Plooifietsen, een nieuwe generatie fietsen

Plooifietsen bieden het enorme voordeel dat ze zeer compact, makkelijk te transporteren en snel op te bergen zijn. Plooi- of vouwfietsen vinden we in alle maten, groottes en prijzen terug.

Vouw- of plooifietsen

Een vouw- of plooifiets is een fiets die zo ontworpen is dat je deze kan vouwen tot een compacte vorm, wat het transport en opslag van de fiets vereenvoudigt. De fiets is zo compact dat je hem overal kan meenemen: naar de werkplaats, op de bus of trein, in de auto, op een boot of vliegtuig, in een camper enz..
De plooi- of vouwmechanismen verschillen van merk tot merk. De combinatie van compactheid, de snelheid van vouwen, het vouwgemak, het rijdgedrag, het gewicht en de duurzaamheid van de vouwfiets bepalen of deze vouwfietsen al dan niet duurder zijn dan de niet plooifietsen of de traditionele fietsen.
Een variant die soms ook wel gecategoriseerd wordt als vouwfiets, is het break-away model. Het break-away model kan niet echt bestempeld worden als een plooifiets maar het onderscheidt zich omdat je de fiets demonteert in plaats van de fiets op te vouwen.

Geschiedenis

Militaire interesse in deze fietsen was er reeds sinds het jaar 1890, waarbij het Franse leger vouwfietsen gebruikte als infiltratietechniek. In 1900 ontwikkelde Mikael Pedersen een vouwfiets voor het Britse leger die slechts 7 kg woog. De plooifiets omvatte een geweerrek en werd gebruikt in de Tweede Boerenoorlog. De Britse WWII Airborne BSA vouwfiets, werd gebruikt van 1939-1945 in de Tweede Wereldoorlog door Britse paratroopers. Een vouwfiets van zeer kleine omvang werd gebruikt tijdens de parachutesprongen uit vliegtuigen. De plooifiets werd eveneens gebruikt door de Britse para's op de D-Day en in de Slag om Arnhem.

Compactheid van plooifietsen

Hoewel vouwfietsen kleiner zijn in omvang dan conventionele fietsen, zijn de afstanden tussen het centrum van de trapas, de bovenkant van het zadel en het stuur meestal vergelijkbaar met die van conventionele fietsen. Ook het ontwerp van de wielbasis is vergelijkbaar met die van de conventionele niet plooifietsen. Sommige fabrikanten produceren zelfs vouwfietsen die het mogelijk maken 26 inch wielen te gebruiken op een plooifiets. Een goed voorbeeld is de Montague Corporation.
De A-bike is vergelijkbaar met de Strida, maar heeft kleinere wielen en is over het algemeen compacter. Daarnaast hebben we nog de Brompton (een nog kleinere variant) en de opvouwbare Scooter Kick. Ongeacht hoe de fietsen plooien, het resultaat blijft hetzelfde voor alle plooifietsen: dat ze makkelijk te vervoeren en eenvoudiger op te bergen zijn dan de gewone fiets.

Een aantal voorbeelden zijn:
  • A-bike
  • Bike Friday
  • Birdy
  • Bridgestone Picnica
  • Brompton Bicycle
  • Dahon
  • Melon Fietsen
  • Montague Bikes
  • Pedersen fiets
  • Twintig Raleigh
  • Strida
  • Folder Swift
  • Tikit

Vouwmethoden

Er bestaan verschillende plooimechanismen. De meeste fietsen volgen het klassieke model maar zijn voorzien van een draaipunt (met enkele of dubbele scharnieren), waardoor de fiets tot ongeveer in de helft kan opvouwen. Met snelklemmen kan het stuur en het zadel makkelijk en snel verhoogd of verlaagd worden. Een soortgelijk scharnier kan ook gebruikt worden voor de stuurkolom. De compactheid beïnvloedt in sterke mate de grootte van de wielen. Daarom hebben producenten de neiging om kleinere wielen te gebruiken. Zo worden 24 inch wielen het meest gebruikt bij flipscharnieren maar 20 of 16 inch wielen zijn niet ongewoon.

