Veilig vliegen met EL AL van Amsterdam naar Tel Aviv
De meeste Nederlandse toeristen die naar Israël gaan zullen het vliegtuig nemen. De meest gekozen route is van Amsterdam naar Tel Aviv. Maar in de winter vliegen ook veel toeristen naar Eilat om bij te bruinen in de zon. In verband met risico op aanslagen is vliegen met de Israëlische luchtvaartmaatschappij EL AL anno 2023 de veiligste optie. De controle en ondervraging van passagiers op luchthaven Schiphol zijn streng. Ook vliegen veiligheidsmensen van de Shin Beth (Israëls binnenlandse veiligheidsdienst) mee met de EL AL-vliegtuigen die gedeeltelijk gepantserd zijn tegen raketaanvallen en die inkomende raketten kunnen deflecteren. Alle veiligheidsmaatregelen die EL AL heeft getroffen zorgt er wel voor dat vliegen met deze luchtvaartmaatschappij relatief duurder is dan met andere luchtvaartorganisaties die vanuit Nederland naar Israël vliegen. Een retour vliegticket met EL AL van Amsterdam naar Tel Aviv kost anno 2023 ongeveer 328 euro.
Beveiliging op luchthaven Schiphol (Amsterdam) – veiligheidscontrole
Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de VS met vliegtuigen zijn overal ter wereld de
controles op vliegvelden en in vliegtuigen verscherpt. Ook op Schiphol zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo lopen er veel marechaussees rond. Afhankelijk van je land van vertrek, zijn er
security- en/of paspoortcontroles. Veiligheid, snelheid en comfort staan daarbij centraal. Passagiers moeten door een
securityscanner (de computer neemt waar of er iets verdacht op de huid zit; zo ja, dan fouilleert een beveiliger de passagier extra) of worden ze apart gefouilleerd met een bodyscan bij de 100% controles.
Israëlisch gedeelte op vliegveld Schiphol – de ondervraging voor vertrek
Wat vliegen met EL AL zo bijzonder maakt is de hele
beveiligingsentourage. De beveiliging van EL AL-toestellen behoort tot de strengste in de wereld. Dit is niet zonder reden. Aanslagen op vliegvelden en vliegtuigen (ook gijzelingen) in het verleden (al eerder dan 11 september 2001) hebben ertoe geleid dat Israël strenge maatregelen moet nemen om passagiers zo veilig mogelijk te laten reizen. Deze maatregelen worden door de
Shin Beth (de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst) uitgevoerd.
Ondervraging door de Shin Beth
De beveiliging van EL AL bestaat uit twee componenten: het vliegveld en het vliegtuig. Bij elk vertrek van een EL AL-toestel moeten passagiers twee uur van tevoren inchecken waarbij de bagage wordt gecontroleerd en passagiers worden ondervraagd in een
aparte ruimte op vliegveld Schiphol. Deze incheckbalie is helemaal afgeschermd met o.a. kogelwerend glas. De passagiers krijgen vragen voorgeschoteld zoals:
“Is de bagage van u? – Heeft u zelf de koffers ingepakt? – Heeft u de koffers alleen gelaten? – Heeft iemand u gevraagd een pakje, brief of geschenk mee te nemen om te geven aan iemand in Israël? – Wat is het doel van uw reis? – Heeft u familie in Israël wonen?” Daarnaast wordt het paspoort goed gecontroleerd en krijgt de passagier te horen niks te accepteren van iemand wanneer naar
Terminal 3 wordt gelopen vanwaar het vliegtuig vertrekt. Arabische passagiers en mensen die zich zenuwachtig of verdacht gedragen worden apart genomen en extra ondervraagd. Hun bagage wordt grondig doorzocht. Hoewel securityscanners veel kunnen waarnemen zijn de medewerkers van de Shin Beth extra getraind in het herkennen van verdachte personen die bijvoorbeeld gaan zweten.
Beveiliging aan boord van het EL AL-toestel
Naast de ondervragers lopen op luchthaven Schiphol ook andere mensen van de Shin Beth rond. Zij beveiligen het EL AL-toestel en het vliegtuigpersoneel.
De beveiligers zijn zwaar bewapend en uitgerust met communicatiemateriaal. Eenmaal aan boord van het EL AL-toestel is de beveiliging nog meer aanwezig. In het vliegtuig zitten
beveiligingsmensen in burgerkleding die bewapend zijn met
Beretta's of Uzi's en snel kunnen ingrijpen bij terreurdreiging. Ze zitten onopvallend bij strategische plekken zoals in de buurt van de cockpit, de nooduitgang en andere plaatsen.
De meeste EL AL-piloten zijn bovendien voormalige vliegers van de Israëlische luchtmacht en zijn dus ook goed getraind om onder extreme omstandigheden te kunnen vliegen. De toegang tot
de cockpit kent twee deuren om te voorkomen dat onbevoegde personen de cabine binnen kunnen komen. De tweede deur wordt pas geopend als de eerste deur weer dicht is en de gezagvoerder van het vliegtuig de persoon geïdentificeerd heeft. Ook zitten versterkte stalen vloeren tussen de passagiersruimte en de bagageruimte.
