Aston Martin DBR 2: klassieke Engelse sportauto

Aston Martin DBR 2: klassieke Engelse sportauto Auto's van het merk Aston Martin... vele jongens en mannen dromen om ooit in het bezit te komen van een model van dit Engels automerk. Het merk is een van de succesvolste en beroemdste sportwagens aller tijden. Nu zijn de auto's vooral bekend door de verschijningen in de vele James Bond films. Een van de eerste "Astons", de DBR 2, is een klassieker geworden.

Aston Martin DBR 2

Halverwege de jaren vijftig streefde Aston Martin een tweeledig doel na met zijn beleid op het gebied van de sportwagens. Aan de ene kant om de racewagens van Jaguar als oppermacht mee aan te vallen en aan de andere kant om te dienen als testbank voor de toekomstige GT motoren. Op deze wijze ontstond de Aston Martin DBR 1, gevolgd door de DBR 2 (gebouwd van 1957-1958). Modellen die speciaal gebouwd zijn voor de racerij en niet langer afgeleide versies van de 'burgerlijke' modellen, zoals de voorgaande DB 3 S.

Engelse chassis en Poolse motor DBR 2

Het chassis van de DBR 2, vervaardigd uit een centrale balk en een traliewerk van dunne buizen, was ontworpen voor een twaalfcilinder Lagonda-motor. Vandaar ook zijn opvallende breedte. Het was echter een gloednieuwe zescilinder lijnmotor met dubbele, bovenliggende nokkenas waarmee het chassis werd uitgerust.

Deze motor, de bedacht werd door de van oorsprong uit Polen afkomstige Tadek Marek, zou in de DB 4 versie grote commerciële successen behalen. Deze voor die tijd revolutionaire mechaniek zou binnen enkele weken op een fraaie wijze worden vormgegeven door designer Ted Cutting. Hij gaf de DBR 2 zijn prachtige vorm.

Klassieke race-historie Le Mans

Terwijl de vijf DBR 1 wagens een leuke prijzenkast vulden met als hoogtepunt de overwinning van de 24-uursrace van Le Mans in 1959, bleven de beide DBR 2's iets meer bescheiden met slechts drie maal een eerste plaats op Britse bodem, in handen van Roy Salvadori of Stirling Moss. Beide wagens werden geëxporteerd naar de Verenigde Staten na een lichte vergroting van de cilinderinhoud.

Specificaties en technische gegevens Aston Martin DBR 2 sportauto

Motor

Zijn natuurlijke 'habitat': het circuit. / Bron: PeterDoubt, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Zijn natuurlijke 'habitat': het circuit. / Bron: PeterDoubt, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Zescilinder lijnmotor voorin
 • Cilinderinhoud van 4164 cc
 • Kopkleppen
 • Twee bovenliggende nokkenassen
 • Vermogen 315 pk dat vrij komt bij 6000 tpm
 • Drie dubbele carburateurs

Transmissie

 • Aandrijving op de achterwielen
 • Vijf versnellingen

Prestatie

 • Topsnelheid: ongeveer 280 km/h
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie is James Bond?Wie is James Bond?Generaties zijn opgegroeid met de films van geheim agent James Bond. Wie kent hem niet, de geheim agent met een groot zw…
Beroemde auto's uit films en seriesBeroemde auto's uit films en seriesFilms en auto's gaan heel goed samen. In sommige gevallen is de auto uit de film nog bekender dan de acteur of actrice d…
Martin Luther King: strijd met geweldloosheid tegen racismeMartin Luther King: strijd met geweldloosheid tegen racisme"I have a dream". Wie kent de beroemde uitspraak niet van Martin Luther King. Op 4 april 2018 was het 50 jaar geleden da…

AC Cobra: een Engelse klassieke sportautoAC Cobra: een Engelse klassieke sportautoAC? Is dat een automerk? Jazeker! En wel uit Engeland. De AC Cobra (in productie tussen 1961-1966) is misschien wel het…
Auto tunen hoe en watNa het kopen van je eventuele droomauto, wil je hem miasschien wat gaan opleuken, ook wel optisch tunen genoemd. Als je…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • Edito-Service S.A
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aston_Martin
 • http://www.ultimatecarpage.com/pic.php?imagenum=7&carnum=18
 • Afbeelding bron 1: PeterDoubt, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 31-01-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.