InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Vliegen > Vliegen met TUIfly versus KLM: Extra kosten bovenop ticket
mijn kijk op

Vliegen met TUIfly versus KLM: Extra kosten bovenop ticket

Vliegen met TUIfly versus KLM: Extra kosten bovenop ticket Je staat op het punt je vakantie te boeken. Voor 1000 euro vlieg je met TUIfly (voorheen Arkefly) naar een zonnig Caribisch eiland. Voor 1200 euro vlieg je met KLM. In beide gevallen verblijf je in hetzelfde hotel. Door voor TUI (Arke) te kiezen ben je goedkoper uit, althans zo lijkt het. Maar wat je op dat moment niet realiseert, zijn de extra kosten die TUI in rekening brengt voor het meenemen van koffers, het reserveren van stoelplaatsen en de verzorging tijdens de vlucht. Kortom: als je kijkt naar de prijs van het vliegticket, let dan ook op de bijkomende kosten. Maar het blijft heel moeilijk om te voorkomen dat je appels met peren vergelijkt.

Beenruimte

De ene vliegtuigstoel is de andere niet. De economy-stoelen van KLM op intercontinentale vluchten hebben een beenruimte van 79 tot 81 centimeter. De beenruimte bij stoelen in de economy-klasse van TUI bedraagt minimaal 76 centimeter. Dat scheelt toch een aantal centimeters.

Beide luchtvaartmaatschappijen bieden upgrades tegen betaling. Zo kan je bij KLM economy comfort boeken (tot 89 centimeter beenruimte) voor 60 tot 160 euro (per persoon per vlucht) afhankelijk van de afstand. TUI heeft stoelen met minstens 84 centimeter beenruimte in de comfort class. De luchtvaartmaatschappij is niet duidelijk over de kosten. Deze kunnen flink oplopen, vermoedelijk afhankelijk van de afstand maar ook van de capaciteit.

De meerprijs in het geval van de Caraïbische vlucht uit het voorbeeld in de inleiding (geboekt in 2015) was, afhankelijk van de datum, 50 tot 260 euro per persoon per enkele reis. Dus het loont om naar verschillende data te kijken.

Koffers

Tijdens het boekingsproces op de website van TUI wordt gevraagd of je koffers wilt meenemen, want alleen handbagage is inbegrepen bij de ticketprijs. Afhankelijk van het gewicht van de koffer wordt de prijs bepaald. Voor een koffer à 20 kilo betaal je 8 euro per persoon per vlucht.

Deze kosten maak je niet bij KLM, waar je op intercontinentale vluchten gratis een koffer à 23 kilo per persoon mag meenemen. Let op: Bij Europese vluchten brengt KLM wel een bedrag in rekening. Door gratis lid te worden van het Flying Blue-programma krijg je op dit moment wel korting.

Stoel

Bij TUI kan je drie weken voor vertrek je stoel reserveren en inchecken, maar dan wel tegen betaling: 11 euro per stoel per vlucht. Als je met zijn tweeën op vakantie gaat, betaal je dus binnen de geboekte klasse 44 euro om je stoel te kunnen kiezen. Stoelreservering en inchecken bij KLM was in dit voorbeeld gratis.

KLM gaat echter zijn tarieven aanpassen en vraagt voortaan wel geld voor mensen die voor het inchecken hun stoel willen reserveren. Tijdens het inchecken, 24 tot 30 uur van tevoren, is het reserveren van een standaardstoel wel kosteloos. Een standaardstoel reserveren kost 20 euro per enkele vlucht. Dat geldt voor vluchten van en naar Azië (met uitzondering van India), Zuid-Amerika en het Caribisch gebied die zijn geboekt vanaf 1 december 2015 en vertrekken vanaf 26 januari 2016. Deelnemers aan het Flying Blue-programma die minimaal de Silver-status hebben, mogen wel een standaardstoel gratis reserveren.

