Kinderen en vliegen

Kinderen en vliegen Er komt vast een keer een moment dat u samen met uw kinderen op reis wilt. Of dat één van uw kinderen alleen op reis gaat / wil. Met welke facetten dient u dan rekening te houden en welke mogelijkheden zijn er voor kinderen met en tijdens het vliegen? Kinderen tot 18 jaar zullen altijd begeleid moeten worden. Moet dit perse een van de ouder(s) zijn, of zijn er ook andere mogelijkheden?

Samen met uw kind op reis

Kinderen tot 18 jaar moeten altijd tijdens een vliegreis worden begeleid door een persoon van 18 jaar of ouder. Deze persoon draagt de hele reis de verantwoordelijkheid en zorg voor het kind. Om die reden moeten de ouders of begeleiders dezelfde vlucht en dezelfde reisklasse hebben geboekt.
U moet er rekening mee houden dat ook kinderen voor het reizen van, naar of via de Europese Unie een eigen paspoort of identiteitsbewijs moeten hebben. Ze mogen niet meer, zoals eerder wel het geval was, bij het paspoort van een ouder bijgeschreven staan.
Wanneer u naar Thailand gaat gelden er een aantal aparte regels. Zo moeten kinderen onder de 16 jaar, ongeacht of ze alleen of met één ouder reizen, een kopie van hun geboorteakte bij zich hebben. Ook een brief van de ‘niet-reizende’ ouder met daarin toestemming voor de reis.

Kinderen alleen op reis

Het is misschien voor zowel kinderen als ouders het meest spannende moment. Kinderen die door bepaalde omstandigheden alleen, zonder ouders, moeten vliegen. Is dit toegestaan en welke regels gelden er?
  • Kinderen t/m 4 jaar mogen alleen onder begeleiding reizen van een ouder of begeleider.
  • Kinderen van 5 t/m 14 jaar hebben toestemming om zonder ouder of begeleider te reizen. Zij moeten dan de Unaccompanied Minor-Service hebben gereserveerd. Dit is een service die verplicht is voor alleen reizende kinderen binnen de leeftijdsgroep 5 t/m 14 jaar.
  • Kinderen van 15 t/m 17 jaar mogen in sommige gevallen wel alleen reizen. Bijvoorbeeld op reizen van KLM en Air France. Zij zijn niet verplicht om een Unaccompanied Minor-Service te reserveren, echter is het wel aan te raden.

Unaccompanied Minor-Service

Wanneer u voor uw kind of kinderen de Unaccompanied Minor-Service reserveert wordt uw kind of kinderen de gehele reis begeleid door speciaal opgeleid personeel, ook bij vertragingen. Wanneer er een lange overstap op Amsterdam Airport binnen de reis valt, wordt het kind ondergebracht in de Junior Jet Lounge. Hier krijgt het kind frisdrank en kan het zich uitleven met video en computerspelletjes.
De ouder wordt via de telefoon / e-mail / sms op de hoogte gehouden van veranderingen in het reisschema. Aan het eind van de reis wordt uw kind begeleid naar de persoon die het kind op komt halen.

Reizen met baby’s

Voor kinderen jonger dan 2 jaar gelden weer apart regelingen. Een kind van jonger dan twee jaar mag op schoot van de volwassene meereizen. Per volwassene mogen maximaal twee baby’s meereizen. Echter moet voor de tweede baby wel een stoel gereserveerd worden.
Op internationale vluchten zijn diverse gesteriliseerde maaltijden beschikbaar voor baby’s en peuters tot 2 jaar. Deze maaltijden zijn standaard aanwezig in het vliegtuig en hoeven dus niet van te voren besteld te worden.
Wanneer u een internationale vlucht maakt, kunt u zelfs een wiegje reserveren. Dit moet u vooraf doen! De wiegjes zijn geschikt voor baby’s tot 65 cm lang en maximaal 10 kg.
Het is aan te raden om, indien mogelijk, baby’s tijdens het stijgen en landen bij de moeder aan de borst te laten drinken of uit een flesje. Door het zuigen van het kind, zal deze geen / weinig last van druk op de oren krijgen. Druk op de oren bij baby’s is niet gevaarlijker dan bij volwassenen. Wel kunnen kinderen langer last hebben van de druk, waardoor zij de gehele reis kunnen blijven huilen.
© 2014 - 2024 Mnvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom hebben sommige mensen vliegangst?Waarom heeft iemand vliegangst? Wat is de oorzaak van het feit dat hij in geen vliegtuig durft te stappen of bibberend v…
Middeltjes tegen vliegen in huisMiddeltjes tegen vliegen in huisDoor het warme weer vinden we steeds meer vliegen in huis. Soms kan het een ware plaag zijn. Er bestaan manieren om deze…
Je paard beschermen tegen vliegen en insectenTijdens de lente- en zomermaanden worden onze paarden overmatig geplaagd door vliegen, muggen en andere insecten. Wat ku…
Aviofobie / vliegangstVliegangst oftewel aviofobie is een fobie waarbij mensen angst hebben om te vliegen. Indien men wel een vliegtuig neemt…

Ik ga vliegen vanaf Schiphol. Waar moet ik aan denken?Ik ga vliegen vanaf Schiphol. Waar moet ik aan denken?Ondanks dat velen het niet weten behoort Amsterdam Schiphol Airport tot de grootste luchthavens van Europa en de wereld.…
Bronnen en referenties
Mnvd (16 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.