EL AL-vliegtuig uitgerust met verdedigingssysteem
Het vliegtuig zelf is op gevoelige plekken
gepantserd zoals de brandstoftanks en de bagageruimtes. Verder heeft elk EL AL-toestel sinds het begin van deze eeuw een
verdedigingssysteem tegen antiluchtdoelraketten. Dit verdedigingssysteem kost miljoenen euro's per vliegtuig. In 2014 begon EL AL enkele van zijn vliegtuigen, die op gevoeligere routes vliegen, te installeren met een geüpdated raketwaarschuwingssysteem dat gebruik maakt van een infrarood-raket-volgcamera, een "infrarood, ultraviolet, of waarschuwingssensor met radar-raketaanpak om een raketlancering te detecteren in de allereerste stadia van een aanval" en een lasersysteem om als tegenmaatregel te werken. In november 2014, onder het
SkyShield-programma van de Israëlische regering, werd Elbits Commercial Multi-Spectral Infrared Countermeasures (C-MUSIC) systeem door EL AL toegepast. "C-MUSIC is één van de grootste en meest complexe projecten ooit ondernomen bij Elbit en in Israël".
De extreme beveiliging is succesvol (er heeft slechts één keer een kaping plaatsgevonden op 23 juli 1968 waarbij geen slachtoffers vielen) maar heeft er ook toegeleid dat af en toe vertraging wordt opgelopen. Daarom doet de grap de ronde dat
EL AL betekent “Every Landing Always Late”. Ook is het vliegen met EL AL relatief duurder dan bij andere vliegtuigmaatschappijen die van en naar Israël vliegen.
Ben Gurion Airport - thuishaven van EL AL
Legenda
A. Ben Gurion Airport in metropool Tel Aviv
Beveiliging op Ben Gurion Airport (Tel Aviv)
Ben Gurion Airport wordt beschouwd als een van de tien beste luchthavens in de wereld vanwege zijn passagierservaring en zijn hoge beveiligingsniveau. Veiligheidstroepen zoals Israëlische politieofficieren, Israëlische grensbewakingsdiensten en Israëlische grenspolitiesoldaten worden aangevuld door veiligheidsagenten op de luchthaven die zowel in uniform als undercover opereren. De luchthaven is het doelwit geweest van verschillende terroristische aanvallen, maar geen poging om een vliegtuig te kapen dat vertrekt vanaf de luchthaven Ben Gurion is geslaagd.
Waar kan je EL AL tickets kopen?
EL AL vliegt naar meer dan 50 bestemmingen wereldwijd. Je kunt EL AL tickets kopen bij verschillende online of fysieke verkooppunten, zoals:
- De officiële website van EL AL: hier kun je rechtstreeks vluchten boeken, inchecken, je stoel kiezen, extra bagage toevoegen en meer(elal.com).
- Online reisbureaus: hier kun je vluchten vergelijken, combineren en boeken van verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder EL AL. Bijvoorbeeld: Expedia.nl, Skyscanner.nl, Cheaptickets.nl, etc.
- Fysieke reisbureaus: hier kun je persoonlijk advies krijgen en vluchten boeken van verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder EL AL. Bijvoorbeeld: D-reizen, TUI, VakantieXperts, etc.
De prijzen van EL AL tickets kunnen variëren afhankelijk van de bestemming, de reisdatum, de beschikbaarheid, de klasse en de voorwaarden van het ticket. Je kunt geld besparen door vroeg te boeken, flexibel te zijn met je reisdata en gebruik te maken van aanbiedingen of kortingen.
Hoeveel kost retour vliegticket EL AL van Amsterdam - Tel Aviv in 2023?
Een retour vliegticket met EL AL van Amsterdam naar Tel Aviv kost anno 2023 ongeveer 328 euro.
El Al Cargo
De vrachtvervoertak van de maatschappij heet El Al Cargo. Deze had tot 2008 een vestiging op de Nederlandse luchthaven Schiphol. Deze vestiging is dat jaar verplaatst naar Liège Airport, een grote goederenluchthaven in België. Schiphol zou voor El Al Cargo te duur zijn geworden, onder meer door strenge regelgeving.
Bijlmerramp
Een vrachtvliegtuig van de maatschappij stortte in oktober 1992 neer op twee flatgebouwen in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer. Hierbij kwamen 43 personen om het leven, waaronder de drie bemanningsleden van het toestel en een meereizende passagier.
Mop over vliegen met EL AL
Toen de vakantievlucht van EL AL landde op de luchthaven Ben Gurion, kondigde de gezagvoerder aan:
“Welkom in Israël! Blijf zitten met uw veiligheidsgordel vast tot ons vliegtuig volledig tot stilstand is gekomen. Ik herhaal, sta niet op totdat de veiligheidsgordeltekens zijn uitgeschakeld.
“Voor degenen onder u die nog op uw stoel zitten, wensen wij u een fijne kerst!
"Voor degenen die in de gangpaden staan, gelukkige Chanoeka!"