Duoseat

Bij TUIfly heb je daarnaast de keuze om voor 50 euro per vlucht een extra stoel te kopen, een zogenaamde duoseat, mits deze beschikbaar is. Dan kan je bijvoorbeeld met twee personen een rij van drie stoelen tot je beschikking hebben. Je dient meteen af te rekenen. TUI geeft echter pas 24 tot 48 uur van tevoren aan of de stoel inderdaad beschikbaar is. Zo niet, dan wordt het geld automatisch teruggestort.

Films

Ook kan er bij TUI vooraf een personal entertainment systeem gereserveerd worden: 7,50 euro per persoon per vlucht. KLM biedt je een dergelijk systeem gratis aan en het filmaanbod van KLM is veel breder dan de circa tien films die TUI aanbiedt.

Wanneer je het fijn vindt om tijdens een lange vlucht een film te kunnen kijken, kun je bij TUI beter vooraf reserveren. In het vliegtuig betaal je namelijk 10 euro per persoon per vlucht.

Eten en drinken

Tijdens de dertien uur durende vlucht wordt bij TUIfly een maaltijd geserveerd en twee glazen water. Alle andere drankjes en etenswaren moet je kopen. Bij KLM is eten en drinken volledig verzorgd. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook handig omdat je geen geld nodig hebt in het vliegtuig. Bovendien komt het weleens voor dat niet alles meer verkrijgbaar is bij TUI.

Mijn ervaring

Aan de hand van mijn persoonlijke voorbeeld (de Caraïbische vlucht) laat ik zien welke kosten door TUI (destijds Arke) wel en door KLM niet in rekening worden gebracht.

Door voor Arke te kiezen, dacht ik 400 euro te besparen op een reis voor twee personen. Vanwege de lange vlucht willen we meer comfort, dus betalen we Arke 280 euro (2x 50 en 2x 90) extra om op beide vluchten in de comfort class te kunnen zitten. We betalen 32 euro (4x 8) voor twee koffers, 44 euro (4x 11) voor inchecken en 30 euro (4x 7,50) voor het entertainmentsysteem. Aan eten en drinken zijn we circa 40 euro kwijt.

Uiteindelijk pakte mijn reis met Arke net een paar tientjes duurder uit dan wanneer ik met KLM had gevlogen. Dan heb ik in de comfort klasse wel 3 tot 5 centimeter meer beenruimte dan in de economy-klasse van KLM. Dat is me in zekere zin die paar tientjes wel waard.

Doordat je bij Arke voor elk extraatje moet betalen voel je je wel meer uitgekleed dan als je in één keer dat bedrag had afgerekend. Daarnaast voel je je als klant meer gewaardeerd als al die extraatjes inbegrepen zijn in de service.
© 2015 - 2019 Jour, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goedkope vliegtickets boeken: waar en waarom?Goedkope vliegtickets boeken: waar en waarom?Goedkope vliegtickets: goedkoopste vliegvakanties boeken. Vliegen kan steeds goedkoper. Via internet zijn er diverse aan…
Vliegen tijdens zwangerschapVliegen tijdens zwangerschapHet is heerlijk om nog even een moment van rust te pakken voor dat het zover is dat de geboorte op gang komt. Een ontspa…
Je vliegticket boeken aan de hand van je budget bij Qfly.nlJe vliegticket boeken aan de hand van je budget bij Qfly.nlAls je met het vliegtuig op vakantie wilt gaan heb je normaal gezien een bepaalde reisbestemming in gedachten. Op het in…
Arkefly tickets: goedkoop vliegen met ArkeflyArkefly tickets: goedkoop vliegen met ArkeflyArkeFly heeft de goedkoopste tarieven voor tal van bestemmingen. Of je nu naar Brazilië, Aruba of Spanje gaat. Of missch…
Goedkoop vliegen naar Agadir in MarokkoGoedkoop vliegen naar Agadir in MarokkoAgadir is een van de populairdere kustbestemmingen in Marokko voor Marokkaanse Nederlanders maar ook voor Nederlandse to…
Bronnen en referenties
  • KLM.nl
  • ARKE.nl

Reageer op het artikel "Vliegen met TUIfly versus KLM: Extra kosten bovenop ticket"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jour
Laatste update: 16-11-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 2
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!