Hoe kan je insectenresten van autolak verwijderen?
Uitwerpselen van vogels zijn bijtend en zuur, boomhars plakt enorm. Stuifmeel kan bij hoge buitentemperaturen letterlijk in de autolak inbranden. En ook insecten behoren tot de veroorzakers van de smerigste vlekken. Tijdens de zomer ontaardt elke rit op de snelweg in een regelrechte massamoord. Het chitinepantser van de beestjes barst bij inslag en de zure afscheidingen van de dieren komen op de lak terecht. Daar drogen ze door wind en zonlicht snel op. De vliegen- en insectenresten zien er niet alleen vies uit, ze zijn ook gevaarlijk. Je moet die insectenresten altijd zo snel mogelijk van de auto verwijderen. Als gedroogde insectenresten langer op de autolak blijven plakken, worden de zuren bij elke regenbui weer geactiveerd. Met huismiddeltjes kun je insectenresten verwijderen.
Inhoud
Waarom zitten er soms zoveel insectenresten op de auto?
Waarom je soms veel insectenresten op je auto hebt, is heel eenvoudig te verklaren. Vooral in het voorjaar en de zomer zijn vliegen, muggen en andere vliegende insecten bijzonder actief. Als je met een hogere snelheid rijdt, vooral op autosnelwegen, kunnen de insecten de luchtstroom rond de auto niet meer volgen. Als gevolg daarvan rijd je de insecten aan waardoor ze aan de voorbumper, de motorkap, de voorruit en de zijspiegels blijven plakken. In de herfst en winter zijn er minder insecten in de lucht, waardoor je minder last hebt van insectenresten op je auto.
Hoe kan je insectenresten verwijderen?
Het antwoord is simpel maar niet altijd uitvoerbaar: zo snel mogelijk afwassen. Geen probleem als men maar een paar minuten onderweg is. Veel helder
water, een zachte spons en lak en voorruit zijn weer brandschoon. Maar wie lange afstanden rijdt, heeft pech. In de felle zon volstaan al enkele uurtjes om de insectenresten vast op de ondergrond te laten aanbakken.
Een schone voorruit zorgt voor meer veiligheid
Geen mooie aanblik en bovendien nog gevaarlijk ook. Een voorruit met vastgekoekte insectenresten wordt met enige hulp van ruitenwisservloeistof en ruitenwissers al snel omgevormd in een voorruit met de kenmerken van
melkglas. Doorzichtigheid bij laagstaande zon: nul komma nul! Daarom is het raadzaam om ook bij lange ritten de voorruit regelmatig schoon te maken. Denk daaraan als je moet tanken of als je een pauze inlast.
Welke hulpmiddelen zijn er om insectenresten te verwijderen?
Afdoende tegenmaatregelen zijn, al naar gelang de aard van de verontreiniging, omslachtig en duur. In vogelvlucht de belangrijkste hulpmiddelen. Maar kijk uit voor
lakschade bij gebruik van sommige middelen.
Insectenverwijderaar
De veelkleurige spuitbussen, verkrijgbaar bij je tankstation of bouwmarkt, voldoen met name goed bij verse insectenresten. Besproeien, laten inweken, vervolgens met een hogedrukreiniger de allergrootste vlekken verwijderen. Daarna met een zachte spons nabewerken. Maar de helpers uit het laboratorium zijn niet écht goedkoop en vaak erg agressief voor je huid en de lak.
Een in cola gedrenkte krant
Functioneert net als met water maar lost kennelijk ook de meest hardnekkige substanties op.
Natte handdoeken
Het gebruik ervan komt overeen met de vochtige krant. Grootste voordeel: men hoeft zich niet bezorgd te maken over het afgeven van drukinkt.
Vochtige nylons
De nylonkous met warm water bewijst steeds weer goede dienst. De kousen zijn zó fijnmazig dat ze geen krasjes op de voorruit veroorzaken maar wél insecten en andere onregelmatigheden verwijderen. Kan ook met de nodige voorzichtigheid op de lak worden gebruikt.
Een appelkuur
De insectenkorstjes royaal met een gehalveerde appel inwrijven en laten inwerken. Het vruchtzuur lost de resten van de insectenpansertjes op. Vervolgens met een zachte spons en veel water nabehandelen.
De lakgum
In de handel is de zogenaamde lakgum (of kleiblokje) verkrijgbaar waarmee zich insectenresten afdoend van de lak laten verwijderen. Het kleiblokje moet bij voorkeur met wat water worden gebruikt om het goed over de lak te laten glijden. Niet de goedkoopste maar wel de meest professionele manier.
Keukensponsen en ruige borstels beschadigen de autolak
Keukensponsen en ruige borstels hebben niets op autolak en ruit te zoeken. Ze kunnen opzichtige krasvlekken achterlaten. Bij extreem ingebrande insectenresten helpen deze gebruikelijke poets- en keukenmiddelen niet. Wie daarmee te veel wrijft en poetst riskeert aanzienlijke
lakschade, en dan resteert alleen nog de gang naar de lakdokter. Wie meer wil weten over een veilige behandeling van de autolak, kan daarvoor terecht op de website van de
ANWB.
Waarom auto in de was zetten helpt
Als de auto is behandeld met autowas, zul je merken dat dode vliegen en insectenresten zich gemakkelijker van de lak laten verwijderen. De was op de auto heeft een beschermend en vuilafstotend effect. Vliegen en insectenresten kunnen zich daardoor minder goed aan de lak hechten. Zorg er daarom altijd voor dat je de lak van de auto behandelt met een goede autowas. Zo kan je die gemakkelijker wassen en de insectenresten verwijderen.