Het gebruik

Door het gebrek aan goede fietsstallingen en fietsplaatsen aan bus en treinhaltes, is de plooifiets vaak de enige en beste oplossing indien je de fiets en de trein wil combineren. Sinds enige jaren mag de plooifiets gratis en onverpakt op treinen meegenomen worden.
Vouwfietsen zijn bijzonder geschikt voor stedelijk gebruik. Ze worden vooral gebruikt door pendelaars die meermaals per dag de fiets gebruiken en dus een plooifiets aanschaffen die compact, snel te plooien en te transporteren is. Andere vinden het vooral belangrijk dat de fiets zo compact mogelijk kan geplooid en opgeborgen worden. Zo is het mogelijk je plooifiets te transporteren in je bagage tijdens de vlucht naar je favoriete reisbestemming en dit zonder extra kosten. Of mensen die op een appartement wonen ondervinden eveneens de grote voordelen van een plooifiets wegens zijn compactheid.

Prijs plooifiets

Wil je een plooifiets aanschaffen voor dagelijks gebruik, dan is het zeker aan te raden een degelijke fiets aan te schaffen. De prijzen van de plooifietsen zijn vrij hoog in vergelijking met de traditionele fietsen maar het kan wel een goede investering zijn indien je hierdoor de auto kan thuis laten of zelfs tijd uitspaart door niet meer op bus of tram hoeven te wachten.
Ook de kans op diefstal wordt kleiner mits je de fiets overal mee naar toe kan nemen. De prijzen van vouwfietsen zijn sterk afhankelijk van het vouwmechanisme en het rijdcomfort. Bij weinig gebruik kan je opteren voor een goedkoper merk van plooifiets. Ze zijn meestal goedkoper omdat ze minder goed vouwen maar ze zijn wel bijna overal verkrijgbaar. Meestal hebben ze ook grotere wielen en is het zelfs mogelijk draagtassen aan de fiets te hangen. Dus, niet voor dagelijks gebruik maar wel beter uitgerust.
Een populaire en zeer handige plooifiets, is de Brompton (basis) met drie versnellingen zonder bagagerek, spatborden en licht en kost om en bij de 740 euro. Ook de Dahoon Roo/Presto die komt op 680 euro en de Birdy Blue op 1350 euro, mogen we zeker op de tweede plaats zetten in de lijst van betere plooifietsen. De Birdy Blue kan eerder beschouwd worden als het sportievere model van plooifiets en is gemaakt om veel, snel en lang te fietsen maar vouwt minder compact en is duurder.

Tips voor de aankoop

Hieronder geven we nog enkele tips voor diegene die het overwegen een plooifiets aan te kopen:
  • Stel jezelf de vraag: is de plooifiets voor dagelijks gebruik of enkel voor korte vakantietrips.
  • Voor de actievelingen zijn er ook sportieve plooifietsen op de markt die nog lichter en nog compacter zijn.
  • Ga ten rade bij mensen die reeds een plooifiets hebben aangekocht.
  • Een aluminium plooifiets is lichter en roest niet.
  • Opteer eventueel voor een tweedehands plooifiets om de kosten te drukken.
  • Plooifietsen hebben vaak minder last van diefstal maar indien je hem toch onverwacht dient achter te laten, is het handig je te voorzien van een ketting om hem ergens aan een rek vast te leggen. Neem uit voorzorg alle onderdelen mee zoals het zadel, stuur enz.
  • Er zijn reeds plooifietsen op de markt met elektrische aandrijving (Avelo).
  • Er bestaan eveneens kettingloze plooifietsen waardoor het onnodig wordt je handen vies te maken (Beixo).
  • Probeer een plooifiets uit vooraleer u hem aanschaft.
  • Op het internet is een hele boel informatie en videofilmpjes te vinden omtrent plooifietsen.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Brompton vouwfiets scoort hoogDe Mercedes van de vouwfietsen wordt hij genoemd en Andrew Ritchie (°1947) ontwierp hem. Het opstarten ging met vallen e…
De E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets is meer en meer in trek bij Nederlanders en Belgen. De E-bike is een comfortabel fietsver…
Elektrische vouwfiets met veel voordelenDe vouwfiets is een steeds populairder vervoermiddel. Vooral forensen waarderen de fiets vanwege het gemak waarmee hij m…
Voedingsadapter of oplader e-bike kopen: waar op te letten?Voedingsadapter of oplader e-bike kopen: waar op te letten?Om de accu van je e-bike of speed pedelec op te laden moet je deze middels een oplader of voedingsadapter verbinden met…

Veilig fietsen in herfst en winterFietsen in nat en guur weer, in het donker en zeker bij echt winterse toestanden zoals sneeuw en ijzel, is een hachelijk…
Elektronisch schakelen op de racefietsElektronisch schakelen op de racefietsMet Dura Ace Di2 bood Shimano als eerste elektronisch schakelen voor racefietsen. Weliswaar gebeurt dat schakelen nog st…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.