Veiligheidseisen autostoeltjes

Ieder autostoeltje (kinderzitje) is gebaseerd op het gewicht van uw kind. Vaak wordt de leeftijd ook genoemd omdat leeftijd en gewicht belangrijke aspecten zijn in de keuze voor een autostoeltje. Het ene kind kan op dezelfde leeftijd zwaarder zijn dan de andere, daarom wordt voor autostoeltjes een indeling in groepen gehanteerd, op basis van leeftijd en gewicht van uw kind.

Leeftijd en gewicht

KeuringslabelKeuringslabel
Het gewicht waarvoor het zitje geschikt is, staat aangegeven op het keuringslabel. Alle autostoeltjes die in Nederland worden aangeboden moeten voorzien zijn van een keuringslabel. U herkent het door u aangeschafte autostoeltje dan ook aan het keuringslabel volgens ECE-reglement 44/03 of 44/04.

De basisregel is dat alle kinderen (onder de 18) die kleiner zijn dan 1,35 meter zowel voorin als achterin een goedgekeurd autozitje of een goedgekeurde zittingverhoger moeten gebruiken. Hierbij geldt dat kinderen jonger dan 3 uitsluitend mogen worden vervoerd in een autostoeltje (behalve in een taxi of bus).

De groepsindeling op basis van leeftijd en gewicht ziet er als volgt uit:
groepgewicht (kg)leeftijdPlaatsing autostoeltje
0tot 10tot ca. 9 maandentegen de rijrichting in
0+tot 13tot 18 maandentegen de rijrichting in
1van 9 tot 19van 9 maanden tot 3 jaarmeestal met de rijrichting mee, kinderen kunnen zelfstandig zitten
2van 15 tot 25van 3 tot 6 jaarmet de rijrichting mee, zittingverhoger
3van 22 tot 36van 6 tot 10 jaarmet de rijrichting mee, zittingverhoger

Voor kinderen zwaarder dan 36 kg zijn er geen goedgekeurde zitjes. Zij moeten in principe de autogordel gebruiken net als volwassenen en kinderen groter dan 1,35 meter. Zonodig kan een goedgekeurd kinderzitje (zittingverhoger) worden gebruikt.

Groep 0 en 0+:
Het babyautostoeltje die tegen de rijrichting in wordt geplaatst. Let er hierbij op dat dit (achteruitkijkende) kinderzitje niet op de voorstoel mag worden geplaatst als daar een airbag zit. Dit mag wel als de airbag is uitgeschakeld. In een achteruitkijkend zitje zijn de krachten op de nek van het kind bij een botsing vijf keer zo klein als in een vooruitkijkend zitje.

Kinderen tot 10 kg kunnen ook in een reiswieg worden vervoerd, maar bieden minder bescherming bij een ongeval.

Groep 1 :
Dit betreft kinderautozitjes die voornamelijk met de rijrichting mee worden geplaatst. Deze zijn geschikt voor kinderen van 9 kg tot 19 kg welke zowel voorin als achterin bruikbaar zijn. Vervoer kinderen echter zo lang mogelijk tegen de rijrichting in, dus achterstevoren (liefst tot ze 1 jaar zijn). Met het hoofd in de rijrichting is de nek van de baby namelijk minder goed beschermd.

N.B.: Er zijn evt. achteruitkijkende kinderzitjes voor kinderen tot 4 jaar op de markt.

Groep 2 en 3:
Wanneer het kind zwaarder wordt dan 15 kg is het tijd om over te stappen naar een zittingverhoger.
Het is sowieso verstandig over te stappen naar een zittingverhoger indien het kind geen steun meer heeft bij het hoofd. De lengte van het kind is belangrijk bij het aanschaffen van een zittingverhoger. Het diagonale gedeelte van de gordel mag niet in de hals snijden en de heupgordel moet over de heupen lopen (niet over de buik).

Let er bij het kopen van een zittingverhoger op, dat de rugleuning in hoogte verstelbaar is, deze biedt namelijk meer bescherming.

