Heftruck kopen, waar let je op?
Een heftruck kun je in vele soorten en maten kopen. De meeste heftrucks hebben dezelfde kenmerken. Hoe kies je de juiste heftruck? Lees in dit artikel over de eigenschappen van de heftruck als je er een wilt gaan kopen, zodat je weet waar je op moet letten. En als je een heftruck wilt besturen heb je hiervoor een speciaal rijbewijs nodig dat bij diverse opleiders kan worden behaald.
Wat is een heftruck?
In 1917 is de eerste heftruck uitgevonden. Een transmissie fabrikant, waar met de eerste heftruck zware auto onderdelen werden verplaatst, deed de uitvinding. Een heftruck heeft stalen vorken en wordt aangedreven door middel van een motor. Je kunt er zware materialen mee verplaatsen. Daarom wordt een heftruck ook veel gebruikt in fabrieken en bedrijven met hoge opslagruimtes.
De kenmerken van een heftruck
Heftrucks zijn er in vele soorten en maten. Echter, ze hebben allen gemeenschappelijke kenmerken. Een standaard heftruck bevat de volgende eigenschappen:
- De motor kan met verschillende brandstoffen worden aangedreven, afhankelijk van het type motor. De brandstoffen die worden gebruikt zijn benzine, diesel, lpg of elektriciteit.
- Iedere heftruck heeft een tegengewicht. Dit tegengewicht wordt gebruikt om de heftruck in balans te houden als er een lading voorop ligt. Standaard bestaat het tegengewicht uit zware ijzeren blokken. Bij een elektrisch aangedreven heftruck bestaat het tegengewicht uit de accu’s.
- Aan de voorkant zit het beweegbare gedeelte om een lading op te kunnen tillen. Het verticale deel wordt de mast genoemd. Met dit onderdeel van de heftruck kun je een lading omhoog en omlaag brengen en laten hellen. De mast wordt door het hydraulische systeem aangedreven met rails en cilinders.
- Aan het beweegbare gedeelte zit ook een lepel. De lepel wordt met kettingen aangedreven langs de mast. De lepel bestaat vaak uit een metalen plaat waaraan vorken kunnen worden opgehangen.
- Vorken zitten aan de voorkant van de lepel. Vorken zien er uit als een L-vormig onderdeel. Ze worden aan de lepel gehangen met een haak. Op de vorken kan de lading worden neergezet. Er zijn verschillende soorten vorken te koop, voor verschillende toepassingen.
- De bestuurder van de heftruck zit in een kooiconstructie. Deze kooi is van staal gemaakt voor een goede bescherming.
- In de kooi zit de cabine waarin de bestuurder plaatsneemt. De inrichting is vrij eenvoudig. Er zitten standaard een stoel, enkele schakelaars en pedalen in voor de bediening van de heftruck.
Hoe veilig is een heftruck?
Op iedere heftruck is een naamplaatje aangebracht, net als bij de meeste machines. Op dit plaatje staan onder andere het maximale gewicht en het voorwaartse zwaartepunt vermeld. Let er goed op dat het gewicht niet wordt overschreden. Een gemiddelde heftruck heeft een laadcapaciteit van 1 tot 5 ton nodig.
Om een heftruck te kunnen besturen moet je op een aantal zaken letten. Je moet kennis hebben van alle gevaren die zich kunnen voordoen en van veilige werkmethoden. Ook moet je een bepaalde vaardigheid ontwikkelen ten aanzien van de besturing en de bediening ervan met ladingen. Om op een heftruck te mogen rijden heb je een speciaal rijbewijs nodig. Bij diverse opleiders kun je een
rijexamen doen.
Om ladingen te verplaatsen kun je de vorken en de mast op verschillende manieren bewegen zodat de lading er niet af kan glijden, of er juist gemakkelijk af glijdt bij het neerzetten. Verder heeft een heftruck achterwiel besturing. Met een dergelijke besturing kun je de heftruck in betrekkelijk kleine ruimtes bewegen. Echter, een achterwiel besturing is wezenlijk anders dan een voorwiel besturing. Goed oefenen is erg belangrijk om ongelukken te voorkomen.