Kinderen en dieren in de auto

Kinderen en dieren in de auto Reizen met de auto neemt altijd risico's met zich mee. Kinderen en dieren zijn extra kwetsbaar. Hoe vervoer je hen het beste?

Vroeger

Vroeger toen de auto nog in de kinderschoenen stond, waren er nog geen veiligheidsregels voor het vervoeren van kinderen of dieren in de auto. Een kind zat vaak gewoon los op te achterbank (of zelfs op de voorstoel) van de auto oftwel op schoot bij één van de andere inzittenden. Autostoeltjes voor kinderen bestonden toen niet, reiswiegen met baby's werden gewoon los op de achterbank van de auto vervoerd. Voor huisdieren, zoals honden of katten waren er ook nog geen regels.

Veiligheid

In 1976 werd de autogordel voorin de auto verplicht gesteld. De bestuurder en de persoon naast hem of haar was beter beschermd bij een eventueel ongeval. De kinderen echter die achterin zaten waren dat in het geheel niet. Er zijn trieste verhalen bekend van kinderen die bij een flinke botsing gelanceerd werden en door de voorruit van de auto naar buiten vlogen. Met natuurlijk vaak een dodelijke afloop. Pas in 1992 werd het dragen van een autogordel achter in de auto ook verplicht.

Autozitjes

Tegenwoordig is het ook verplicht om kinderen onder de drie jaar in een autozitje in de auto te vervoeren. Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 m. moeten ook in een autozitje vervoerd worden, ook al zijn ze ouder dan drie jaar.
Sinds 2006 is het verplicht een goedgekeurd autozitje te gebruiken. Zo'n autozitje moet beschikken over een keuringslabel. Dit is een oranje keuringslabel met het nummer ECE 44/03 (of hoger). Wanneer je een autozitje tweedehands aanschaft is het belangrijk te letten of hier nog zo'n keuringslabel op zit. Bovendien is het altijd beter om een nieuw autozitje voor je kind te kopen. Je weet tenslotte niet wat de geschiedinis is van een tweedehands autostoeltje en of het stoeltje inmiddels gebreken heeft. Autostoeltjes voor baby's kunnen vaak ook voorin in de driepuntsgordel geplaatst worden. Dit is gemakkelijk omdat je dan, wanneer je achter het stuur zit, je baby goed in de gaten kunt houden. Echter, wanneer de bijdrijdersstoel een airbag heeft, dan mag dit stoeltje niet voorin gebruikt worden. Bij een ongeval kan de airbag uitklappen en de baby ernstig verwonden. Alleen wanneer men de airbag heeft uitgeschakeld, mag dit wel. De stoeltjes voor baby's worden bij voorkeur tegen de rijrichting in geplaatst.

Stoelverhoger

Voor kinderen tussen de 1,35 m en 1,50 mag er een stoelverhoger gebruikt worden. De driepuntsgordel achterin past dan beter.

Vervoer van huisdieren

Het vervoer van huisdieren was vroeger ook niet aan regels gebonden. Het gevaar voor het los in de auto vervoeren van een huisdier is immens groot. Bij een aanrijding kan je huisdier met een snelheid van 50km. p/u door de auto vliegen. Dit is dan meestal fataal voor het huisdier, maar kan ook fataal zijn voor de bestuurder of de passagiers. Wanneer men een dier met een dergelijke snelheid bijvoorbeeld tegen het hoofd aan krijgt, dan zijn de gevolgen dramatisch. Een huisdier moet in de auto vervoerd worden in een speciaal huidiertuig (b.v. bij honden en katten) of een transportbox. Bij grotere auto's is het vaak mogelijk een speciaal huisdierrek of huisdiernet te plaatsen tussen het bagagecompartiment en het zitgedeelte.

Wat zegt de wet

De regels met betrekking tot het dragen van autogordels, het gebruik van kinderzitjes en het vervoer van dieren zijn wettelijk vastgelegd. Voor informatie wat de wet precies zegt raadpleeg: www.verkeerenwaterstaat.nl.

Kinderen en huisdieren achterlaten in de auto

We kennen allemaal de verhalen van huisdieren die achtergelaten worden door de eigenaars in de auto. Dit kan soms een goed idee zijn, maar nooit in de zomer! Ook al staat de auto in de schaduw de temperaturen kunnen ongekend hoog oplopen, waardoor je huisdier ernstig oververhit kan raken of zelfs kan overlijden. Het beste is natuurlijk om uw hond (waar het dan meestal om gaat) gewoon thuis te laten of mee te nemen wanneer u een boodschap gaat doen. Het kan soms lijken of het niet zo heel warm is, of dat het dier voldoende ventilatie heeft wanneer u een raampje op een kier laat staan. Dit is niet zo! Wees u ervan bewust wat de gevaren voor uw dier kunnen zijn. De laatste tijd komen er ook wel trieste verhalen in het nieuws van baby's die al dan niet per ongeluk in auto's achtergelaten zijn, vaak in de brandendhete zon. De temperatuur kan oplopen tot kokendheet. Soms is er sprake van overlijden en soms van levensbedreigende situaties. Dit zijn trieste verhalen. Voorkom dat jou dit overkomt. Ook al is het niet warm, het is nooit verstandig je kind in de auto achter te laten en al helemaal nooit met de sleutels nog in het contact. Ieder willekeurige persoon kan er met jouw auto waar jouw kind in zit vandoor gaan, zelfs wanneer je even aan het afrekenen bent bij het tankstation. Of jouw kind is al wat groter en erg ondernemend, je moet er niet aan denken dat je kind er met je auto vandoor gaat. En ook al zit je auto op slot, je weet niet wat er op dat moment met je kind gebeurt, je verliest je kind uit het zicht en er kunnen onverantwoorde situaties ontstaan.

Tot slot

Het is heel gemakkelijk te denken "eventjes kan wel" of "zoiets overkomt mij niet". Maar zoals het gezegde luidt: het ongeluk zit in een klein hoekje, is ook hier van toepassing. Beter je kinderen en dieren goed beschermen, dan risico te lopen dat er iets vreselijk mis gaat.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autozitjes en veiligheid voor kinderen in de autoEen kind vervoeren in een auto zonder de juiste beveiliging, is hetzelfde als het laten spelen op het balkon op de eerst…
Autostoeltje aanschaffenHet aanbod van autostoeltje is groot. Ook zijn er flink wat merken die autostoeltjes aanbieden. Bij de aanschaf zou veil…
Gordels dragen - regelsGordels dragen - regelsVoor het dragen van gordels zijn verschillende regels. Iedereen moet met een gordel vastzitten in de auto. Zonder gordel…
Moet iedereen in België een gordel dragen in de autoDe autogordel is een goedkoop, eenvoudig en efficiënt middel om de inzittenden te beschermen bij een ongeval. Het is dus…

Vakantie met de auto: alles over de tolwegen en autovignetVakantie met de auto: alles over de tolwegen en autovignetTolwegen en het autovignet in 2020. Wie door Europa reist, weet dat hij zijn portemonnee vaak moet trekken voor allerlei…
De Hybride MotorSteeds meer mensen kiezen voor een zuinige hybride auto. Deze wordt aangedreven door een zuinige hybride motor. Deze mot…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.