Flying blue - Het airmiles spaarprogramma van KLM

Bijna alle vliegmaatschappijen hebben wel een frequent flyer program. Een spaarprogramma waarmee je airmiles kunt sparen. KLM heeft ook een frequent flyer program. Namelijk Flying Blue. Dit is niet alleen het frequent flyer program van KLM maar ook van andere vliegmaatschappijen zoals: Air Europa, Aeromexico, China Airlines en nog veel meer. Zo maakt het niet uit waar je heen vliegt want er is altijd wel een vliegmaatschappij die deelneemt aan het Flying Blue program. Maar hoe zit dat nou? Airmiles en Frequent Flyer programs?

Flying Blue en airmiles, Wat is dat?

Airmiles zijn punten die je spaart bij een vliegmaatschappij. Eerst was echt elke mijl die je vloog één airmile waard. Tegenwoordig is dat niet altijd meer zo, maar het principe blijft hetzelfde. Voor langere vluchten krijg je meer airmiles en voor kortere vluchten minder. Een hele hoop vliegmaatschappijen hebben hun eigen airmiles spaarprogramma. Zo heet Emirates Airline hun spaarprogramma Skywards en de vliegmaatschappij LAN heeft het Oneworld programma.

Hoe spaar je airmiles?

Bij Flying Blue spaar je airmiles door vluchten te maken. Hoe meer vluchten des te meer airmiles. Ook kan je airmiles verdienen door te boeken bij bepaalde hotels en/of voor het huren van een auto. Zelfs zijn er verschillende webwinkels die meedoen aan het Flying Blue Program zoals bol.com en Wehkamp. Toch sparen de meeste mensen via vluchten omdat deze de meesten airmiles oplevert.

Wat kan je met airmiles?

Airmiles kun je uitgeven aan vluchten. Zo betaal je dus niet met geld maar alleen of gedeeltelijk met de gespaarde airmiles. Er is ook een hele hoop mogelijk qua reisgemak. Zo kun je met airmiles extra comfort boeken, meer beenruimte krijgen, a la carte maaltijden reserveren, de luchthaven lounge betreden en extra bagage meenemen. Dit alles betaal je natuurlijk met je airmiles.
Naast het reiscomfort kun je met je airmiles ook hotels boeken, auto's huren en is er de online webwinkel de Flying Blue Store. Hier kun je cadeaus, elektronica, cadeaubonnen, enz. kopen. Als allerlaatste optie kun je je airmiles ook doneren aan een goed doel. Echter zijn dit wel alleen goede doelen van KLM of Air France zelf.

De verschillende levels Ivory, Silver, Gold en Platinum

Je hebt verschillende levels in het Flying Blue spaarprogramma. Je hebt Ivory, Silver, Gold en Platinum. Iedere deelnemer van Flying Blue start met Ivory. Dit level heeft nog geen extra voordelen behalve de airmiles die je kan sparen en spenderen. Je kan level Silver behalen door meer dan 25.000 airmiles te sparen of vijftien vluchten in één jaar te maken. Ze tellen hier wel echt de vluchten en niet de tickets. Dus een retourticket is al twee vluchten en een als je een keer moet overstappen dan heb je al vier vluchten. Level Gold bereik je door 30.000 airmiles te sparen of dertig vluchten in één jaar te maken en Platinum bereik je door 70.000 airmiles te sparen of zestig vluchten in één jaar te maken. Je kan echter ook weer een level zakken omdat je niet genoeg vluchten hebt gemaakt en niet genoeg airmiles had. Als je tien jaar lang Platinum weet te behouden dan houd je dit level voor de rest van je leven.

Het grootste verschil tussen de levels is het aantal airmiles die je verdient per vlucht. Zo krijg je bij Ivory 100% van de airmiles. Bij Silver 150%, Gold 175% en Platinum 200% van de airmiles. Dus stel je vliegt van Amsterdam naar Madrid krijg je bij Ivory 1000 airmiles maar bij Gold 1750.
Ook komen er een hele hoop extraatjes bij de hogere levels. Je krijgt bijvoorbeeld voorrang bij het bagage inchecken. De luchthaven lounge is gratis beschikbaar en je krijgt standaard extra comfort in de economy-class. Echter veranderen deze extra's en voordelen ieder jaar en bij elk level. Dus voor actuele informatie hierover kun je het beste naar de site van Flying Blue of KLM gaan.

