Kentekenplaat bromfiets en snorfiets: waar te verkrijgen?
Sinds 2007 is het in Nederland verplicht om een kentekenbewijs te voeren voor bromfiets, snorfiets en scooter. Anders dan voorheen komt er vanaf dat moment ook een aantal nieuwe regels bij kijken. In dit artikel proberen we de belangrijkste zaken ten aanzien van kentekenplaten van brom- en snorfietsen uit een te zetten.
Situatie voor 2007
Voor 1 januari 2007 kreeg je automatisch een bordje voor je bromfiets wanneer je een verzekering afsloot. Dit moest jaarlijks gebeuren, waarbij je ieder jaar weer een nieuwe bordje kreeg om op de bromfiets te bevestigen. Bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) werden deze handelingen niet geregistreerd. Op het bordje stond het jaartal, waardoor je snel en eenvoudig kon zien of de tweewieler wel of niet verzekerd was voor dat betreffende jaar. Het grote nadeel van deze werkwijze is dat er geen algeheel overzicht is van alle tweewielers in Nederland. Een bepaalde snor- of bromfiets kon zodoende nooit eenduidig aan een persoon gekoppeld worden. Dit bemoeilijkte bepaalde zaken, vooral wanneer er bijvoorbeeld strafbare handelingen waren gepleegd.
1 januari 2007: nieuwe situatie
Vanaf 2007 zijn de zaken omtrent de regelgeving van brom- en snorfietsen rigoureus veranderd. Iedere eigenaar van een tweewieler is nu verplicht om zijn of haar voertuig tenminste WA te verzekeren. Al deze verzekeringen worden opgeslagen in de databank van de RDW, waardoor zij een compleet overzicht hebben van alle tweewielers die momenteel (verzekerd) rondrijden in Nederland. De nieuwe regelgeving geldt derhalve niet voor alle tweewielers. Het betreft:
- Bromfietsen
- Snorfietsen
- Brommobielen
- Fietsen met een hulpmotor
De vernieuwde regels gelden echter niet voor:
- Elektrische fietsen (maximum snelheid van 25 kilometer per uur)
- Invalidenwagens (maximum snelheid van 45 kilometer per uur)
- Voertuigen met een maximum snelheid van 6 kilometer per uur.
- Voertuigen die doorgaans niet op de weg worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van golfkarretjes.
De kentekenplaat
De nieuwe kentekenplaat heeft een aantal specifieke kenmerken. De afmetingen zijn 10x17,5 cm (staand model) of 14,5x12,5 cm (liggend model). Daarnaast bevat de kentekenplaat bepaalde kenmerken tegen fraude. Zo is er een unieke stempel in aangebracht, zodat het onmogelijk is om de kentekenplaat te vervalsen of na te maken. Om duidelijk een onderscheid te maken tussen bromfietsen en snorfietsen zijn de kleur van beide kentekenplaten anders. Bromfiets kentekenplaten hebben een gele kleur, terwijl snorfietsen een blauwe kleur krijgen. Wanneer een persoon zonder kentekenplaat rondrijdt is hij of zij strafbaar en kan hij hiervoor een boete ontvangen.
Kentekenplaat: waar te verkrijgen?
Er zijn vele plaatsen waar men een kentekenplaat voor de bromfiets of snorfiets kan verkrijgen. Allereerst kun je via je brom-en snorfietsspeciaalzaak een kentekenplaat aanvragen. Vaak hebben deze zaken geen eigen kentekenplaatpers, waardoor zij de productie hiervan moeten uitbesteden aan een fabrikant. Vaak zit hier dan wel een levertijd op van een werkweek. Je kunt ook rechtstreeks een kentekenplaat aanvragen bij een fabrikant. De kosten van een kentekenplaat voor een bromfiets of snorfiets variëren behoorlijk. Hierbij moet je denken aan een prijs die ongeveer ligt tussen de 12 en 18 euro. Hieronder volgt een opsomming van bedrijven die vaak zelf beschikken over een kentekenplaatpers, waardoor je niet al te lang hoeft te wachten op je kentekenplaat:
- Brezan
- Firma Knieriem in Goes
- Automaterialenzaken (de meeste beschikken over een pers)