen.

De autobanden

De autobanden is een verhaal op zich. Wanneer deze banden nog goed van aard zijn dan zullen deze banden een nieuwe oppervlak krijgen, waardoor ze nog uitermate geschikt zijn om mee te rijden bij andere auto's. Wanneer dit niet het geval is dan zullen deze banden ook verwerkt worden tot andere doeleinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatiematten of tegels die van rubber zijn gemaakt.

Het kunststof van de auto

Dit is een heel breed onderdeel. Het kunststof van de auto wat aan de auto zit kan namelijk in elk kunststofverwerkend bedrijf worden gebruikt. Hier worden weer nieuwe producten uit of met kunststof vervaardigd. Dit kan bedacht worden in de breedste zin van het woord, zoals tuinstoelen tot kozijnen.

De strips van de auto

De rubberen strips die aan de auto bevestigd zitten worden over het algemeen verwerkt tot korreltjes. Deze korreltjes zijn ook in meerdere producten geschikt voor hergebruik. Denk bijvoorbeeld aan de wieltjes die onder een winkelwagentje zitten bevestigd. Of bijvoorbeeld rolcontainers die hetzelfde principe hebben.

De stoelen en banken

De vezels bij de stoelen worden weer gebruikt na schoonmaak voor de vulling van autostoelen. Ook wordt het weleens gebruikt als vulling voor isolatie- en dempingsmateriaal. Het pur-schuim bij een stoel van een auto wordt ook gemakkelijk opnieuw gebruikt. Dit gebeurt na het schoonmaken ervan en dan is het weer beschikbaar voor o.a. vulling in sportmatten of stoelen.

De autogordels van een auto

De gordels van een auto worden bij het recyclen gehakt in stukjes. Deze stukjes worden dan in de meubelindustrie hergebruikt in de meubels. Ook voor de gordels zijn er vele mogelijkheden om deze na het recyclen weer te gebruiken.

Al met al wordt er dus veel van een auto hergebruikt. En dat is maar goed ook. Zo wordt het milieu ietwat minder belast en levert een positieve bijdrage aan de maatschappij in de vorm van werkgelegenheid. Tevens is het voor bedrijven ideaal om prijzen te drukken, waardoor ze nieuwe producten goedkoper kunnen aanbieden dan (hopelijk) de concurrent.
© 2009 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe actief deelnemen aan recycling?Hoe actief deelnemen aan recycling?Recycling, een reeds ingeburgerd gebeuren bij de meeste gezinnen, of toch niet? Een groot aantal mensen doet nog niet me…
Vervangen van de motorolie en oliefilterTijdens een kleine beurt van de auto wordt de motorolie en het oliefilter vervangen. Met enige kennis is dit heel gemakk…
Starten met startkabels ... zo doe je dat!De meest voorkomende kwaal met de auto in de winter is het niet kunnen starten van de auto. In 9 op de 10 gevallen is di…
Sigaretten recycling beter voor het milieuSigaretten recycling beter voor het milieuSigaretten zijn niet alleen schadelijk voor de mens, maar ook schadelijk voor dieren en het milieu. Wereldwijd zijn er m…

Problemen met de autobatterij of accuDe accu van een auto levert de stroom om de motor te kunnen starten. De accu moet minstens een paar jaar mee kunnen gaan…
Auto kopen of verkopen via Autoscout24.nlrecensieAuto kopen of verkopen via Autoscout24.nlAuto’s worden vandaag de dag vaak via internet gekocht en verkocht. Zowel particulieren als professionele dealers maken…
Bronnen en referenties
  • Dagblad van het Noorden
Martinq79 (62 artikelen)
Laatste update: 12-01-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.