Bevestigingsmethoden

Baby-, kinderautostoeltjes en zittingverhogers kunnen worden bevestigd met de autogordel. Echter met behulp van een zogeheten ISOFIX-systeem kan een autostoeltje veel eenvoudiger worden bevestigd. Een aantal automerken hebben een speciaal aansluitsysteem voor autostoeltjes, ISOFIX genoemd. Indien er op de achterbank van een auto een ISOFIX-bevestiging zit, kan een autostoeltje gemakkelijk en zeer secuur bevestigd worden. Het zitje wordt dan dus niet vastgemaakt met de autogordel, maar met bevestigingspunten aan het zitje, die je vastklikt in speciale haken tussen de zitbank en de rugleuning van de autozetel. Helaas is dit systeem nog niet universeel, controleer dus goed of het ISOFIX-systeem in je auto op het systeem van het stoeltje past.

Het ISOFIX-systeem is erg populair, omdat het autostoeltje direct vastzit aan het carrosserie van de auto. De autostoeltjes zijn zo snel te bevestigen op het koppelstation en bovendien erg veilig omdat ze voorzien zijn van extra beveiliging tegen bijvoorbeeld kantelen. Een nadeel kan zijn (doordat deze bevestigingsmethoden zo snel in gebruik zijn) dat het klikmechanisme niet goed is vergrendeld. Controleer dit dus altijd goed.

ISOFIX stoeltjes worden tot nu toe alleen nog bevestigd in hiervoor goedgekeurde auto’s. Welk autotype geschikt is voor welk autostoeltje kunt u navragen bij uw dealer of leverancier van uw autostoeltje.

Aandachtspunten en kooptips

Wanneer een kinderzitje (lees: autostoeltje) verkeerd gebruikt wordt of niet op de juiste manier wordt bevestigd, heeft dit grote gevolgen voor de veiligheid. Let daarom op de volgende punten:

 • Koop alleen een kinderzitje dat voldoet aan de nieuwste Europese veiligheidseisen (ECE 44/03 of 44/04).
 • Koop alleen een tweedehands kinderzitje als u zeker weet dat er geen ongeluk mee is gebeurd. Een autostoeltje of kinderzitje moet altijd vervangen worden indien de auto een botsing heeft gehad.
 • Bestudeer de gebruiksaanwijzing goed voordat u het zitje monteert en in gebruik neemt.
 • Zorg bij een zitje met gordelbevestiging dat de gordel op de juiste manier langs het zitje wordt geleid en dat er geen speling in de gordel zit.
 • Let bij een zitje met ISOfix-bevestiging extra goed op het derde bevestigingspunt. Het derde bevestigingspunt is ter voorkoming van kantelen van het zitje tijdens een botsing. Let op: Het derde bevestigingpunt kan de montage van het zitje lastig maken.
 • Zorg dat de autogordel lang genoeg is. Let erop dat de sluiting van de gordel niet op of tegen het frame van het kinderzitje komt te zitten.
 • Zowel in de zit- als slaaphouding mag er geen speling tussen het autostoeltje en de stoel of bank zitten. Trek het heupdeel van de autogordel daarom zo strak mogelijk aan.
 • Zet nooit een achteruitkijkend autostoeltje op de voorstoel als daar een airbag zit of schakel deze uit. Zij-airbags kunnen geen kwaad.
 • Pas de (verstelbare) rugleuning tijdig aan, aan de lengte van uw kind.
 • Sommige autostoeltjes zijn geschikt en goedgekeurd voor vrijwel alle auto’s, andere alleen voor bepaalde auto’s. Dit staat aangegeven op het keuringslabel van het autostoeltje.
 • Koop een autostoeltje dat past bij uw gebruik. Wilt u het autostoeltje in meerdere auto’s gebruiken, let dan op gewicht en bevestiging etc.
© 2009 - 2024 Smeets, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autostoeltje aanschaffenHet aanbod van autostoeltje is groot. Ook zijn er flink wat merken die autostoeltjes aanbieden. Bij de aanschaf zou veil…
Hoe lang mag een baby in de Maxi CosiHoe lang mag een baby in de Maxi CosiDe Maxi Cosi is een bekend merk baby-autostoeltje. Eigenlijk valt de Maxi Cosi onder merkverwatering: het merk is zo bek…

Altijd noodpakket in auto, vooral bij vrieskou en warme dagAltijd noodpakket in auto, vooral bij vrieskou en warme dagWel eens overdacht wat je kan overkomen bij urenlang oponthoud, terwijl nergens een huis of benzinestation te bekennen i…
Lease-auto kopen: Voordelen, nadelen, waar moet je op lettenEen lease-auto kopen wordt steeds populairder. Er zijn namelijk een paar duidelijke voordelen aan verbonden. Niet elke t…
Smeets (27 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.