Wat kunt u doen tegen vliegangst?
Misschien valt het u tijdens een vliegreis niet zo erg op, maar 1 op de 10 mensen heeft vliegangst. Vliegangst kan zowel werk als vrije tijd belemmeren en gaat vaak gepaard met een grotere angst zoals claustrofobie of hoogtevrees. Vliegangst is niet aangeboren, maar als men eenmaal vliegangst heeft kan het heel lastig zijn om er weer vanaf te komen. Voor sommige mensen is het moeilijk te begrijpen omdat veel mensen voor de ontspanning met het vliegtuig op vakantie gaan.
Hoe krijgt men vliegangst?
Vliegangst is niet aangeboren sterker nog kinderen zien het vliegen net als een ritje met de auto, ze zien de gevaren niet in. Kinderen kunnen wel bang worden voor vliegen als de ouders ook bang zijn. Ouders zijn als een voorbeeld voor hun kin, zodra de ouders laten merken dat ze bang zijn om te vliegen kunnen de kinderen er ook bang voor worden. Ook de beelden op televisie en nieuwsberichten hebben invloed op de angst. Vliegen is al jaren het veiligste vervoersmiddel maar aangezien er vele mensen in één crash kunnen overlijden is het altijd groot nieuws waardoor het vaker en erger lijkt dan bijvoorbeeld het aantal auto ongevallen met dodelijke afloop.
In de meeste gevallen zijn mensen met vliegangst mensen met claustrofobie. Claustrofobie houd in dat men bang is voor kleine of afgesloten ruimtes. In het vliegtuig zit men in principe ook opgesloten voor een bepaald aantal uren zodra de deur dicht gaat.
Waarom over vliegangst heen komen?
Vliegangst is vaak niet alleen de angst voor het vliegen op zich maar is vaak een bredere angst waardoor als het ene overwonnen is u ook sterker in het andere zal worden. Ten slotte als men angsten wilt overwinnen moet men toch steeds een stapje verder gaan en het uiteindelijk toch doen. Het kan zijn dat u familie of vrienden in het buitenland heeft die u mogelijk niet kunt bezoeken, u kunt geen vliegvakanties maken met het gezin en zakenreizen worden gewijzigd of per auto gedaan en dat neemt veel meer tijd in beslag of kost u wellicht uw droombaan. Het is ook niet prettig om bang te zijn als een bekende van u met het vliegtuig gaat.
Behandeling
Als u echt angstig bent voor het vliegen dan zijn er speciale organisaties die u helpen over uw vliegangst heen te komen, stichting Valk is er één van. U leert mede dankzij psychologen hoe u om kunt gaan met uw angst, zo word er gepraat over de angst, krijgt u de theorie over vliegtuigen en u kunt een vlucht maken in een simulator. U kunt ook plaatsnemen in een vliegtuigstoel met een virtual reality bril op waardoor u het idee krijgt echt in een vliegtuig zitten. Om het echt succesvol af te sluiten staat er een echte retourvlucht onder begeleiding op het schema. De totale tijd dat u onder behandeling staat is zo'n 12 maanden.
Huisarts
Wat u ook kunt doen is langs de huisarts gaan en vertellen over de vliegangst. Omdat het soms samen gaat met een onderliggend probleem kan de huisarts eventueel een psycholoog aanraden om te achterhalen waar de angst vandaan komt. In het vliegtuig bestaat er een kans dat u het gevoel van evenwicht kwijt als u de horizon niet meer ziet. De huisarts kan hiervoor eventueel medicatie voorschrijven die helpen bij het rustig blijven en welke ook werkt op het evenwichtsgevoel. Let wel op wat toegestaan is in het land van bestemming, het kan zijn dat uw medicatie als drug wordt aangezien overleg het met uw huisarts en de reisorganisatie. Veel passagiers zult u ook de hele vlucht zien slapen, vaak komen er slaapmiddelen bij kijken, als u deze op het juiste moment in neemt kan het zijn dat u gemakkelijker door een jetlag heen komt.
Slaapmedicatie
Veel mensen gebruiken slaapmedicatie tijdens een vlucht. Dit is echter niet aan te raden. Slaappillen kunnen uw eigen slaapritme ernstig in de war brengen. Daarnaast is het niet handig als u bijvoorbeeld tussendoor uit het vliegtuig moet als u bijvoorbeeld moet overstappen en de jetlag na de reis kan extra lang duren. Ook voor slaappillen geldt dat deze in een ander land misschien als verboden middel worden gezien.
Eigen voorbereiding
- doe los zittende kleding aan
- kijk geen rampen films vlak voor vertrek
- probeer of u een stoel kunt krijgen met veel ruimte zodat de claustrofobie wat wordt vermindert of kies voor een plek boven de vleugel, daar is de meeste stabiliteit
- zorg dat u voldoende voor vermaak mee heeft zodat u afgeleid word
- eet en drink eventueel nog wat op het vliegveld zodat u niet zenuwachtig wordt
- eet ook in het vliegtuig, in eten met koolhydraten zit serotonine welke zorgt dat de spanning af neemt en de concentratie toe neem.
- zorg dat u alle spullen voor de reis op orde had en dat u ruim op tijd vertrekt wat zorgt voor minder stress