Waar is een vliegticket uit opgebouwd?

Waar is een vliegticket uit opgebouwd? Vliegen is een snelle maar ook dure manier van reizen. Een ticket is tegenwoordig snel betaald, maar veel mensen weten eigenlijk niet waar ze allemaal voor betalen. Een vliegticket is opgebouwd uit diverse toeslagen en belastingen. Soms zie je een goedkope vlucht naar een prachtige bestemming staan. Je kijkt er even goed naar en ziet dat je nog honderden euro’s aan belastingen moet betalen. Hoe is de prijs van je vliegticket eigenlijk opgebouwd? Een ticket kun je op diverse manieren in je bezit krijgen. Tegenwoordig is het E-ticket het meest gebruikt. Je krijgt op deze manier geen papieren ticket in huis enkel een nummer. De rest staat allemaal op je paspoort verwerkt. Dit maakt geen verschil voor de prijs die je betaald voor het ticket.

Een vliegticket is opgebouwd uit vier de volgende vijf componenten;
  • Het basistarief
  • Reserveringskosten
  • (Verplichte) verzekeringen
  • De luchthavenbelasting
  • Andere vormen van toeslagen

Basistarief:

Dit wordt vaak gewoon aangegeven als “tarief” en is het laagste volledige tarief dat beschikbaar is voor een bepaalde reis (enkel of retour). Dit is dus de kale prijs die je betaald voor je vlucht zonder alle belastingen en toeslagen. Omdat boekingssystemen van bijvoorbeeld reisbureaus de laagste prijs sorteren op basis van het basistarief zal deze prijs ook ‘kaal’ blijven. Het is zelfmoord voor een vliegtuigmaatschappij als zij deze prijs verhogen. Zo komen ze namelijk lager uit bij de zoekresultaten.

Reserveringskosten:

Het verschilt per aanbieder van de vliegtickets of je reserveringskosten moet betalen. Zoek dit van te voren goed uit. Het staat over het algemeen gezien altijd in de algemene voorwaarden aangegeven. Als je bij een reisbureau boekt betaal je vrijwel altijd een deel reserveringskosten bij je ticket. Het bedrag kan variëren tussen de veertig en één euro. Online boeken is het voordeligste en dit kan letterlijk tientallen euro’s schelen.

(Verplichte) verzekeringen:

Hieronder vallen de annuleringsverzekering en de ticketverzekering. Mocht je onverwachts niet aanwezig kunnen zijn bij een vlucht en je hebt een annuleringsverzerkering afgesloten dan kun je de vlucht cancelen en een, van te voren afgesproken, bedrag terugkrijgen. Bij duurdere tickets is dit een aanrader. Een ticketverzekering zit vaak standaard bij de ticketprijs inbegrepen. Als de luchtvaartmaatschappij failliet gaan dan krijg je het ticket vergoed.

Luchthavenbelasting:

Elke luchthaven hanteert een ander bedrag voor alleen het landen op het vliegveld. Deze prijs zit automatisch in je ticket verwerkt. Elke luchtvaartmaatschappij moet een aantal toeslagen betalen aan de luchthaven. Zij betalen de:
  • veiligheidstoeslag
  • passagierstoeslag
  • geluidsisolatietoeslag
Als consument heb je hier niet veel mee te maken. Jij betaald één prijs hiervoor bij de aankoop van je ticket.

Andere vormen van toeslagen:

Brandstoftoeslag: Deze toeslag wisselt vaak, maar is altijd de hoogste toeslag die in je ticket totaalprijs zit verwerkt. De prijs van kerosine is vrij hoog op het moment en dit merk je in de ticketprijs. Bij de KLM betaal je bijvoorbeeld rond de negentig euro per lange vlucht aan brandstoftoeslag.
Veiligheidstoeslag: Deze zit automatisch in je ticket verwerkt en is gestegen dankzij de terroristische aanslagen. Je betaald voor een klein deel mee aan de veiligheidsmaatregelen die genomen worden op de vliegvelden en in de vliegtuigen zelf.
Creditcardtoeslag: Als je een creditcard gebruikt brengen sommige vliegtuigmaatschappijen een kleine toeslag hiervoor in rekening. Dit kun je altijd in de algemene voorwaarden terugvinden. Vaak zijn er andere gratis betaalalternatieven.

Departure Tax:

Naast de bovenstaande toeslagen die in je ticket zijn verwerkt bestaan er ook nog eens bepaalde luchthavens waar je bij vertrek of aankomst een bedrag moet betalen. Dit heet de departure tax. Ze accepteren vaak alleen maar contant geld en soms alleen in hun eigen valuta. Zorg dus altijd voor wat cashgeld op zak. De luchthavens waar je deze departure tax moet betalen komen het meeste voor in Afrika, Zuid-Amerika, Oceanië en Azië. Dit bedrag zit nooit in je ticket verwerkt en moet je nog los betalen bij de douane.
© 2009 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Low cost vliegen: tips om goedkope vliegtickets te kopenLow cost vliegen: tips om goedkope vliegtickets te kopenWie online een vliegticket wil boeken, kan kiezen uit een enorm groot aanbod van websites. Voor de reiziger die goedkoop…
Goedkope vliegtickets boeken: waar en waarom?Goedkope vliegtickets boeken: waar en waarom?Goedkope vliegtickets: goedkoopste vliegvakanties boeken. Vliegen kan steeds goedkoper. Via internet zijn er diverse aan…
Vliegen: de goedkoopste vliegtickets zoeken via SkyscannerVliegen: de goedkoopste vliegtickets zoeken via SkyscannerAls je op het internet op zoek wilt naar goedkope vliegtickets, dan kan je terecht op verschillende websites. Maar het p…
Hoe vind je goedkope vliegtickets?Hoe vind je goedkope vliegtickets?Wist je dat je flink wat geld kunt besparen op je vliegtickets? Vliegtickets kunnen behoorlijk aan de prijzige kant zijn…

Vliegtuigongelukken vliegen je om de orenVliegtuigongelukken vliegen je om de orenOp 1 juni 2009 stort een vliegtuig van Air France in de Atlantische Oceaan. Alle 228 inzittenden komen waarschijnlijk om…
Blusvliegtuig: de brand meester vanuit de luchtBlusvliegtuig: de brand meester vanuit de luchtBosbranden tarten regelmatig diverse beboste gebieden. Vanwege de droge ondergrond en het brandbare materiaal moet de br…

Reageer op het artikel "Waar is een vliegticket uit opgebouwd?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Schrijf mee!