Uw auto uitlenen: Hoe zit het met schade en uw verzekering?

Uw auto uitlenen: Hoe zit het met schade en uw verzekering? Uw auto uitlenen aan een familielid in nood of een aardige buurvrouw die even zonder auto zit, is een vriendelijk gebaar. Maar wat gebeurt er als deze bestuurder een ongeluk krijgt, iemand aanrijdt of ergens tegen aan botst. Wie is er precies aansprakelijk, als er overtredingen in het verkeer worden gemaakt. Bent u aansprakelijk of diegene die hem leent? Bij het uitlenen van uw auto is het handig om van tevoren afspraken met elkaar te maken als het gaat om eventuele aansprakelijkheid bij schade. Ook moet u goed op de hoogte zijn van uw autoverzekering op het gebied van dekking als er iemand anders in uw auto heeft gereden, ten tijde van een boete of ongeval.

Inhoud


Autoverzekering geldig bij uitlenen

Als u een autoverzekering hebt afgesloten is deze ook geldig als u zelf niet hebt gereden in de auto of zelfs niet aanwezig was in de auto. De desbetreffende bestuurder moet echter wel in het bezit zijn van een rijbewijs en u moet wel uw toestemming hebben gegeven om in uw auto te mogen rijden. Bovendien moet het uitlenen niet heel vaak voorkomen, maar moet het gaan om een enkele keer. Als een familielid zo vaak de auto leent dat hij in principe de regelmatige bestuurder is, dan moet de autoverzekering óf op zijn naam komen te staan óf hij moet op uw polis vermeld staan als regelmatige bestuurder. Wel kan het dan gebeuren dat uw premie omhoog gaat. Voor bestuurders die jonger zijn dan 24 jaar kan er soms een hogere premie worden gevraagd door verzekeraars.

Schadevrije jaren

De schade die eventueel vergoed wordt, hangt af van welke verzekering u heeft afgesloten. U kunt kiezen uit alleen de verplichte WA verzekering, een beperkte Cascoverzekering of Allriskverzekering. Bij alleen een WA verzekering wordt alleen de schade vergoed die door uw auto veroorzaakt is bij anderen. Bij de andere verzekeringen, krijgt u ook schade vergoed die aan uw eigen auto ontstaan is, maar hoeveel vergoeding hangt af van uw dekking. Claimt u schade bij uw verzekeraar, dan is het mogelijk dat dit gevolgen heeft voor uw schadevrije jaren die u opgebouwd heeft, óók als deze schade door een andere bestuurder is veroorzaakt. De premie kan verhoogd worden als u terugvalt op uw bonus-malus-ladder.

Bonus-malus ladder

Als u een autoverzekering afsluit beslist de verzekeraar op welke trede u start. Dit is afhankelijk van onder andere het aantal kilometers dat u rijdt, uw leeftijd en het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Voor elk jaar dat u verzekerd bent, gaat u op deze bonus-malus-ladder één tree omhoog. Als u echter schade veroorzaakt, dan zakt u één of meerdere treden terug. Hoe deze ladder eruit ziet, is per verzekeraar verschillend. Hoeveel treden u zakt bij schade is ook verschillend. Zo kunt u bij de ene verzekeraar drie treden zakken en bij een andere verzekeraar wel zeven treden. Als u meerdere schades claimt in een jaar, dan zakt u nog veel meer terug. Zo ziet u dat zakken sneller gaat dan stijgen.

Het aansprakelijk stellen van de kosten

Als de ontstane autoschade niet gedekt is bij uw autoverzekering heeft u een probleem. U bent dan verantwoordelijk voor de kosten. U zou nog kunnen proberen om de lener aansprakelijk te stellen, maar vaak is dit niet goed voor de onderlinge relatie tussen u en de lener. Bovendien kan het prijskaartje hoog oplopen als u niet voor deze juridische kosten verzekerd bent. Ook is het niet een vast gegeven dat u uw gelijk krijgt. U heeft namelijk zelf het risico genomen door uw auto uit te lenen aan iemand anders. De aansprakelijkheidsverzekering van de lener biedt ook geen uitkomst, want schades met een motorvoertuig zijn geen onderdeel van deze verzekering.

