Wat is een frequent flyer programma?

Veel vliegmaatschappijen werken met een frequent flyer programma, wat is dit en wanneer is het handig hier aan mee te doen?

Wat is een Frequent flyer programma?

De grotere vliegmaatschappijen hebben vaak al dan niet samen met partners een frequent flyer programma. Dit programma is er op gericht vaste klanten die regelmatig vliegen vast te houden door het sparen van miles. Met deze miles kunnen klanten op hun beurt weer van bepaalde voordelen profiteren. Leden krijgen bij inschrijving een pasje en een nummer, sommige maatschappijen geven pas een pasje bij een bepaald lidmaatschap level. Bij het boeken of inchecken kunt u hier de miles van deze vlucht mee claimen. Meestal kan dit ook achteraf op de website of bij de balie. Lid worden kan meestal via de internetsite van de maatschappij of bij de balie op de luchthaven, in het vliegtuig liggen vaak folders.

Doel van frequent flyer miles

De gespaarde miles kunnen voor twee doelen dienen:
  • Miles kunnen gespaard worden om in een hoger lidmaatschap level te komen. Vaak aangeduid met bijvoorbeeld standaard/ivoor, zilver, goud en platina. Deze benamingen schelen per maatschappij en de level grenzen liggen ook anders per maatschappij. Bij het behalen van een hoger level krijgt het lid voordelen zoals snellere incheckbalie, extra toegestaan bagage en toegang tot de business class lounges. Deze miles tellen over een jaar, dus het is ook mogelijk in level te zakken. Soms word er ook een minimaal aantal vluchten per level gerekend.
  • De miles kunnen ook gespaard worden voor een gratis vlucht of om een vlucht gratis op te waarderen naar business class. Ook kunnen er vaak kortingen op andere goederen en diensten mee verkregen worden. Dit soort miles zijn behalve met vliegen ook te verdienen met acties of door bepaalde hotels of huurauto’s te boeken.

Flying Blue, het frequent flyer programma van de KLM

Het frequent flyer programma van de KLM is Flying Blue. Flying blue werkt met 4 levels:
  • Ivory / ivoor is het laagste level, voor dit level zijn geen punten nodig en krijgt het lid geen voordelen, wel kunnen miles gespaard en besteed worden.
  • Silver / zilver is het tweede level, hiervoor heeft u minimaal 25000 miles en 15 vluchten nodig. Hierbij krijgt u extra service.
  • Gold / goud is het derde level, hiervoor heeft u minimaal 40000 miles en 30 vluchten nodig. Uiteraard nog meer extra's.
  • Platinum / platina is het hoogste level, hiervoor zijn 70000 miles en 60 vluchten nodig. U krijgt alle extra service.

Ook heeft Flying Blue creditcards in verschillende levels, hierop worden ook miles gespaard en bij betaling met deze kaart krijgt men bij besteding van elke euro een bepaald aantal miles. Ook als China of Afrika vaak uw bestemming is of u vliegt vaak naar marathon, olie of golf bestemmingen is een van de flying blue clubs ook een optie.

Hoeveel nut heeft het sparen van frequent flyer miles

Wanneer u vaak vliegt is het zeker een aanrader om lid te worden van het betreffende programma. Als u meerdere lange vluchten per jaar maakt is het bij sommige maatschappijen zeker mogelijk een goldcard te bemachtigen met voordelen die de reis een stuk aangenamer zullen maken. Ook is een keer per jaar een gratis opwaardering naar business class dan goed mogelijk. Ook als u minder of kortere vluchten maakt die vaak met dezelfde maatschappij het goedkoopste is of als u altijd met uw werk met dezelfde maatschappij vliegt, maar niet genoeg om een hoger level te behalen is het wel leuk om te sparen voor af en toe een gratis ticket of iets dergelijks.
© 2012 - 2024 Michiel-w, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
American Express Creditcard: Flying Blue Credit CardAmerican Express wint veel terrein in Nederland op de, door banken aangeboden en in Nederland al erg populaire, Visa en…
Acro Yoga - een speelse en dynamische yoga stijlAcro yoga is steeds populairder geworden in de afgelopen jaren. Het brengt elementen uit de yoga, acrobatiek en Thaise m…
Luchtvaartpioniers: De gebroeders WrightLuchtvaartpioniers: De gebroeders WrightAls je op een willekeurig moment naar de onbewolkte lucht kijkt, is het heel waarschijnlijk dat je ergens een vliegtuig…
Wat moet je doen als je kat is weggelopen?Wat moet je doen als je kat is weggelopen?Je kat is weggelopen! Wat nu? Hier even op een rijtje wat je allemaal kunt doen. Helaas, succes is niet verzekerd maar j…
Noodlanding door vogelaanvaringNoodlanding door vogelaanvaringJe vliegtuig is net opgestegen, het ding rammelt aan alle kanten en een enorme brandlucht vult de cabine. Angstvallig ki…
Michiel-w (10 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.