Taxivervoer uitgebouwd tot grote vervoersorganisaties

Taxivervoer van ontstaan tot nu
Vanaf het ontstaan van de taxibranche, in het begin van de twintigste eeuw, is die branche in Nederland in zo’n honderd jaar uitgebouwd tot meer dan 25.000 taxivoertuigen en ongeveer 40.000 chauffeurs werkzaam in de branche.Soorten vervoer
Onder taxivervoer wordt in eerste instantie een rit van A naar B verstaan waarbij iemand een taxi oproept, instapt, naar B rijdt, afrekent en weer uitstapt. De plaats A is heel vaak de woonplaats met huisadres en de plaats B kan alles zijn waar iemand naar toe wil. Uiteraard is het omgekeerde het geval bij een terugrit naar huis. Maar door veel vervoersuitbreiding in de loop van de jaren worden onder taxivervoer ook diverse andere soorten vervoer gerekend zoals:WMO-vervoer
Hiertoe wordt vervoer gerekend in het kader van de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) dat niet onder de zorgverzekering valt. Bij de WMO gaat het om zorg die hoge kosten met zich meebrengt en langdurig is.
Leerlingenvervoer
Leerlingenvervoer betreft vooral vervoer van kinderen die door hun handicap niet met openbaar vervoer kunnen reizen en naar speciaal onderwijs gaan. Of een kind in aanmerking komt voor leerlingenvervoer wordt bepaald door de gemeente.
Regiotaxi
Bij deze vervoersvorm hebben taxibussen de rol van het openbaar vervoer overgenomen.
Regulier taxivervoer
Deze vervoersvorm wordt ook wel straattaxi genoemd en betreft vervoer van A naar B van één tot meestal maximaal 4 personen waarbij contant wordt afgerekend. Het oproepen van een straattaxi gebeurt dikwijls telefonisch. Andere manieren om gebruik te maken van een dergelijke taxi is door er een op te zoeken op een standplaats voor taxi’s zoals die zich vaak bevinden bij stations. Minder gebruikelijk in Nederland, maar wel soms toegepast, is een taxi op straat aanhouden door een hand op te steken wat in veel andere landen de meest voorkomende manier is.
Schipholtaxi
Taxibedrijven kennen vaak speciale regelingen voor vervoer naar een luchthaven. Ritten vallen dan goedkoper uit dan een rit in het kader van regulier taxivervoer. Dikwijls is hierbij ook sprake van vervoer van meer personen wat de kostprijs gunstig kan beïnvloeden.
Valys-vervoer
Deze vervoersvorm is bestemd voor reizigers met een mobiliteitsbeperking en bedoeld voor afstanden verder dan 5 OV-zones vanaf het woonadres. Op die manier kan voor een aantrekkelijk tarief bijvoorbeeld familie verder weg worden bezocht.
WIA-vervoer
Van WIA-vervoer kunnen gehandicapten en gedeeltelijk arbeidsongeschikten gebruik maken voor vervoer van huis naar werk en omgekeerd.
WMO-vervoer
Dit vervoer geldt voor ouderen voor kortere afstanden dan degenen die met Valys-vervoer reizen.
Zittend ziekenvervoer
Zittend ziekenvervoer is bedoeld voor vier soorten patiënten die zittend naar een ziekenhuis of behandelcentrum worden vervoerd. In aanmerking daarvoor komen patiënten voor: 1. nierdialysebehandeling, 2. radiotherapiebehandeling of chemotherapiebehandeling, 3. blind of slechtziend en 4. afhankelijk van een rolstoel.
Zonetaxi
Met een zonetaxi kan van en naar tweehonderd Nederlandse stations worden gereden. Er bestaan drie prijszones namelijk tot twee kilometer, tot vier kilometer en tot zes kilometer. Het systeem is in de plaats gekomen van de vroegere treintaxi’s.