Boetes bij het uitlenen van uw auto

Als u uw auto heeft uitgeleend aan iemand anders en deze wordt bv. geflitst, dan moet volgens de wet de kentekenhouder betalen. De auto staat op uw naam, dus u bent in principe verplicht om de boete te betalen. Gaat het nou om een ernstige verkeersovertreding die in het buitenland gemaakt is, dan kunt u de gegevens van de lener doorgeven en zal hij de boete krijgen.

Wat kunt u doen bij uitlenen

Als u uw auto wilt uitlenen aan anderen dan moet u vooraf bedenken of u eventuele schades en boetes op u wilt nemen. Gaat het om een persoon waar u een goede vertrouwensband mee heeft, dan kunt u met hem of haar duidelijke afspraken maken voor het geval er iets gebeurt en wie er dan verantwoordelijk voor is. Het kan dan gaan om eventuele schade zelf te betalen, om te voorkomen dat u ze moet opgeven aan de verzekeraar. Of de lener kan de premieverhoging betalen als u wél de schade wilt claimen. Ook kunt u afspreken dat gemaakte boetes gewoon de verantwoordelijkheid zijn voor de desbetreffende bestuurder. In het geval van uitlenen, betaalt hij of zij de boetes. Bij regelmatige uitlenen zouden er afspraken opgesteld kunnen worden in een soort contract.

Extra verzekeren bij het uitlenen van uw auto

Als u nou regelmatig uw auto uitleent dan is het mogelijk om een extra verzekering af te sluiten, zodat schades of andere onkosten vergoed kunnen worden. Te denken valt aan:
  • Naast de verplichte WA verzekering kunt u ervoor kiezen om een Beperkt Cascoverzekering te nemen of een Allriskverzekering.
  • Een inzittendenverzekering geeft een dekking voor iedereen die in de auto zit. Voordeel van deze verzekering is dat deze altijd uitkeert of u nou schuld hebt of niet.
  • Pechhulp is een fijne verzekering voor als er pech met uw auto is in binnen- of buitenland. Dit geldt dan zowel voor u als voor de lener die de auto bestuurt. Als de auto niet meer verder kan rijden dan wordt er een monteur of een berger geregeld (deze sleept de auto af). Als de auto snel gemaakt kan worden gebeurt dit direct, zodat u of de lener verder kan rijden.
  • Een rechtsbijstandverzekering kan gebruikt worden voor andere partijen die schade veroorzaakt hebben aan uw auto en welke dus verhaald moet worden op de tegenpartij.

Kort samengevat, denk dus goed na en maak goede afspraken over en bij het uitlenen van uw auto.
© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto uitlenen, en beschadigd terug krijgenDe veroorzaker van een ongeval moet de schade dragen. Beter kunt u zeggen dat de schade moet worden betaald door de verz…
In Nederland mag je je auto zonder rijbewijs verzekerenJe zou denken dat als je een auto koopt en je rijbewijs hebt behaald, zelf een autoverzekering gaat afsluiten. Dat klink…
Auto uitgeleend en een aanrijding: betaalt de verzekering?Auto uitgeleend en een aanrijding: betaalt de verzekering?Je hebt je auto uitgeleend en die persoon krijgt een ongeluk. Betaalt de verzekering dan wel? De meeste mensen in Nederl…
Schade veroorzaakt in geleende auto! Wat nu?Schade veroorzaakt in geleende auto! Wat nu?Het maakt voor de te betalen premie voor de autoverzekering een groot verschil wie de schuld van het ongeval krijgt toeg…

Files en verkeersdrukte in BelgiëFiles en verkeersdrukte in BelgiëVeel Nederlanders maken gebruik van het Belgische wegennetwerk voor zowel bestemmingen in België zelf, als op doorreis n…
Het puntenrijbewijs in FrankrijkHet puntenrijbewijs in FrankrijkDe duizenden Nederlanders die elk jaar in en via Frankrijk op vakantie gaan, moeten vanaf 2017 extra uitkijken. De Frans…
Bronnen en referenties
  • Over de IJssel magazine, nummer 1 2016
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.