InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Diversen > Is de OV-chipkaart beter voor het milieu?

Is de OV-chipkaart beter voor het milieu?

Is de OV-chipkaart beter voor het milieu? Voor informatie over milieuvraagstukken zijn verschillende informatiebronnen. Zo zijn er verschillende overheidsinstanties betrokken bij milieuvraagstukken. Denk maar aan de ministeries, provincies en gemeenten. Bij deze overheidslichamen kan de burger en het bedrijfsleven ook terecht met klachten. In Nederland zijn er zelfs vier ministeries die invloed hebben op de wijze waarop de burger en het bedrijfsleven moet omgaan met het milieu. Daarnaast spelen de provincies ook een belangrijke rol bij de uitvoering van het milieubeleid. Zo dragen de provincies verantwoordelijkheid voor de inzameling van het bedrijfsafval en gevaarlijk afval en hebben een rol bij de uitvoering van de regelgeving rond bodemsanering en verontreiniging van het oppervlaktewater. Ook bewaken de provincies de stanknormen, stofnormen en geluidsnormen en de provincies zijn verantwoordelijk voor de uitwerking van de Ecologische Hoofdstructuur die door de rijksoverheid zijn en of worden vastgesteld.

Luchtkwaliteitmaatregelen

In Europa heeft de Europese Commissie luchtkwaliteitseisen gesteld waar ook Nederland aan zal moeten voldoen. De uitvoering van de luchtkwaliteitmaatregelen zijn vastgelegd in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). De NSL heeft een uitvoeringsplicht voor maatregelen die zijn vastgesteld. De uitvoeringsplicht is op basis van resultaatverplichting. Het NSL kent maatregelen die moeten worden uitgevoerd. Een maatregel is de emissie te bepreken door het openbaar vervoer te verbeteren.

Het milieu

Het milieu vraagt volgens de mensheid en ook door de politiek om aanpassingen van het beleid. Vooral voor het beleid rond aanpassingen van het tegengaan van het papiergebruik. Zo voert de NS sinds 2010 is milieubewust beleid. En daarom is, volgens de NS, het papier dat sinds 2010 wordt gebruikt FSC-gecertificeerd. Het gaat hierbij om ongeveer 90% van al het papier dat NS gebruikt. NS stelt dat het papier gegarandeerd afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dat is ook noodzakelijk want NS verbruikt ruim een miljoen kilo papier per jaar. Hiervan werden jaarlijks 150 miljoen treinkaartjes gemaakt. Dit was dan ook een reden om naar alternatieve reisdocumenten te zoeken en het papieren treinkaartje te laten verdwijnen. Laatste traditionele papieren treinkaartje kon bij de automaten gehaald worden op 9 juli 2014, vanaf dat moment is het traditionele treinkaartje vervangen door een wegwerpkaartje en maken de meeste treinreizigers gebruik van een OV-chipkaart, waardoor het gebruik van papieren kaartjes erg minimaal is geworden.

FSC-papier gebruik bij NS

Door de NS wordt FSC-papier gebruikt voor:
 1. Automatenkaartjes
 2. Briefpapier
 3. Visitekaartjes
 4. Jaarverslag
 5. Het klantenmagazine Spoor
 6. Interne bedrijfsbladen
 7. Kopieerpapier

Milieu voordeel tussen auto en trein

Deskundigen hebben berekend, dat ten opzichte van de auto een trein 1:50 rijdt. Omgerekend betekent dit dat een treinreiziger per gereisde kilometer voor 72% minder CO2-uitstoot dan een automobilist zorgt. Daarnaast heeft de trein nog enkele andere voordelen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan:
 • Een trein heeft minder ruimte nodig dan wegverkeer.
 • Een trein stoot minder fijnstoffen uit dan een auto.

Vergelijking auto - trein

Een vergelijking, vanuit een milieu invalshoek, geeft volgens de NS het volgende beeld.
Snelheid Uitstoot Kosten Reisafstand Reistijd
Trein 71 kilometer per uur 35 co2 gram/kilometer 0,11 per kilometer gemiddeld 47 kilometer gemiddeld 38 minuten
Auto 40 kilometer uur126 co2 gram/kilometer 0,32 per kilometergemiddeld 17 kilometer gemiddeld 25 minuten
© 2013 - 2019 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Studenten OV-chipkaartStudenten OV-chipkaartVeel jongeren weten niet waar of hoe ze hun studenten OV-chipkaart kunnen activeren, in dit artikel zul je er meer over…
Hoe werkt een OV-chipkaartHoe werkt een OV-chipkaartHet duurt niet lang meer of iedereen die met het openbaar vervoer wil reizen moet een OV-chipkaart hebben. Voor jongeren…
Papieren treinkaartjes vervangen door eenmalige OV-chipkaartnieuws uitgelichtPapieren treinkaartjes vervangen door eenmalige OV-chipkaartJe reist slechts af en toe met de trein en je wilt geen OV-chipkaart aanschaffen omdat dit te kostbaar of te omslachtig…
Bronnen en referenties
 • www.ns.nl
 • http://www.milieuloket.nl/

Reageer op het artikel "Is de OV-chipkaart beter voor het milieu?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 20-03-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!