Waze: app voor sociale navigatie met online community

Waze: app voor sociale navigatie met online community Navigatie-applicaties voor de mobiel bestaan al jaren en daarin is Waze geen uitzondering. De online community achter de applicatie maakt Waze bijzonder. In het geval van Waze is er dan ook sprake van "sociale navigatie" doordat mensen elkaar in realtime voorzien van actuele informatie. De kaart wordt bijna non-stop bijgewerkt door een grote groep enthousiaste weggebruikers. Het is mogelijk om een melding te ontvangen wanneer er een file is, een obstakel op de weg staat en wanneer er een snellere route beschikbaar is. Ook flitspalen, wegwerkzaamheden en omleidingen worden zo snel mogelijk als melding weergegeven in de kaart.

Waze inleiding

Waze is een applicatie die beschikbaar is voor verschillende mobiele toestellen. Op de mobiel werkt Waze als navigatie om de snelste of kortste route te vinden van A naar B. In het gebruik als navigatie is het mogelijk om drie verschillende standen te gebruiken:
 • Geluid aan: de stem vertelt van tevoren welke afslag gepakt dient te worden, meldingen worden weergegeven, flitspalen zijn zichtbaar of er wordt benoemd dat er bijvoorbeeld een roodlichtcamera gemeld is.
 • Enkel meldingen: bij deze optie worden alleen waarschuwingen benoemd. Onder waarschuwingen worden bijvoorbeeld files, wegwerkzaamheden, flitspalen en roodlichtcamera's benoemd. Afslagen worden bij deze optie achterwege gelaten en is daarmee vooral interessant wanneer navigatie niet nodig is.
 • Geluid uit: deze optie spreekt voor zich, er worden geen meldingen en geen routebeschrijving gegeven.

Mogelijk vraag je je af wat het nut van de geluid uit-optie is. Waze is een applicatie die altijd informatie verzamelt over het verkeer. Sinds 2015 is het mogelijk om snelheden toe te voegen aan de wegen en dit wordt actief gedaan door de community. Daarnaast maakt de applicatie gebruik van gps-signalen van Wazegebruikers. Op basis van deze informatie en de actuele informatie die Waze onderweg verzamelt is het mogelijk om een file in te schatten. Wanneer de gebruiker een langere tijd een andere snelheid heeft dan normaal, wordt door de applicatie de vraag gesteld of er sprake is van een file. Bij het antwoord is er een keuzemogelijkheid tussen stilstaand of langzaamrijdend verkeer. Waze stelt bij een opvallende situatie een gerichte vraag tijdens het rijden waarop kort antwoord te geven is.

Meldingen

Wanneer de Wazegebruiker een object op de weg ziet kan hij dit aangeven in de applicatie. Wazegebruikers in de omgeving krijgen dan een waarschuwing in beeld zodat zij van tevoren passende maatregelen kunnen nemen of ruim van tevoren worden gewaarschuwd voor mogelijk gevaar. Op dezelfde manier is het mogelijk om een ongeluk te melden in de applicatie. Medeweggebruikers die Waze gebruiken en aan hebben staan krijgen de melding te zien wanneer ze in een bepaalde straal van de situatie zijn. Hoe groot deze straal is, wordt door de Wazegebruiker zelf ingesteld bij de voorkeuren van de applicatie. Naast de straal rondom de gebruiker is het mogelijk om alleen de meldingen te ontvangen die zich bevinden op de vooraf ingestelde route.

Spelelement

Tijdens het gebruik van Waze op de weg bouwt de gebruiker punten op. Daarmee wordt er een soort klassement opgebouwd onder Wazegebruikers in Nederland, maar ook in Europa en over de wereld. Iemand die veel op de weg zit en veel gebruik van de applicatie maakt, zal sneller bovenaan op het scorebord komen. Deze lijst is opgesteld op basis van percentages, dus wanneer er meer Wazers zijn zullen er meer punten nodig zijn om bovenaan de lijst te komen en te blijven. Er worden dus punten gespaard door de applicatie onderweg te gebruiken, maar daarnaast zit er nog een element in. Bij speciale feestdagen, denk aan Halloween, worden door de ontwikkelaars van Waze snoepjes verspreid over de kaart. Wanneer de Wazegebruiker over een snoepje rijdt, krijgt hij extra punten.
Aan het aantal punten/niveau zitten bepaalde personages gekoppeld. Iemand die zich net aanmeldt bij de applicatie start als Waze baby.

