Fietszadel en fietsstuur vervangen/afstellen

Fietszadel en fietsstuur vervangen/afstellen Een fietszadel afstellen en vervangen kan iedereen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenwinkel. Het afstellen van het fietszadel van een fiets gaat heel eenvoudig. Net als het afstellen van het fietsstuur. In dit artikel kun je lezen hoe je het zadel en het stuur moet afstellen en vervangen. Ga hiervoor niet naar de fietsenmaker, maar doe het zelf!

Fietszadel afstellen en vervangen

Een zadel op de juiste manier afstellen voorkomt rugklachten en zadelpijn. Het is dus belangrijk om hier enige aandacht aan te besteden. Zet niet even snel een zadel op de fiets, maar meet goed de verschillende hoeken en afstanden voordat je de schroeven vast zet. Een goed afgesteld zadel levert enorm veel fietsplezier op.

Om het zadel van de fiets goed af te kunnen stellen heb je een aantal dingen nodig. Dit geldt ook voor het vervangen van het zadel op de fiets. De volgende zaken heb je daarvoor minimaal nodig:
  • een zadel
  • een zadelpen
  • enkele ringsleutels
  • enkele steeksleutels
  • wat vaseline of vet

Hoe hoog moet het fietszadel staan?

Als je op het zadel zit dan moeten je benen licht gebogen zijn als de trapper op de laagste stand staat met je voet erop. Daarnaast moet het zadel niet te veel voorover hellen, maar ook niet te veel achterover. Hierin zul je een balans moeten zoeken wat jij het beste vindt zitten.

Je kunt de hoogte van het zadel stellen door de moer die aan het boveneinde van het fietsframe zit, vlak onder de zadelpen, losser te draaien. Je kunt nu het zadel, met enig wrikken, omhoog en omlaag bewegen. Zoek de juiste hoogte op en draai de moer weer goed vast. Om de hoek van het zadel goed af te stellen draai je onder het zadel twee moertjes los. Nu kun je het zadel voorover of achterover bewegen. Als je de meest comfortabele houding hebt gevonden draai je de moertjes weer stevig vast. Let er op dat het zadel niet te veel voorover staat: je krijgt dan sneller last van je rug!

Fietszadel vervangen

Afhankelijk van welk deel je van het zadel wilt vervangen, de gehele constructie of alleen het zadel of de zadelpen doe je het volgende. Om de gehele constructie, zadel plus zadelpen, te vervangen draai de moer die bovenaan het fietsframe zit, vlak onder de zadelpen, helemaal los. Nu kun je alles uit het frame trekken. Zet er een nieuw zadel met zadelpen in terug en draai de moer weer stevig vast. Smeer de zadelpen wel eerst even in met wat vet of vaseline.

Als je alleen het zadel wilt vervangen dan draai je de moertjes onder het zadel helemaal los. Nu kun je het zadel van de zadelpen afpakken. Zet er een nieuw zadel op en draai alles weer stevig aan. Voor het vervangen van de zadelpen draai je ook nog de moer los die bovenaan het frame, net onder de zadelpen, zit.

Fietsstuur afstellen en vervangen

Een fietsstuur dat niet goed is afgesteld fietst vervelend. Je kunt last krijgen van je armen en schouders tijdens het fietsen. Wat je nodig hebt om het stuur van een fiets af te stellen:
  • enkele ringsleutels
  • enkele steeksleutels
  • een inbussleutel
  • een waterpomptang
  • een schroevendraaier
  • een fietsstuur
  • wat vaseline of vet

Nieuwere sturen hebben een verstelknop. Kijk hiervoor in de handleiding van de fiets. Als je een ouder stuur hebt dan kun je deze verstellen door in het midden van het stuur de inbusbout los te draaien. Nu kun je het stuur omhoog, naar beneden en opzij bewegen.

Er zijn ook fietssturen die je moet losdraaien bij het frame, daar waar de pen van het stuur in het frame gaat. Gebruik hiervoor de waterpomptang om de moer los te draaien.

Fietsstuur vervangen

Voor het vervangen van het stuur moet je eerst alles losdraaien wat er aan het stuur vast zit. Draai de bel en de versnelling los met een schroevendraaier. Draai daarna met een inbussleutel het stuur los zoals in de vorige alinea staat beschreven. Nu kun je het stuur uit het frame pakken en er een nieuwe inzetten. Smeer eerst wat vet of vaseline op de stuurpen voordat je deze in het frame steekt. Draai de inbusmoer weer goed vast en monteer de bel en de versnelling er weer op.

Bij sommige oudere sturen moet je de moer bij het frame losdraaien om het stuur te kunnen vervangen.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogteZere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogteHeb je na een fietstocht last van pijnlijke knieën? In de meeste gevallen is dit te verhelpen door het fietszadel goed i…
Tips om fietsstuur en zadel op juiste hoogte te zettenTips om fietsstuur en zadel op juiste hoogte te zettenDe hoogte van het stuur en het zadel van een fiets hebben een grote invloed op het rijplezier. Voor een prettige hoogte…
Fietsversnelling en remmen vervangen/afstellenEen fietsversnelling afstellen kan iedereen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenwinkel. Het afstellen van de versnelli…
Tips om je fiets te pimpenEen fiets heeft bijna iedereen. Een leuk idee is, om door middel van decoraties, een persoonlijke stempel op je fiets te…

Ultralicht, reparatie-arm of eco: het nieuwe fietsen!Ultralicht, reparatie-arm of eco: het nieuwe fietsen!De twee grote trends in fietsen: hip en vol technische snufjes, of groen en mensvriendelijk geproduceerd. Altijd al will…
Hoe moet je een fietsband plakken/verwisselen?Als je een lekke band hebt dan kun je deze zelf plakken. Een fietsband plakken is niet ingewikkeld, het kost alleen een…
Bronnen en referenties
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.