Fietsketting smeren

Fietsketting smeren Het is natuurlijk belangrijk als u gaat fietsen dat de ketting lekker soepel loopt. Hiervoor is het noodzakelijk dat u de ketting met enige regelmaat smeert om optimaal fietscomfort te garanderen. Bij het niet smeren van de ketting zal het fietsen een stuk minder soepel gaan. De olie op de fietsketting trekt namelijk stof en vuil aan, wat niet bevorderlijk is voor de ketting. Essentieel onderdeel van het onderhoud van uw fiets is dus het smeren van de fietsketting. Met een gesmeerde ketting fietst u weer soepel en fijn.

Voorzorgsmaatregelen

Het hebben van een kettingrandje op de fiets is belangrijk bij de bescherming van de ketting. Door het hebben van een kettingrandje kan het meeste vuil en stof worden tegengehouden. Door het tegenhouden van stof en vuil zal de ketting minder snel gesmeerd hoeven te worden. Het beste voor de ketting is een volledige bescherming door middel van een volledig gesloten kettingkast. Hierdoor zal u aanzienlijk minder vaak de ketting hoeven te smeren dan bij een open kettingkast.

Tip: veeg af en toe de zijkanten van de ketting voorzichtig met een lap, indien de ketting niet al te verstopt zit achter een kettingkast.
Niet te hard vegen anders komt het vuil juist te diep in de lagers te zitten.

Benodigdheden smeren ketting

Voordat u daadwerkelijk aan de slag kan met het smeren van de ketting is het belangrijk om de benodigdheden in huis te hebben. Het smeren van de ketting is namelijk een bezigheid waarbij de handen vuil kunnen worden. Hierdoor is het natuurlijk niet handig als er nog iets gehaald moet worden bij de fietswinkel tijdens het smeren van de ketting. Een goede voorbereiding is het halve werk.
 • Werkhandschoenen of rubber handschoenen. Hierdoor zullen uw handen niet vies worden.
 • Schoonmaakset voor de fietsketting met kettingreinigingsmiddel en smeermiddel. Wasbenzine of organisch oplosmiddel kan ook als reinigingsmiddel gebruikt worden. Als smeermiddel kan ook fietsolie, machine-olie of multipurpose-olie gebruikt worden indien u geen schoonmaak set heb gekocht voor de fiets.
 • Theedoek voor het afhalen van het vuil op de ketting.
 • Kartonnen dozen. Hierdoor wordt uw tuin of straat niet vies.

Smeren van de fietsketting

Benodigdheden klaarzetten

Zet alle benodigdheden netjes neer zodat u makkelijk aan de slag kunt. Plaats de fiets op de kartonnen dozen op een stabiele ondergrond. Het makkelijkst is als u de fiets op de kop zet zodat u er makkelijker bij kunt en het is noodzakelijk bij het schoonmaken van de ketting. Open de schoonmaakset voor de fiets van te voren zodat u deze handeling niet meer hoeft te doen als u bezig bent.

Openmaken kettingkast

Bij een gesloten fietskast dient u deze eerst open te maken. Dit is in de meeste gevallen mogelijk door een plek aan de binnenkant van de kettingkast. Aan de binnenkant kunt u de kettingkast dikwijls openklikken. Wellicht is het handig om even de handleiding te raadplegen van uw fiets voor het openen van de kettingkast.

Schoonmaken fietsketting

Er zijn twee manieren voor het reinigen van de fietsketting. Het is mogelijk om de gehele ketting te demonteren van de fiets of u maakt de ketting schoon terwijl deze nog op de fiets zit. Het volledig demonteren van ketting kan voor nogal problemen zorgen en neemt veel meer tijd in beslag. We behandelen dus alleen het schoonmaken van de ketting indien deze nog bevestigd zit aan de fiets.
 • Zet de fiets op zijn kop.
 • Doe een klein beetje van het reinigingsmiddel op een theedoek. Wasbenzine of organisch oplosmiddel is ook prima.
 • Laat de ketting lopen door middel van de trappers en wrijf stevig met de doek op de ketting.
 • Zorg dat de gehele ketting schoon is.
 • Laat de fietsketting nu geruime tijd goed drogen in de buitenlucht.

Smeren fietsketting

Het handigste smeermiddel is een spray uit een spuitbus. Veel merken verkopen spray met een dun plastic buisje wat op het spuitmondje past. Hierdoor kunt u precies de spray richten op de fietsketting. Zorg dat er geen besmettelijke voorwerpen in de buurt staan indien u het smeermiddel gaan sprayen.
 • Zorg dat de fiets weer op zijn kop staat.
 • Bekijk of de ketting goed droog is, is dit het geval dan kunt u beginnen met smeren van de fietsketting.
 • Als u smeermiddel uit een fles gebruikt, doet u dit dan op een doek.
 • Spuit of smeer met een doek het smeermiddel gelijkmatig over de gehele ketting terwijl u de ketting laat draaien.
© 2015 - 2024 Infoplus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietsketting van kunststof voor de racefietsFietsketting van kunststof voor de racefietsDe ketting van een racefiets brengt de kracht van de renner over op de wielen. Het is belangrijk dat een fietsketting ni…
Inkorten van een fietskettingInkorten van een fietskettingRegelmatig onderhoud van uw fietsketting, versnellingskabels en derailleur levert een heleboel extra fietsplezier op. Ni…
Racefiets: onderhoudVoor een duurzaam en langdurig gebruik van je racefiets is het verstandig om je racefiets goed te onderhouden. Je hebt h…
Tips voor spannen of inkorten van de fietskettingTips voor spannen of inkorten van de fietskettingFietskettingen worden langer naarmate ze ouder worden. Dit is in feite het gevolg van een slijtageproces. Het spannen va…

Preventief fietsonderhoudAls je regelmatig je fiets controleert en wat klein onderhoud doet, kun je grotere reparaties aan je fiets voorkomen en…
Is Nederland nog steeds een prettig fietsland?Is Nederland nog steeds een prettig fietsland?Nederland fietsland of is Nederland toch niet meer dat fietsland van weleer? Nergens op de wereld is er een verhouding…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
 • http://www.nederlandersfietsen.nl/fietsreparatie/onderhoud-en-schoonmaken-fietsketting/
 • Eigen ervaring
Infoplus (26 artikelen)
Laatste update: 15-10-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.