Volgorde van niveaus:

 1. Waze baby: dit niveau heeft iemand tot hij zijn eerste 160 km heeft gereden.
 2. Waze volwassene: vanaf dit niveau kun je een aangepaste stemming kiezen. Er zijn veel verschillende stemmingen met elk een eigen icoontje, een paar voorbeelden zijn:
  • Kat
  • Hond
  • Zonnebloem
  • Blij
  • IT'er
  • Vrolijk
  • Verliefd
  • Vredelievend
  • Verlegen
  • Slaperig
 3. Waze Krijger: op het moment dat de Wazegebruiker dit personage krijgt, behoort hij tot de top 10% van hoogst scorende wazers in je land. De krijger is te herkennen aan het schild.
 4. Waze Ridder: Vanaf het moment dat er een zwaard zichtbaar is, is er sprake van een Waze Ridder en dat betekent dat de persoon tot de top 4% hoogst scorende wazers hoort van dat land.
 5. Koninklijke Wazer: in het geval van de koninklijke Wazer is er een kroon aanwezig en behoort de Wazer tot de top 1%.

Naarmate het niveau van de gebruiker hoger wordt, krijgt de gebruiker meer rechten en groeit de invloed van meldingen die de gebruiker doet. Gebruikers die veel op de weg zitten hebben daarmee een groter bereik bij meldingen onderweg, maar ook de tijd hoe lang een melding zichtbaar is, is afhankelijk van het niveau.

Geschiedenis

 • Waze is sinds 2012 in het Nederlands beschikbaar
 • Vanaf 2013 is Waze overgenomen door Google

Community

De online community bestaat uit weggebruikers die Waze inzetten en er een actieve bijdrage aan willen leveren. De leden van de community staan via verschillende kanalen met elkaar in verbinding. Er is een forum met informatie en een chat-applicatie waar iemand voor uitgenodigd kan worden om een bijdrage te leveren. Op het forum en via de chat-applicatie worden vragen gesteld en ondersteuning gevraagd. Er zijn (bijna) altijd leden aanwezig van een hoger niveau om te ondersteunen bij het aanpassen van de kaart. Alle leden hebben hetzelfde doel; de kaart zo actueel en overzichtelijk mogelijk houden.

Alle mensen die de applicatie onderweg gebruiken, helpen de community mee. Het is daarmee niet nodig om actief deel te nemen aan de community. Het is daarentegen wel erg prettig wanneer zo veel mogelijk mensen actief bijdragen omdat daarmee de kaart up-to-date wordt gemaakt. Iemand die in een dorp erg bekend is kan daar de lokale omstandigheden beter invoeren dan iemand die in een stad 30 km verderop woont.

Mogelijkheid tot bewerken van de kaart

Via de website van Waze is het mogelijk om de actuele kaart via een computer of laptop te bekijken. Op deze live kaart is te zien waar meldingen zijn. Via dezelfde website is het na het aanmaken van een account mogelijk om de kaart te bewerken. Ook hierbij bepaalt het niveau van de gebruiker de straal op de kaart die bewerkt kan worden. Wanneer iemand Baby Wazer is en Waze gebruikt in Amsterdam, is het voor die persoon niet mogelijk om in Utrecht bewerkingen uit te voeren in de kaart.