Alle deelnemers van het Flying Blue program

Flying blue is zoals al eerder gezegd een gedeeld frequent flyer program. Er doen meerdere vliegmaatschappijen aan dit programma mee. Dit houdt in dat je bij alle deelnemende vliegmaatschappijen airmiles kan sparen. Bij alle andere vliegmaatschappijen kan je dus geen Flying Blue airmiles sparen.
Partners van het Flying Blue frequent flyer program
Air FranceKLMAir EuropaKenya Airways
AeroflotAerolineas ArgentinasAeromexicoAircalin
Air CorsicaAir MauritiusAlaska AirlinesAlitalia
Bangkok AirwaysChalair AviationChina AirlinesChina Eastern
China Southern AirlinesComairCopa AirlinesCzech Airlines
Delta Air LinesGaruda IndonesiaGOLHOP!
Japan AirlinesJet AirwaysKorean AirMalaysia Airlines
Middle East AirlinesTAAGSaudi Arabian AirlinesTAROM
transavia.comTwin JetWijetVietnam Airlines
Xiamen AirlinesUkraine International Airlines

Goed om te weten

  • Airmiles (awardmiles) blijven geldig indien je minsten één keer in de twintig maanden een vlucht maakt met een Flying Blue partner.
  • Er zijn twee soorten miles namelijk award miles en level miles. De award miles zijn de airmiles waarmee je vluchten kunt betalen, comfort upgrades kunt krijgen en hotels kunt boeken (de valuta miles). De level miles zijn de miles waarmee je een niveau hoger of lager kunt komen (Ivory, Silver, Gold, Platinum). De level miles worden iedere 31 december weer op nul gezet.
  • Niet bij alle Flying Blue partner krijg je 100% van de airmiles.
  • Award miles kun je cadeau doen aan iemand die je kent.
  • Niet bij alle leden van het skyteam kan je op een flying blue pas van KLM airmiles sparen. Zo heeft Aeroflot (lid van het skyteam) zijn eigen flying blue pas.
© 2014 - 2024 Jeroenvangamere, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
American Express Creditcard: Flying Blue Credit CardAmerican Express wint veel terrein in Nederland op de, door banken aangeboden en in Nederland al erg populaire, Visa en…
American Express Platinum Card: statussymbool of nuttig?American Express Platinum Card: statussymbool of nuttig?Een platina creditcard. Het lijkt misschien vooral een hebbeding om mee te wapperen onder de ogen van (hopelijk?) afguns…
Blue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenBlue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenPink Ribbon is de organisatie die zich in zet om aandacht te krijgen voor borstkanker, maar weet jij ook waar Blue Ribbo…
5 heerlijke cocktails met Malibu5 heerlijke cocktails met MalibuIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met Malibu. De recepten zijn allemaal erg verschillend en de…

F-15 Eagle straaljager: baas in de luchtF-15 Eagle straaljager: baas in de luchtSinds 1976 vliegt deze tactische straaljager (in het algemeen) voor de Amerikaanse luchtmacht de wereld rond om ten tijd…
Bronnen en referenties
  • http://store.flyingblue.com/
  • http://www.klm.com/travel/nl_nl/flying_blue/
  • https://www.skyteam.com/
Reacties

Rita, 25-07-2016
Begin dit jaar ben ik met KLM naar Centraal Amerika en terug gevlogen. Ik heb een mail naar Flying Blue gestuurd, maar niets terug gehoord en ook geen airmiles gekregen.
Dat klopt niet lijkt me, straks is het meer dan een half jaar geleden en kan ik naar mijn punten fluiten. Reactie infoteur, 30-07-2016
Beste Rita, U moet bij het boarden of inchecken uw airmiles pas tonen dan worden de airmiles automatisch bijgeschreven.

M. R. Hoge, 07-11-2015
Beste lezer.
Ik ben 12 oktober naar Indonesië gevlogen met garuda en wil mijn miles toevoegen aan mijn flyingblue maar krijg de melding dat ik de punten niet kan claimen. Klopt Dit? Graag uw reactie Reactie infoteur, 18-11-2015
Best M. R. Hoge,

Dat ligt er een beetje aan bij wie u de tickets gekocht heeft. In principe is er een samenwerking maar in sommige gevallen vallen mensen net buiten de boot vanwege kleine lettertjes en regeltjes. Het beste kunt u met flying blue zelf contact opnemen.

Met vriendelijke groet,

Jeroen van Gameren

Jeroenvangamere (31 artikelen)
Laatste update: 23-11-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.