Auto’s voor senioren – tips en adviezen

Auto’s voor senioren – tips en adviezen Senioren zijn steeds meer afhankelijk van de auto; het autogebruik onder 65-plussers is dan ook dramatisch toegenomen en de automerken hebben daar met passende modellen goed op ingespeeld. Om de juiste keuze te maken dient de koper goed na te denken waar deze aan moet voldoen, om uiteindelijk het grootste gemak en plezier van de auto te hebben.

Van luxe naar noodzaak

Voor ruim 84 % van de senioren is de auto het hoofdvervoermiddel en steeds meer is het bezit en gebruik van een auto voor senioren een noodzakelijkheid geworden. Voorbij zijn de dagen dat 65-plussers alleen op zondags op de weg te vinden waren; het verdwijnen van buurtwinkels, bushaltes en postkantoren dwingt de senioren tot het afleggen van grotere afstanden, zeker in de meer dunbevolkte gebieden waar de vergrijzing bovendien vaak grote vormen aanneemt.

Het CBS heeft onlangs berekend dat in de periode 2000-2009 het aantal 65-plussers met een personenauto fors is gestegen, terwijl onder de 80-plussers het autobezit zelfs is verdubbeld! Op 1 januari 2009 stonden 1,1 miljoen personenauto’s op naam van een 65-plusser en dat is een stijging van bijna 46% t.o.v. 2000. Bovendien stelt het CBS vast dat steeds meer mensen van 90 jaar en ouder een auto heeft; dat waren er in 2009 al 7 duizend.

Als u tot de 65-plus autorijders behoort, of ouders of grootouders heeft die daartoe behoren zult u bij de aanschaf van een auto moeten realiseren dat ouderen andere eisen stellen aan een auto dan jongeren en dat die eisen een zeer grote rol spelen bij de aanschaf ervan. Het is in zo’n geval goed om te weten waar een auto aan moet voldoen en welke specifieke eigenschappen en kwaliteiten de auto moet hebben.

Gebruik

Het is natuurlijk gevaarlijk om alle 65-plussers over één kam te scheren; een dynamische 65-er, die met zijn of haar auto in hartje winter naar een wintersportbestemming rijdt of zomers met de caravan naar het zuiden trekt, is natuurlijk geen 80-jarige die de auto gebruikt voor het ritje naar het winkelcentrum of de kerk.
Het CBS kwam tot de conclusie dat oudere senioren veel minder kilometers maken dan jongere senioren. Met hun auto’s legden 80-plussers in 2008 gemiddeld ruim 5,2 duizend kilometer af, terwijl 65- tot 70-jarigen bijna twee keer zo veel kilometers maakten. Dat is nog altijd fors minder dan 18-65-jarigen: die reden in 2008 gemiddeld bijna 12,9 duizend kilometer met hun auto’s.
Wij richten ons met deze adviezen niet op de bovengenoemde “dynamische 65-er” maar op die senioren met een beperkte automobiliteit, hetzij door hogere leeftijd, behoudende leefstijl of andere factoren. Deze groep gebruikt de auto voornamelijk voor de volgende doeleinden:

 • Dagelijkse boodschappen in de directe omgeving
 • Wekelijkse sociale bezoeken in directe omgeving
 • Maandelijkse bezoeken in ruime omgeving
 • Jaarlijkse vakanties in binnen- of nabije buitenland

Noodzakelijke eigenschappen

Het behoeft geen betoog: ouderen voelen zich kwetsbaar in het verkeer en zijn dat vaak ook daadwerkelijk. Door een afnemend reactievermogen, minder goed zicht en beperkte beweeglijkheid lopen zij een groter gevaar bij een ongeluk betrokken te raken dan een jongere automobilist. Het feit dat dit niet in statistieken is terug te vinden ligt met name aan het feit dat ouderen veel minder kilometers rijden. Bovendien is de aard van de ongelukken vaak minder ernstig, zoals schade bij in- en uitparkeren en blikschade.

Uit onderzoek is gebleken dat 65-plussers vaak veel oudere auto’s rijden dan jongeren. Aangezien oudere auto’s niet altijd de gemakken en veiligheidsnormen hebben van nieuwe auto’s, is het maken van een juiste keuze en de regelmatige aanschaf van een nieuwer model vaak verstandig. Door een juiste auto te kiezen, met een passend pakket aan opties en accessoires, kan de gemiddelde oudere het rijggemak, en daarmee de veiligheid, flink vergroten. Waar dient op gelet te worden:

Comfort

Als u zich comfortabel voelt en u gemakkelijk kunt bewegen, vergroot dat de rijvaardigheid:
 • Kies een auto met een hoge instap.
 • Een driedeurs model heeft grote deuren; die geven u meer gemak bij in- en uitstappen.
 • Let op een stoel met goede ondersteuning; breed genoeg voor het zitvlak en goed in de rug.
 • Controleer of de hoofdsteun op de voor u goede hoogte kan worden gezet.