Afhankelijk van het level van de gebruiker kan de persoon veranderingen doorvoeren. Een beginnende gebruiker kan bijvoorbeeld 30km-wegen aanpassen, terwijl een level 6-gebruiker alle wegen (ongeacht de ingestelde snelheid) kan aanpassen. Alle gebruikers samen zorgen ervoor dat alle wegen aangepast worden, snelheden ingesteld worden, maar ook dat eventuele wegwerkzaamheden worden ingevoerd. Wanneer een Wazegebruiker tijdens het rijden een melding heeft gedaan over een obstakel op de weg, kan een level 5- of 6-gebruiker binnen de community deze melding voor een langere tijd zichtbaar maken. Wanneer de melding niet door een lid van de community wordt bevestigd gaat de melding na een bepaalde tijd weer weg. Dit is afhankelijk van de melding.

Voorbeeld

Wanneer er een ongeluk is gebeurd kan een weggebruiker dit ongeluk melden via de applicatie. Een lid van de community hoort bij de filemeldingen dat de weg op die plek een langere tijd is afgesloten vanwege onderzoek. Hij kan de melding dan zo lang vastzetten tot er een bericht komt dat de file is opgelost.

Voordelen van Waze

 • Up-to-date informatie over de situatie op de weg
 • Mogelijkheid tot verzenden ETA (Estimated Time of Arrival) naar contactpersonen. De persoon krijgt een sms met daarin informatie over het tijdstip waarop de gebruiker op de aangewezen plek aankomt. Bij eventuele grote vertragingen krijgt de contactpersoon een nieuwe sms met een gewijzigd tijdstip. In de sms staat ook een link naar een website waarop live te bekijken is waar de persoon zich op dat moment bevindt.
 • Instellingen zijn naar wens aan te passen.
 • Grote evenementen waarbij wegen afgezet worden staan in de applicatie.
 • De applicatie is te gebruiken op mobiele platforms, tablets en laptop/computer.
 • Waze heeft veel mogelijkheden om instellingen aan te passen aan de wensen/behoeften van de gebruiker. Hierbij is het uitschakelen van de sluimerstand een voorbeeld van een optie waardoor Waze altijd zichtbaar blijft op het scherm. Ook de straal is in te stellen waarin meldingen zich mogen bevinden voordat ze zichtbaar worden voor de gebruiker.
 • De applicatie is gratis te downloaden (in 2016).

Nadelen

 • Het is even wennen aan de applicatie om alle mogelijke opties snel te kunnen vinden

Of het volgende als een voordeel of een nadeel wordt beschouwd, is aan de gebruiker: tijdens het rijden geeft Waze aan dat het niet verstandig is om te rijden en tegelijkertijd met de mobiel bezig te zijn. Wanneer de gebruiker als passagier in de auto zit, kan hij/zij deze knop selecteren en worden alle mogelijkheden van Waze vrijgegeven. Dit is dus ook mogelijk wanneer de gebruiker de chauffeur is, maar Waze heeft hierbij wel aangegeven dat verkeersveiligheid voor alles gaat.
© 2016 - 2024 Ikketan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De VikingCard: eigenschappen en verschillende soortenDe Viking (prepaid) Mastercard is een handig betalingsmiddel op 32 miljoen locaties verspreid over heel de wereld waar d…
Mobiel bankieren en mobiel betalenMobiel bankieren en mobiel betalenMobiel bankieren en mobiel betalen is zeer eenvoudig en heeft vele voordelen. Mobiel bankieren blijft in Nederland aan p…

Het puntenrijbewijs in FrankrijkHet puntenrijbewijs in FrankrijkDe duizenden Nederlanders die elk jaar in en via Frankrijk op vakantie gaan, moeten vanaf 2017 extra uitkijken. De Frans…
Boete zware verkeersovertreding en misdrijf 2020Boete zware verkeersovertreding en misdrijf 2020Een boete voor zware overtredingen binnen het verkeer worden niet geldelijk, administratief via de wet Mulder afgehandel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FirmBee, Pixabay
 • https://www.waze.com/nl/about
 • http://www.iculture.nl/apps/waze-3-2-gratis-navigatie-app-nu-nederlands-gesproken/
 • De applicatie zelf
Ikketan (1 artikelen)
Laatste update: 23-01-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.