Harsvlekken op auto verwijderen

Harsvlekken op auto verwijderen Heb jij dit ook al meegemaakt? Je parkeert je wagen onder een boom en als je terugkomt, zit je auto vol harsvlekjes? “Even wegschrobben” denk je? Vergeet het maar! Harsvlekken zijn niet zo gemakkelijk weg te krijgen. Wat kan je dan wel doen? Hieronder verschillende tips om hars weg te krijgen.

Hars of bladluizen

Wanneer er iets kleverigs op je auto zit, wordt vaak gedacht dat het om hars van bomen gaat. Dit kan, maar het kan ook gewoon honingdauw zijn. Wat is het verschil?

Hars:

Naaldhout bevat harskanalen. Bij verwonding van de boom loopt de hars uit de harskanalen en vormt zo een efficiënte bescherming tegen schimmels en insecten. Boomsoorten die hars bevatten:
 • Grenen: houtsoort die alle bomen van het geslacht Pinus (den of pijnboom) bevat
 • Douglas
 • Lork
 • Vuren: houtsoort die alle bomen van het geslacht Picea (spar) bevat

Loofhout dat in Vlaanderen en Nederland voorkomt bevat geen harskanalen. Kersenhout kan wel gomgangen bevatten ten gevolge van verwonding van de boom, waardoor je soms kleverige knobbeltjes ziet op de stam. Gom lost echter op in water, hars niet. Ook de knoppen van de paardenkastanje zijn zeer kleverig. Dit is verschillend van de harsvorming bij naaldbomen.

Bladluizen:

Bladluizen voeden zich met eiwitten die in plantensappen aanwezig zijn. Aangezien plantensappen meer suiker dan eiwitten bevatten, scheiden ze het teveel aan suikers terug uit. Dit wordt honingdauw genoemd en kan uit de boom druppelen om zo op auto’s terecht te komen. Bladluizen komen vooral voor op lindes, esdoorns maar soms ook op eiken.

Verwijderen van hars of bladluizen

Probeer eerst vast te stellen of het om echte harsvlekken of eerder om suikeruitscheiding van bladluizen gaat. In het laatste geval is het aangeraden om eerst eens met warm water, zeep en een harde spons te proberen. Lukt dit niet, kan je volgende tips uitproberen.

8 tips om hars te verwijderen

Vooraleer met onderstaande producten aan de slag te gaan, is het altijd aangeraden om eerst eens op een kleine, minder zichtbare plaats te proberen of het de lak van je auto niet aantast. Afhankelijk van het soort hars zullen sommige producten beter of minder goed werken.

Klei

De beste methode om harsplekken te verwijderen is allicht het gebruiken van klei:
 • Je kneedt de klei tot hij soepel is
 • Maak een platte schijf van de klei
 • Spuit een klein oppervlak in met het bijhorende product
 • Wrijf met de klei over de te behandelen zone

Dergelijke klei kan je via internet kopen of in een zaak voor autoreiniging accessoires.

Oplosmiddel

Een oplosmiddel zoals spiritus of ether werkt meestal, maar kan in sommige gevallen een blauw waas achterlaten op de lak. Gebruik liefst gedenaturaliseerde (zuivere) alcohol, verkrijgbaar bij de apotheek. Giet de alcohol ook nooit rechtstreeks op de lak van je auto, maar drenk er een doek in waarmee je dan de vlek behandelt. Goed afspoelen is de boodschap. Gebruik alcohol liever niet op kunststof.

Nagellakremover

 • Gebruik nagellakremover
 • Behandel daarna nog eens met was

Stickeroplosser

Een andere mogelijkheid is de “stickeroplosser”: dit is een spuitbusje dat in de meeste doe-het-zelf zaken te verkrijgen is.

Terpentine

Het is mogelijk om thinner (oplosmiddel voor verf) te gebruiken, maar dat is niet echt aangeraden voor de lak van de auto. Terpentine (verfverdunner) werkt even goed en dit product is minder schadelijk voor de autolak.

Bakboter

 • Smeer het te behandelen oppervlak in met bakboter of roomboter
 • Laat het een 15-tal minuten inwerken
 • Spoel goed af

Slaolie of olijfolie

 • Smeer het te behandelen oppervlak in met slaolie of olijfolie
 • Laat het een tijdje inwerken
 • Spoel goed af

Harsverwijderaar

Gebruik een harsverwijderaar of een polijstmiddel dat je via internet of in de automaterialen vakhandel kan verkrijgen.

Voorkomen is beter dan genezen:

 • Zorg ervoor dat je auto steeds goed in de was zit. Hierdoor zal hars zich minder gemakkelijk hechten aan de wagen.
 • Parkeer je wagen niet onder naaldbomen, lindes of esdoorns.
© 2012 - 2024 Wapiti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer welk vlekkenmiddel, c tot en met kWanneer welk vlekkenmiddel, c tot en met kVaak zult u zich afvragen hoe u bepaalde hardnekkige vlekken kunt wegwerken en verwijderen. U vindt een antwoord voor de…
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…
Bovenlip ontharen: handige tips en verschillende methodesBovenlip ontharen: handige tips en verschillende methodesDonshaartjes op de bovenlip zijn volkomen normaal. Toch is niet iedereen even blij met deze 'snor', vooral wanneer het z…
Vetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenVetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenWe hebben het allemaal wel eens; vlekken in onze kleding. Met name tijdens het braden en bakken krijgen we weleens vetvl…

Vijf redenen om geen nieuwe auto te kopenVijf redenen om geen nieuwe auto te kopenHet kopen van een nieuwe auto is een grote investering. Daarnaast is het een slechte investering, want de waarde van een…
Autostoeltje aanschaffenHet aanbod van autostoeltje is groot. Ook zijn er flink wat merken die autostoeltjes aanbieden. Bij de aanschaf zou veil…
Bronnen en referenties
 • http://www.huishoudplaza.nl
 • http://forum.belgiumdigital.com
Wapiti (39 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.