Bediening

Voor een veilige rijstijl is een goede controle en efficiënt overzicht van alle functies van groot belang:
 • Een automaat vergemakkelijkt de bediening en verkleint het aantal handelingen.
 • Een midden armsteun dient verstelbaar te zijn, om de hoogte voor u aan te passen
 • Kies een auto met een overzichtelijk instrumentarium
 • Als u gebruiker bent van een mobiele telefoon, laat een goede handsfree set inbouwen; het betaalt zich zeker terug in bedieningsgemak en verkeersveiligheid.Zoeken naar onbekende adressen en onbekendheid met een route behoort met een GPS beslist tot het verleden.

Zicht

U rijdt in het donker, in de zon, bij regen en sneeuw en onder al die omstandigheden is een goed zicht vereist.
 • Verwarmde buitenspiegels verbeteren de kwaliteit van het zicht
 • Een dimmende binnenspiegel stelt u in staat het felle licht van uw achterliggers af te zwakken
 • Een parkeerhulp helpt u bij parkeren en voorkomen veel schade bij u en anderen; duurdere kleine modellen (bijvoorbeeld de Mercedes A-klasse) kunnen het parkeren zelfs geheel van u overnemen, maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan.

Tip: Hang geen voorwerpen aan de binnenspiegel; deze belemmeren het zicht

Ruimte en afmetingen

Onderzoeken wijzen uit dat 65-plussers ouderen gemiddeld lichtere auto’s rijden dan jongeren.
Dat is natuurlijk te verklaren: ouderen hebben vaak niet de noodzaak of financiële middelen voor een ruime, en dus zwaardere, auto. Ook heeft een kleine auto nogal wat voordelen:
 • Lichter sturen, vooral met stuurbekrachtiging.
 • Een kleinere draaicirkel, dus eenvoudiger te manoeuvreren.
 • Eenvoudiger in te parkeren.

Als u kiest voor een driedeurs, omdat u zelden extra passagiers heeft en u voorkeur heeft voor een gemakkelijk instap, is het belangrijk een model met een “derde deur” te nemen. Dit verdient voorkeur boven een achterbak van een sedan, vanwege:
 • een grotere deuropening
 • een grotere laadruimte (ook voor rollators etc.)
 • een lagere drempel, waardoor u boodschappen niet hoog hoeft op te tillen

Keuze van merk en model

Het kiezen van de juiste auto is een zeer persoonlijke kwestie; wel kunnen de volgende statistische gegevens u wellicht helpen bij uw keuze. In 2012 waren de volgende auto’s het meest populair bij Nederlandse 65-plussers:
 1. Toyota Yaris
 2. Peugeot 107
 3. Volkswagen Polo
 4. Opel Meriva
 5. Fiat Panda

tip: Een leuke nieuwkomer is de Volkswagen Up; een kleine maar degelijke auto van dit betrouwbare merk.

Als u kiest voor een auto met een uitgesproken hoge instap en een nieuwwaarde tot € 15.000, komt u uit bij:
 1. Opel Agila/Suzuki Splash
 2. Nissan Note
 3. Hyundai i10
 4. Ford Fusion
 5. Fiat Panda

tip: U vind hier meer informatie over auto's met een hoge instap.

Over de keuze waar u uw auto koopt valt ook wat te zeggen:
 • Kies bij voorkeur voor een garage bij u in de buurt.
 • Kies een garage waar men u kent en waar u vertrouwen in heeft.
 • Maak bij aanschaf al afspraken over het gebruik van een leenauto bij servicebeurten.
 • Kies een garage waar men bereid is uw auto op te halen en weer af te leveren
© 2010 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vind de ware liefde voor 50 plussers. Vijf tipsVind de ware liefde voor 50 plussers. Vijf tipsBen jij 50 plus en op zoek naar jouw liefde? Hier lees je vijf manieren om te daten speciaal voor 50 plussers. Dating vo…
Senioren: stedentripWat is er nou leuker dan op zijn tijd een prachtige stad te bezoeken, waarbij u in enkele dagen tijd een stad goed leert…
Senioren: kleding en modetipsAls senior kleedt u zich waarschijnlijk anders dan wanneer u nog een tiener was. Helaas bestaat er over kleding en schoe…
Auto nieuw kopen en volledig afrijden?Een auto is duur in aanschaf en in onderhoud. Eigenlijk wilt u zo weinig mogelijk uitgeven aan een auto, maar het moet n…

Moet mijn auto best in de garage of buiten staan?Onze koning auto is op de wegen alom vertegenwoordigd. En ja, natuurlijk geven we onze favoriete wagen een mooie plek in…
Bronnen en referenties
 • www.autoblog.nl
 • www.telegraaf.nl
 • www.cbs.nl
 • www.kampioen.nl
Reactie

S. Poons-De Vries, 27-01-2013
Ik rijd al jaren in een volkswagen garage vlak bij geweldige service dus wil daar graag blijven Ik heb nu vanaf de Golf een Polo, maar de instap is zo laag en U schrijft niet over de uitgekomen Uno van de volkswagen Gaarne een reactie. Zal ook de ANWB bellen want de verkopers willen graag verkopen want raden deze auto erg aan! Dank U wel Reactie infoteur, 28-01-2013
U heeft gelijk! Ik dacht even dat u regeerde op het artikel over auto's met een hoge instap, maar in de categorie auto's voor senioren past de Volkswagen Up (want die bedoelt u waarschijnlijk) wel degelijk thuis. Hij wordt toegevoegd!

Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 28-01-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.