Goedkope vakantieauto - vind een reisbarrel met deze tips

De zomervakantie staat voor de deur en je wilt graag op reis. Maar waar vind je zo snel nog een auto voor weinig geld? Een auto huren is duur en bovendien: een goedkoop vakantiebarrel scoren is pas echt avontuur. Met een paar tips kan de zoektocht naar een reisauto voor klein budget vandaag nog beginnen.

Het vakantiebarrel: reismaatje voor weinig geld

Het soort avontuur waar je later nog over kunt vertellen: een roadtrip met een vakantieauto die je pas net voor vertrek voor een paar euro op de kop tikte. Zo'n vakantie heeft wel wat voorbereiding nodig. Wat voor auto heb je eigenlijk nodig om een beetje comfortabel door Europa te zoeven?

Het budget voor je bolide

De sport is om voor zo weinig mogelijk geld een redelijk vakantiebarrel te scoren. De echte buitenkansjes laten we voor het gemak even buiten beschouwing. Want als we eerlijk zijn: hoe groot is de kans dat je oom precies voor jouw vakantie van zijn keurige karretje af moet? Als we gaan zoeken op de grotere internetsites is een budget van 1000 euro een goed begin. De kans is groot dat je met zo'n bedrag een auto koopt die het langer uithoudt dan de zonnige zomermaanden.

Wensen voor de vakantieauto

Daarna is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat voor soort vervoersmiddel je zoekt. Wil je vooral avontuur, of moet jouw Grand Tourer in de eerste plaats betrouwbaar zijn? Het is goed om te bedenken dat je niet de enige bent die voor weinig een kek wagentje probeert te vinden. Je zult daarom altijd concessies moeten doen bij de aankoop.

Wat voor soort vakantie auto moet je kiezen

Het zal heel moeilijk worden om een auto te vinden die alles heeft:
  • goedkoop
  • betrouwbaar
  • supercool

Fiat Coupe. Cool, maar voor hoelang? / Bron: Stahlkocher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fiat Coupe. Cool, maar voor hoelang? / Bron: Stahlkocher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Een exotische, goedkope bolide zal zelden betrouwbaar zijn. In deze categorie staan bijvoorbeeld Fiat Coupés en Alfa Romeo Spiders te koop. Vraag je wel af waarom deze blinkende bella's voor luttele euro's in de showroom staan. Je zal niet de eerste zijn die op de eerste echte heuvels bij Luik met een lekke radiator of gesprongen koppakking (duur!) staat.

Aan de andere kant zijn er maar weinig auto's die naast goedkoop én betrouwbaar, ook nog eens een imago om door een ringetje te halen hebben. In deze categorie kan je allerlei - vaak Japanse - autootjes uit de jaren '90 vinden.
Nissan Micra / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Nissan Micra / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
De Toyota Starlets en Nissan Micra's staan bekend als probleemloos en zullen je tot ver na je vakantie van dienst blijven. Kun je tegen het imago van rollators, ribfluweel, aardrijkskundeleraren en sandalen, dan zou dit zomaar de categorie voor jou kunnen zijn.

Dan blijft er nog de categorie betrouwbaar en supercool over. Je had vast al geraden dat dat maar zelden samengaat met goedkoop. Ben je erg gehecht aan je imago en wil je verder rijden dan uit het zicht van je thuisblijvende vrienden? Dan moet je er misschien aan denken om het budget iets op te schroeven. Je kunt een iets duurdere auto overwegen, of toch wat geld in je zak houden voor een eventuele reparatie.

Betrouwbaar barrel

Zodra je weet wat voor soort auto je wilt, is het zaak om een zo goed mogelijk exemplaar te vinden. Heb je zelf weinig verstand van auto's, neem dan iemand mee die wat meer van auto's afweet. Hoewel het niet mogelijk is om vooraf te zeggen of een auto betrouwbaar gaat zijn, herkennen de ervaren autokopers de tekenen van de echte barrels.

Loop weg voor

  • Aftermarket velgen, lichten, stuurtjes: de vorige eigenaar heeft waarschijnlijk geen geld overhouden voor onderhoud na deze 'verfraaiingen'.
  • Auto's die zogenaamd net voor duizenden euro's zijn opgeknapt: want wie stopt er eerst duizenden euro's in een auto om hem daarna voor een fractie daarvan te verkopen?
  • Garages of handelaren die je niet vertrouwt: je hoeft niet te smeken om een proefrit

Lees je slechte verhalen op internet, of krijg je een onprettig gevoel tijdens het onderhandelen? Loop dan weg. Er staan duizenden auto's te koop voor een barrelbudget. Je hebt de keuze, dus maar daar gebruik van.

