Taxivervoer uitgebouwd tot grote vervoersorganisaties

Taxivervoer uitgebouwd tot grote vervoersorganisaties De term taxi verwijst naar het Griekse taxis dat betaling betekent. Hoewel de meesten bij het woord taxi in eerste instantie aan een auto met blauw nummerbord denken is er uiteraard wel sprake van betaling op het moment dat een rit in zoín auto is gemaakt. De taxibranche is overigens een branche die regelmatig stof doet opwaaien maar wat de ritprijs van gerenommeerde bedrijven betreft is er tegenwoordig duidelijkheid voor de klant vanwege een verplicht taxitariefsysteem.

Taxivervoer van ontstaan tot nu

Vanaf het ontstaan van de taxibranche, in het begin van de twintigste eeuw, is die branche in Nederland in zoín honderd jaar uitgebouwd tot meer dan 25.000 taxivoertuigen en ongeveer 40.000 chauffeurs werkzaam in de branche.

Soorten vervoer

Onder taxivervoer wordt in eerste instantie een rit van A naar B verstaan waarbij iemand een taxi oproept, instapt, naar B rijdt, afrekent en weer uitstapt. De plaats A is heel vaak de woonplaats met huisadres en de plaats B kan alles zijn waar iemand naar toe wil. Uiteraard is het omgekeerde het geval bij een terugrit naar huis. Maar door veel vervoersuitbreiding in de loop van de jaren worden onder taxivervoer ook diverse andere soorten vervoer gerekend zoals:

WMO-vervoer

Hiertoe wordt vervoer gerekend in het kader van de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) dat niet onder de zorgverzekering valt. Bij de WMO gaat het om zorg die hoge kosten met zich meebrengt en langdurig is.

Leerlingenvervoer

Leerlingenvervoer betreft vooral vervoer van kinderen die door hun handicap niet met openbaar vervoer kunnen reizen en naar speciaal onderwijs gaan. Of een kind in aanmerking komt voor leerlingenvervoer wordt bepaald door de gemeente.

Regiotaxi

Bij deze vervoersvorm hebben taxibussen de rol van het openbaar vervoer overgenomen.

Regulier taxivervoer

Deze vervoersvorm wordt ook wel straattaxi genoemd en betreft vervoer van A naar B van één tot meestal maximaal 4 personen waarbij contant wordt afgerekend. Het oproepen van een straattaxi gebeurt dikwijls telefonisch. Andere manieren om gebruik te maken van een dergelijke taxi is door er een op te zoeken op een standplaats voor taxiís zoals die zich vaak bevinden bij stations. Minder gebruikelijk in Nederland, maar wel soms toegepast, is een taxi op straat aanhouden door een hand op te steken wat in veel andere landen de meest voorkomende manier is.

Schipholtaxi

Taxibedrijven kennen vaak speciale regelingen voor vervoer naar een luchthaven. Ritten vallen dan goedkoper uit dan een rit in het kader van regulier taxivervoer. Dikwijls is hierbij ook sprake van vervoer van meer personen wat de kostprijs gunstig kan beïnvloeden.

Valys-vervoer

Deze vervoersvorm is bestemd voor reizigers met een mobiliteitsbeperking en bedoeld voor afstanden verder dan 5 OV-zones vanaf het woonadres. Op die manier kan voor een aantrekkelijk tarief bijvoorbeeld familie verder weg worden bezocht.

WIA-vervoer

Van WIA-vervoer kunnen gehandicapten en gedeeltelijk arbeidsongeschikten gebruik maken voor vervoer van huis naar werk en omgekeerd.

WMO-vervoer

Dit vervoer geldt voor ouderen voor kortere afstanden dan degenen die met Valys-vervoer reizen.

Zittend ziekenvervoer

Zittend ziekenvervoer is bedoeld voor vier soorten patiënten die zittend naar een ziekenhuis of behandelcentrum worden vervoerd. In aanmerking daarvoor komen patiënten voor: 1. nierdialysebehandeling, 2. radiotherapiebehandeling of chemotherapiebehandeling, 3. blind of slechtziend en 4. afhankelijk van een rolstoel.

Zonetaxi

Met een zonetaxi kan van en naar tweehonderd Nederlandse stations worden gereden. Er bestaan drie prijszones namelijk tot twee kilometer, tot vier kilometer en tot zes kilometer. Het systeem is in de plaats gekomen van de vroegere treintaxiís.

Speciale diensten

Niet alle taxibedrijven leveren al deze diensten maar de grotere bedrijven zijn er meestal wel voor ingericht. Daarnaast zijn er bedrijven die ook speciaal zijn ingesteld op rouwvervoer en trouwvervoer. Ook zijn er bedrijven die chauffeursdiensten leveren waarbij een chauffeur ingehuurd kan worden om een eigen auto te besturen.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Evaluatie van de leerlingEvaluatie van de leerlingLeerkrachten evalueren hun leerlingen voortdurend. Dit doen ze om meer inzicht te krijgen op de leerlingen. Kunnen de le…
Wet Maatschappelijke OndersteuningBij uw gemeente kunt u terecht voor een aanvraag voor een individuele voorziening vanuit de ĎWet Maatschappelijke Onders…
Taalonderwijs: hoe creëer je een stimulerende leeromgeving?Taalonderwijs: hoe creëer je een stimulerende leeromgeving?Tegenwoordig is woordenschat één van de lastige onderwerpen in het basisonderwijs. Om de woordenschat te vergroten is he…
Célestin Freinet en het freinetonderwijsCélestin Freinet en het freinetonderwijsCélestin Freinet werd geboren in het jaar 1896. Hij was een dorpsonderwijzer uit Frankrijk. In zijn klassen merkte hij d…

Taxiís, rittarieven en chauffeursTaxiís, rittarieven en chauffeursTaxiís zijn in Nederland heel vaak personenautoís van het merk Mercedes met als populaire kleur zwart of donkerblauw maa…
Gebruikte auto: Kies je voor benzine, diesel of LPG?Brandstof is duur en het is daarom belangrijk om te kiezen voor een auto met een motor, die past bij jouw specifieke beh…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Taxi_(vervoer)
  • http://www.rentautobus.com/nl/taxibedrijven-straattaxis/item1298
  • http://www.pianoo.nl/praktijk-tools/markten/contractvervoer
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 16-03-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.