J. Assink, 18-01-2012
Ik ben van plan om na-schoolse activiteiten op te zetten en de kinderen met een 9 persoons busje te vervoeren. Nu ben ik opzoek naar informatie over hoe te handelen als je met een busje met 7 kinderen en 2 volwassenen te water raakt, pech onderweg krijgt, een aanrijding met gewonden/zonder gewonden krijgt. Weet u misschien waar ik dit zou kunnen krijgen.
Reactie infoteur, 18-01-2012
Beste J,
Allereerst zal je in het bezit moeten zijn van een chauffeurspas, los van de inschrijving bij de Kamer van koophandel, aanvraag BTW-nummer, verzekeringen etc.
Zie voor de chauffeurspas: http://www.cbr.nl/10328.pp
Verder geldt bij een ongeval -los van de verzekering- dit:
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/11477-verkeer-aanrijding-of-ongeval-wat-te-doen.html
en… bij te water geraken dit:
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/16533-verkeer-auto-te-water-hoe-te-handelen.html
Voor pech onderweg is het raadzaam lid te worden van een pechhulp. (ANWB, Bosch, Sospechhulp, Routemobiel etc.)
Mvg - Sjaak
Doga, 27-11-2011
Ik had een vraagje. Onze auto is vandaag op de parkeerplaats in Amsterdam aangereden door een auto maar die gene heeft een telefoonnummer met 1 cijfer tekort achter gelaten.
Wij hadden haast dus zijn gelijk weg gereden. Wat moet je met zo een stuatie doen. Kan iemand mij helpen.
Reactie infoteur, 28-11-2011
Beste Doga,
Ik denk dat het een moeilijk verhaal is. Achterhalen van de ander zal lastig zijn als je de kentekengegevens van degene niet hebt.
Enige mogelijkheid is wellicht het "Waarborgfonds"
http://www.wbf.nl/wbf/Home/Pages/Default.aspx
Mvg - Sjaak
Melanie, 24-09-2008
Hallo,
Ik had een vraagje wat moet je doen bij een auto ongeluk? wanneer moet je de politie er bij betrekken.
Mijn moeder zegt dat het altijd het handigst is voor het procesverbaal en eventuele latere problemen die zouden
kunnen komen.
Of is het schadeformulier ECHT genoeg?
En wat moet je daarmee doen eigenlijk als alles is ingevuld.
Met vriendelijke groet, Melanie beijer
Reactie infoteur, 24-09-2008
Beste Melanie,
Alhoewel ik geen verkeersdeskundige ben, of een politie-beambte, het volgende:
bij kleine verkeersongevallen met alleen blikschade komt de politie doorgaans niet eens meer. Als je een goede situatieschets maakt op het schadeformulier en het ongeval onderbouwt met een verhaal, regelen de verzekeringmaatschappijen dit onderling. De betrokkenen partijen bij een ongeval moeten beide het schadeformulier ook voor 'waarheid'/akkoord ondertekenen. De schuldvraag kun je beter in het midden laten. Geef alleen een weergave van het ongeval.
Bovendien is het zo dat de politie ook niet op de stoel van de 'rechter' gaat zitten en een schuldige aanwijst; zij geven/onderstrepen alleen een weergave van de situatie. Dus… naar mijn mening: bij twijfel of onenigheid - politie, anders niet.
Mvg - Sjaak
Bart Ooms, 18-03-2008
Zeer handig om de EHBO vaardigheden te kennen. Een ongeluk komt altijd onverwachts en zit ook in dat stomme kleine hoekje. Plotseling kom je in zo'n situatie en dan ben je blij dat je EHBO kan. Ik heb de EHBO cursus gevolgd via www.ehbo-cursus.com. Deze mensen weten waar ze het over hebben en leiden je in een dag op een geweldige manier geheel op tot EHBO-er. Een aanrader dus!
Bart.
Reactie infoteur, 18-03-2008
Goede aanvulling Bart… een (verplichte) cursus voor iedere bestuurder zou inderdaad een aanrader zijn.
