Auto onverzekerbaar?

In Nederland bent u verplicht voor uw auto verzekering af te sluiten welke het risico van de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd. Indien u zich niet verzekerd kunt u een boete verwachten en loopt u een groot risico. Maar wat zijn uw mogelijkheden indien u zich niet bij een gewone verzekeraar kunt verzekeren.

Verzekeraars

Normaal gesproken kan een ieder zich bij een “normale” verzekeraar verzekeren zonder een enkel probleem. In speciale omstandigheden kan het echter zijn dat een verzekeraar u niet wil accepteren. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn, zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u nog vrij jong bent terwijl u een “snelle” auto wil verzekering. Dit past in dat geval niet in het acceptatiebeleid van de verzekering.

Vaak komt het voor dat een verzekeraar u als persoon niet wenst te accepteren. Mogelijke redenen hiervan kunnen zijn dat:
  • U een zeer slecht schadeverloop heeft of meerdere schaden in een jaar heeft gereden waardoor uw lopende autoverzekering is beëindigd.
  • U bij aanvraag van een autoverzekering niet naar waarheid heeft opgegeven dat u eerder autoschade heeft gehad (u kunt dit natuurlijk ook vergeten zijn en dit dus niet bewust verzwijgen)
  • U de rijbevoegdheid is genomen, u zeer gevaarlijk heeft gereden of met drank op een aanrijding heeft veroorzaakt.
  • Een eerdere autoverzekering werd geroyeerd in verband met wanbetaling
  • U bij het aanvragen van of het opgeven van schade op een andere verzekering niet een volledig naar waarheid de gegevens hebt opgegeven, danwel bewust danwel onbewust.

In dergelijke gevallen zal een “normale”verzekeraar u niet zonder meer accepteren. Hierdoor kan het voorkomen dat u (wederom) wordt afgewezen voor een autoverzekering en u nog meer problemen krijgt bij het vinden van een nieuwe verzekeraar.

Wat kunt u doen als u niet zonder meer geaccepteerd wordt door de "gewone" verzekeraar

Een aantal van de voorgaande redenen waarom een verzekeraar u niet zonder meer accepteert hoeven niet per definitie te betekenen dat u bij geen enkele normale verzekeraar meer een autoverzekering kunt sluiten.

Verzekeraars beschikken over een systeem waarin (vrijwel alle) verzekeraars de gegevens uitwisselen van schaden die zijn gemeld door bepaalde verzekerden en of hun een verzekering werd opgezegd. Indien u een verzekering aanvraagt worden de gegevens uit dit systeem geraadpleegd. Een vermelding hoeft echter niet altijd in strijd te zijn met het beleid van een verzekeraar. Zo zal een royement in verband met wanbetaling (u was bijvoorbeeld tijdelijk werkeloos) niet altijd leiden tot een afwijzing, indien de verzekeraar over volledige en juiste informatie beschikt.

Ondanks een eerdere afwijzing kunt u dus alsnog trachten bij een gewone verzekeraar een verzekering aan te vragen, geeft u hierbij echter volledige openheid van zaken zodat de verzekeraar uw aanvraag ook juist kan beoordelen. Tevens kan u een assurantietussenpersoon het probleem van mens tot mens uitleggen, deze uw probleem op de juiste manier voorleggen aan de verzekeraar en nagaan of u nog mogelijkheden heeft.

Wat kunt u doen als geen enkele verzekeraar u nog accepteert ? - Rialto

In dat geval zou u zich er natuurlijk bij neer kunnen leggen dat u geen autoverzekering kunt sluiten en zich voortaan met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen.

Verzekeraars onderling hebben er echter voor gezorgd dat vrijwel iedereen, ook de voor de standaard verzekeraars minder aantrekkelijke risico’s, een autoverzekering kan sluiten. Dit hebben zij gedaan door gezamenlijk een verzekeraar voor slechtere risico’s op te zetten, Rialto verzekeringen (voorheen Terminus). De premies voor een verzekering via Rialto zijn veel hoger dan die van overige maatschappijen. Bovendien kunt u een dergelijke verzekering alleen sluiten via een tussenpersoon.

Tussenpersoon kan helpen bij de oplossing

Gelet op het voorgaande kan dan ook niet anders worden geconcludeerd dat u zich bij problemen bij het afsluiten van een autoverzekering het beste kunt wenden tot een onafhankelijke assurantietussenpersoon bij u in de buurt. Informeer deze tussenpersoon direct volledig over uw problemen en de tussenpersoon kan voor u gaan informeren. In het uiterste geval krijgt u een offerte van een autoverzekering bij Rialto.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekering afsluiten bij RialtoVerzekering afsluiten bij RialtoKun je om welke reden dan ook geen verzekering meer afsluiten bij een reguliere verzekeraar? Waarschijnlijk kun je nog w…
Uitleg voorlopige dekking autoverzekeringUitleg voorlopige dekking autoverzekeringBij het kopen van een auto moet er eerst een verzekering geregeld worden voordat er met de auto gereden kan worden. In d…
Auto verzekeren via tussenpersoon biedt voordelenAuto verzekeren via tussenpersoon biedt voordelenU kunt uw auto rechtstreeks verzekeren bij een verzekeraar of via een tussenpersoon. De tussenpersoon moet er ook geld a…
Autoverzekering geweigerd: afgewezen voor verzekeringAutoverzekering geweigerd: afgewezen voor verzekeringAls u geweigerd wordt voor een bepaalde verzekering, kan dat erg vervelend zijn. Zo moet u moet wettelijk gezien een aut…

Cascoverzekering (all-risks) en autoschadeEen ongeluk zit in een klein hoekje en helaas loopt u een redelijke grote kans dat uw voertuig beschadigd raakt door wel…
Waarde van een voertuig bij total lossDagelijks zijn er in het Nederlandse verkeer ongelukken. Indien u bij een ongeluk betrokken raakt is het mogelijk dat uw…
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 18-08-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.