Harsvlekken op auto verwijderen
Heb jij dit ook al meegemaakt? Je parkeert je wagen onder een boom en als je terugkomt, zit je auto vol harsvlekjes? “Even wegschrobben” denk je? Vergeet het maar! Harsvlekken zijn niet zo gemakkelijk weg te krijgen. Wat kan je dan wel doen? Hieronder verschillende tips om hars weg te krijgen.
Hars of bladluizen
Wanneer er iets kleverigs op je auto zit, wordt vaak gedacht dat het om hars van bomen gaat. Dit kan, maar het kan ook gewoon honingdauw zijn. Wat is het verschil?
Hars:
Naaldhout bevat harskanalen. Bij verwonding van de boom loopt de hars uit de harskanalen en vormt zo een efficiënte bescherming tegen schimmels en insecten. Boomsoorten die hars bevatten:
- Grenen: houtsoort die alle bomen van het geslacht Pinus (den of pijnboom) bevat
- Douglas
- Lork
- Vuren: houtsoort die alle bomen van het geslacht Picea (spar) bevat
Loofhout dat in Vlaanderen en Nederland voorkomt bevat geen harskanalen. Kersenhout kan wel gomgangen bevatten ten gevolge van verwonding van de boom, waardoor je soms kleverige knobbeltjes ziet op de stam. Gom lost echter op in water, hars niet. Ook de knoppen van de paardenkastanje zijn zeer kleverig. Dit is verschillend van de harsvorming bij naaldbomen.
Bladluizen:
Bladluizen voeden zich met eiwitten die in plantensappen aanwezig zijn. Aangezien plantensappen meer suiker dan eiwitten bevatten, scheiden ze het teveel aan suikers terug uit. Dit wordt honingdauw genoemd en kan uit de boom druppelen om zo op auto’s terecht te komen. Bladluizen komen vooral voor op lindes, esdoorns maar soms ook op eiken.
Verwijderen van hars of bladluizen
Probeer eerst vast te stellen of het om echte harsvlekken of eerder om suikeruitscheiding van bladluizen gaat. In het laatste geval is het aangeraden om eerst eens met warm water, zeep en een harde spons te proberen. Lukt dit niet, kan je volgende tips uitproberen.
8 tips om hars te verwijderen
Vooraleer met onderstaande producten aan de slag te gaan, is het altijd aangeraden om eerst eens op een kleine, minder zichtbare plaats te proberen of het de lak van je auto niet aantast. Afhankelijk van het soort hars zullen sommige producten beter of minder goed werken.
Klei
De beste methode om harsplekken te verwijderen is allicht het gebruiken van klei:
- Je kneedt de klei tot hij soepel is
- Maak een platte schijf van de klei
- Spuit een klein oppervlak in met het bijhorende product
- Wrijf met de klei over de te behandelen zone
Dergelijke klei kan je via internet kopen of in een zaak voor autoreiniging accessoires.
Oplosmiddel
Een oplosmiddel zoals spiritus of ether werkt meestal, maar kan in sommige gevallen een blauw waas achterlaten op de lak. Gebruik liefst gedenaturaliseerde (zuivere) alcohol, verkrijgbaar bij de apotheek. Giet de alcohol ook nooit rechtstreeks op de lak van je auto, maar drenk er een doek in waarmee je dan de vlek behandelt. Goed afspoelen is de boodschap. Gebruik alcohol liever niet op kunststof.
Nagellakremover
- Gebruik nagellakremover
- Behandel daarna nog eens met was
Stickeroplosser
Een andere mogelijkheid is de “stickeroplosser”: dit is een spuitbusje dat in de meeste doe-het-zelf zaken te verkrijgen is.
Terpentine
Het is mogelijk om thinner (oplosmiddel voor verf) te gebruiken, maar dat is niet echt aangeraden voor de lak van de auto. Terpentine (verfverdunner) werkt even goed en dit product is minder schadelijk voor de autolak.
Bakboter
- Smeer het te behandelen oppervlak in met bakboter of roomboter
- Laat het een 15-tal minuten inwerken
- Spoel goed af
Slaolie of olijfolie
- Smeer het te behandelen oppervlak in met slaolie of olijfolie
- Laat het een tijdje inwerken
- Spoel goed af
Harsverwijderaar
Gebruik een harsverwijderaar of een polijstmiddel dat je via internet of in de automaterialen vakhandel kan verkrijgen.
Voorkomen is beter dan genezen:
- Zorg ervoor dat je auto steeds goed in de was zit. Hierdoor zal hars zich minder gemakkelijk hechten aan de wagen.
- Parkeer je wagen niet onder naaldbomen, lindes of esdoorns.