InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Auto > Boete als de auto overladen is: hoe kun je dit voorkomen?

Boete als de auto overladen is: hoe kun je dit voorkomen?

Boete als de auto overladen is: hoe kun je dit voorkomen? Voordat je van plan bent om je kleine auto helemaal vol te pakken met zware spullen, is het raadzaam om eerst via het kentekenbewijs van je auto te achterhalen hoeveel gewicht je maximaal mag vervoeren. Als je over je maximummassa heen komt, riskeer je een boete. Hoe hoger het percentage van de overbelading is, hoe hoger de boete zal zijn. De auto heeft andere rijeigenschappen wanneer deze te zwaar is geladen waardoor het moeilijker is het voertuig onder controle te houden bij een noodsituatie.

Maximale massa

Je mag niet zomaal alles in je auto stapelen als je dingen wilt gaan vervoeren. Voor iedere auto geldt een maximaal gewicht na belading. Dit wordt de maximummassa genoemd. In een grote stoere terreinwagen kun je aardig wat in kwijt voordat je het maximum hebt bereikt. Als je in een klein boodschappenautootje rondrijdt, dan zit je al gauw aan de kritieke grens. Om de waarden te controleren, kun je kijken op het kentekenbewijs van je auto.

Risico’s van overbelading

De Duitse zustervereniging van de ANWB, de ADAC, heeft uitgebreide tests uitgevoerd met een auto die 80 kilo te zwaar beladen was. De resultaten hiervan waren zorgwekkend. Als er moet worden uitgeweken, reageert de auto zeer heftig. De rijeigenschappen van het voertuig zijn zodanig veranderd, dat het een heel stuk moeilijker is geworden om het voertuig in een noodsituatie onder controle te houden. Ook moderne auto’s kunnen het teveel aan gewicht niet voldoende corrigeren. Een ongecontroleerde slingerbeweging kan niet afdoende worden ingeperkt en dat maakt een overbeladen auto levensgevaarlijk.

Gewicht bepalen

Het wordt wat lastig om de hele auto op een weegschaal te zetten. Wel is het zinvol om zwaardere bagagestukken te wegen voordat je ze in de auto plaatst. Vergeet niet om het gewicht van de inzittenden en eventuele dakkoffers met inhoud ook mee te tellen in het aantal kilo’s. Het toegestane maximale gewicht staat naast een vermelding op het kentekenbewijs ook op het internet in het voertuigregister.

Tips voor belading

Een te zwaar beladen auto kan onderweg voor flinke problemen zorgen. Hier volgen wat tips om de auto zo goed mogelijk in te laden:

 • Plaats de zwaardere spullen onderop, hierdoor houd je het zwaartepunt van de auto laag en is in geval van een ongeval veiliger
 • Plaats zware zaken zo dicht mogelijk bij de achterbankrugleuning
 • Plaats geen zware spullen op de hoedenplank
 • Als de bagage boven de achterbank uit komt, dan is een bagagenet of traliewerk belangrijk
 • Dek de bagage af met een doek of deken en zet het geheel kruislings vast met banden aan de laadvloer.
 • Neem geen losse glazen flessen mee, als die stukgaan vormen de scherpe splinters levensgevaarlijke objecten
 • Belaadt een dakkoffer zo licht mogelijk én monteer deze in het midden van het dak
 • Denk aan de bandenspanning als je je auto belaadt

Ook boete voor gevaarlijk of fout laden

Overschrijd je de maximummassa, dan kan de politie je een boete uitschrijven. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het percentage overbelading. Is je auto maar een klein beetje zwaarder, dan betaal je minder dan bij een heel veel overbeladen voertuig. Je kunt ook nog een boete krijgen als je de auto gevaarlijk of fout geladen hebt. Bijvoorbeeld als je auto helemaal scheef hangt omdat al het gewicht van de lading aan één kant ligt. Daardoor wordt de as onevenredig zwaar belast en daardoor zou die kunnen breken.

De hoogte van de boete

Hieronder wordt het percentage overbelading met de bijbehorende bedragen zoals deze gelden in 2017 weergegeven:

Soort overtredingbedrag boete
Te zwaar beladen - Meer dan 10 procent € 140,00
Te zwaar beladen - Meer dan 25 procent € 210,00
Te zwaar beladen - Meer dan 50 procent € 310,00
Te zwaar beladen - Meer dan 75 procent € 470,00
© 2012 - 2019 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Auto overschrijvenAuto overschrijvenU kunt een auto laten overschrijven op het postkantoor. Neem dan wel de juiste documenten en delen van het kentekenbewij…
Uitleg over het kentekenbewijsUitleg over het kentekenbewijsAls u in het bezit bent van een motorvoertuig, zoals een auto of een motor, moet u een kentekenbewijs hebben. Het kentek…
Boete onverzekerd rijden auto en artikel 34 verklaringBoete onverzekerd rijden auto en artikel 34 verklaringOnverzekerd, geen verzekeringspapieren kunnen tonen? Als uw auto of motorvoertuig onverzekerd is in 2018 en u gaat toch…
De APK keuring, wat zijn de regels?De APK keuring, wat zijn de regels?Nieuwe auto’s hoeven nog niet APK gekeurd te worden. Zodra de auto drie of vier jaar oud is, moet u jaarlijks, of eens p…
Importeren van een gebruikte autoImporteren van een gebruikte autoU bent opzoek naar een specifieke auto, maar deze is in Nederland niet, of slechts tegen hoge aanschafprijs verkrijgbaar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Scotspower, Pixabay
 • Digitale nieuwsbrief Redactie Office Rendement d.d. 11 december 2012
 • www.caravans.net
 • www.anwb.nl

Reageer op het artikel "Boete als de auto overladen is: hoe kun je dit voorkomen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jan van den Broek, 24-05-2017 15:57 #2
Door mij is bij de ANWB juridisch advies gevraagd omtrent deze materie. Een baas kan niet zeggen: 'u moet met onze bedrijfswagen door rood rijden', hij kan wel de bestuurder een teveel aan laadvermogen laten vervoeren.
Bij een ongeluk door schuld is de chauffeur van de te zwaar beladen voertuig verantwoordelijk.
Het antwoord was zeer onduidelijk, bij Centraal Beheer geen antwoord, bij Univé antwoord 'zie onze voorwaarde bestelauto verzekering'. De chauffeurs van een bedrijf met veel bestelbusjes krijgen de polisvoorwaarden niet te lezen, dat is alleen aanwezig op kantoor.
Een werknemer kan de de klos worden door aansprakelijk gesteld te worden door over gewicht te laden en vervoeren.

Eindhoven, 03-02-2017 17:24 #1
En wat als je baas je dwingt te rijden? Ik moest vandaag met een bakwagen die een totaal gewicht van 5000 had de weg op. Ik weigerde maar werd verplicht, anders baan kwijt.

Wat moet je dan doen?

Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 25-09-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 2
Schrijf mee!