Succes met een goedkope reiswagen

Het is geen exacte wetenschap, maar bovenstaande tips zouden je in de goede richting moeten helpen. Ziet de auto er netjes uit en is er een (deel van de) onderhoudshistorie aanwezig, dan betekent dat dat de vorige eigenaar netjes met zijn auto omging. Is de bekleding smerig en ligt er troep in de auto, dan is de kans groot dat de vorige eigenaar niks om zijn auto gaf.

Probeer in een notendop een beeld te krijgen van de vorige eigenaar van de auto. Dat zegt je op dit punt waarschijnlijk meer over de technische staan van de auto dan een blik onder de motorkap.

Stukje sturen

Heb je een auto gevonden waar je vertrouwen in hebt, ga dan een proefritje maken. Iedere serieuze verkoper stemt daarmee in. Tijdens dit ritje probeer je aan te voelen of alles nog naar behoren werkt. Daarvoor hoef je niet als een maniak te rijden. Rijd rustig weg en probeer in de proefrit door alle versnellingen heen te schakelen. Probeer op een afgelegen weggetje of de auto tijdens hard remmen rechtuit blijft rijden. Test de werking van de handrem en zorg ervoor dat je alle knopjes voor eventuele elektrische ramen, dakraam, airconditioning etc hebt geprobeerd. Werkt er iets niet, dan kun je of naar een volgende auto zoeken, of in het onderhandelen proberen nog iets van de prijs af te krijgen.

Wees realistisch

Zoek je een perfecte auto voor weinig geld, dan zal je altijd teleurgesteld worden. Wat je wel kunt vinden is een redelijke auto voor een redelijke prijs. Dat de kleur niet naar je wens is, of dat je iedere 3000 kilometer een liter olie moet bijvullen, het rechterachterraam vast zit of er een scheur in de bekleding van de bijrijdersstoel zit: wees realistisch. Het zou zomaar kunnen dat je na een road trip door Europa toch geen afscheid meer kunt doen van je beige Lada.

Disclaimer: Avontuur heet avontuur omdat de uitkomst nooit helemaal te voorspellen valt. Ondanks een goede voorbereiding zou het kunnen gebeuren dat je op vakantie met pech komt te staan. Zorg er daarom voor dat je altijd een kaart en een opgeladen telefoon bij je hebt. Wat geld achter de hand en een lidmaatschap bij de wegenwacht kan ook geen kwaad. Vergeet vooral niet te genieten van het avontuur en vertel naderhand de sterke verhalen aan je vrienden.
© 2014 - 2024 Reelgvaak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om goedkoop op vakantie te kunnen gaanWie wil er nu niet op vakantie? In de zomer het liefst naar een lekker warm land aan het stand liggen, in de winter op w…
Goedkoop op vakantie, dagje uit of een weekendje wegGoedkoop op vakantie, dagje uit of een weekendje wegVoor iedereen is het leuk om af en toe weg te gaan. Of dat nou lang of kort maakt eigenlijk niet veel uit. Het gevoel om…
Vakantie: hoe een goedkope hotelkamer boeken?Vakantie: hoe een goedkope hotelkamer boeken?In het vooruitzicht van een deugddoende vakantie is iedereen op zoek naar een goedkope vakantie zonder al teveel aan com…
Goedkope vakantie in CanadaGoedkope vakantie in CanadaCanada is een uitstekende bestemming voor een onvergetelijke en goedkope vakantie. Canada is een dunbevolkt land met sch…

Tolbadge Frankrijk (télépéage ook in Spanje en Portugal)Tolbadge Frankrijk (télépéage ook in Spanje en Portugal)De tolbadge is de elektronische tolbetaling in Frankrijk, Spanje en Portugal, ook wel télépeage genoemd. Gebruik zo de a…
LPG tanken in België, Frankrijk en SpanjeLPG tanken in België, Frankrijk en SpanjeBrandstof is duur in Nederland, daarom zijn er veel auto’s in Nederland die rijden op LPG. Maar hoe zit het op vakantie?…
Bronnen en referenties
Reelgvaak (4 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.