Dank voor de bijdrage.
Mvg - Sjaak
Karima, 27-02-2008
Vraag: ik heb gisteren een auto-ongeluk gehad, we kwamen tegen een vrachtwagen aan tijdens het invoegen, het was een korte invoegstrook en de chauffeur gaf ons geen waardoor hij ons van achteren heeft geraakt.
we hebben een harde klap gemaakt maar wonder boven wonder zijn we er alle 4 goed vanaf gekomen.
De politie heeft geen fotos gemaakt van de auto en hij gaf ons het gevoel alsof het onze schuld was.
Wat hoort de politie te doen bij zo een ongeval?
Wie zijn fout is het in dit geval?
Reactie infoteur, 27-02-2008
Beste Karima,
Allereerst is het natuurlijk heel vervelend dat je betrokken bent bij een ongeval, ook al zijn jullie er goed vanaf gekomen. Ik kan helaas geen oordeel geven over een ongevalssituatie, omdat dat mijn vakgebied te buiten gaat en ik de details niet ken. Zoals je het echter beschrijft voerde jij een zijdelingse verplaatsing uit tijdens het invoegen. Regel is dat je dan al het overige verkeer voor moet laten gaan. Het feit dat er sprake is van een korte invoegstrook, doet daar niets aan af. Motivatie zou kunnen zijn dat je bij aan komen rijden je plek van invoegen en/of je snelheid beter in had moeten schatten. Invoegen kan en mag pas als je de gelegenheid of ruimte hebt/krijgt, waarna je richting aangeeft en invoegt. Of -in jou geval- de vrachtwagen-chauffeur moreel/sociaal gezien fout zat, weet ik niet, maar kun je jezelf wellicht afvragen. Dit neemt echter niet weg dat jij de invoegende bestuurder blijft.
Als ik b.v. -bij rechts af slaan- een motorrijder aanrijd, die rechtdoor op een busbaan rijdt, dan ben ik fout, want "rechtdoor op dezelfde weg gaat voor". Dat de motorrijder daar helemaal niet mag rijden is weer een ander verhaal. Dat de motorrijder moreel schuldig is, mag duidelijk zijn, maar daar heb je niet zoveel aan.
Wat de politie in een dergelijk geval moet doen weet ik niet. Ik neem aan dat ze een weergave van de situatie opmaken. Ze gaan ook niet op de stoel van de rechter of verzekeringsmaatschappij zitten en zullen dus niet zo snel een oordeel uitspreken of een schuldige aanwijzen.
Helaas ben ik geneigd -zoals je de situatie omschrijft- te denken dat jij fout zit, maar… ik ben hierin geen expert.
Heel veel sterkte met de afwikkeling.
Mvg - Sjaak
Zmc, 17-02-2008
Korte vraag, ik weet niet of dit de juiste plaats is om hem te stellen, maar stel ik wordt als fietser aangereden door een auto die mij geen voorrang verleent op een gelijkwaardige kruising waar ik als fietser van rechts kom. Enkel de auto heeft schade. Mijn fiets niet en er is ook geen sprake van letsel. Mag ik nu de plaats van het ongeval direct verlaten? En zonee, waarom niet? Bedankt voor het eventuele antwoord!
Reactie infoteur, 17-02-2008
Beste Zmc,
Onderstaand een citaat uit het artikel
"2.Het eerste lid, aanhef en onderdeel a, is niet van toepassing op degene die op de plaats van het ongeval behoorlijk de gelegenheid heeft geboden tot vaststelling van zijn identiteit ".
Bij lichte aanrijdingen zal je -naar ik aanneem- ook kontakt hebben met de ander, al is het maar om de schade te inspecteren. Kom je dan in overleg tot de conclusie dat er weinig of niets aan de hand is, dan heeft uitwisselen van gegevens natuurlijk geen zin. Bij twijfel zou ik het altijd doen om eventuele -later ontdekte schade of letsel- alsnog te kunnen verhalen.