InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Vliegen > Vliegtickets duurder door Russische sancties?
nieuws uitgelicht

Vliegtickets duurder door Russische sancties?

Vliegtickets duurder door Russische sancties? Rusland heeft aangekondigd met 'tegensancties' te komen nadat diverse EU-landen de grootmacht op diverse manieren proberen te straffen voor hun ondemocratische expansiedrift. Één van de sancties die in Rusland geopperd wordt is het sluiten van het luchtruim boven Siberië voor westerse vliegmaatschappijen. Hier kan ook de Nederlandse reiziger die naar Azië reist de dupe van worden. Maatschappijen als KLM zouden gedwongen kunnen worden de ticketprijzen te verhogen om vluchten in stand te houden.

Dagelijks veel vluchten over Siberië

Siberië is opgenomen in het routenet van de meeste westerse luchtvaartmaatschappijen, het is namelijk de snelste route naar Azië vanuit de meeste Europese landen. Luchtvaartmaatschappij KLM dagelijks negen vluchten die het Siberische luchtruim doorkruisen op weg naar China, Japan en Zuid-Korea. Veel Nederlanders maken daarnaast gebruik van andere luchtvaartmaatschappijen om deze bestemmingen te bereizen. Deze bevatten dan vaak een overstap omdat alleen Nederlandse maatschappijen rechtstreeks vliegen tussen Nederland en de betreffende bestemmingen.

Welke vluchten van Nederlandse maatschappijen maken gebruik van het Siberische luchtruim?

Het lijkt erop dat het voornamelijk de vluchten naar China, Japan en Zuid-Korea zijn die getroffen zullen worden door de maatregelen. KLM vliegt op tien bestemmingen in deze landen (niet allemaal dagelijks). Transavia en Martinair vliegen niet naar deze landen. Het gaat om vluchten naar de volgende bestemmingen:

China

 • Peking (Beijing Capital International Airport)
 • Chengdu (Chengdu Shuangliu International Airport)
 • Hangzhou (Hangzhou Xiaoshan International Airport)
 • Hong Kong (Hong Kong International Airport)
 • Shanghai (Shanghai Pudong International Airport)
 • Xiamen (Xiamen Gaoqi International Airport)

Japan

 • Fukuoka (Fukuoka Airport)
 • Osaka (Kansai International Airport)
 • Tokio (Narita International Airport)

Zuid-Korea

 • Seoul (Incheon International Airport)

Wat betekent het als moet worden omgevlogen?

Als westerse luchtvaartmaatschappij niet door het Siberische luchtruim kunnen vliegen dan zullen ze moeten omvliegen via Kazachstan en Mongolië. KLM becijferde dat dit de maatschappij 30.000 euro per dag zou kosten. Wanneer de sancties evenals de al afgekondigde importrestricties voor een jaar zouden gelden, dan kan dit KLM alleen al zo'n 11 miljoen euro per jaar kosten. Het lijkt waarschijnlijk dat deze kosten zullen moeten worden opgevangen door de reizigers in de vorm van verhogingen van de ticketprijzen voor deze vluchten. Maar het ongemak blijft natuurlijk niet beperkt tot een hogere rekening. De vluchttijd zal door de maatregelen ook met uren per vlucht toenemen en tussenstops om bij te tanken zullen noodzakelijk worden.

De kosten voor westerse luchtvaartmaatschappijen zullen echter veel hoger zijn dan alleen de kosten van brandstof en het omgooien van schema's. Waar deze maatschappijen heen en weer vliegen tussen Europa en Azië doen Aziatische maatschappijen dit in de omgekeerde richting natuurlijk ook. Omdat voor hen de sancties niet gelden zal er een oneerlijke concurrentie op de vliegmarkt ontstaan. Op hun beurt zal ook de Russische maatschappij Aeroflot erdoor getroffen worden. Dit bedrijf, dat voor 51% in staatshanden is - profiteert namelijk van de Siberische routes. Luchtvaartmaatschappijen betalen de Russische overheid jaarlijks bij elkaar zo'n 30 miljoen euro voor gebruikmaking van deze routes en de regering laat deze inkomsten rechtstreeks terugvloeien in de kas van Aeroflot.

Selectief afsluiten van luchtruim is illegaal

Wanneer Rusland besluit het luchtruim boven Siberië daadwerkelijk te sluiten voor bepaalde maatschappijen dan plaatsen ze zich hiermee duidelijk buiten de wet. Waar het ze vrij staat om bijvoorbeeld de import van bepaalde producten op te schorten mag de burgerluchtvaart geen politiek instrument worden. Dit staat in door de VN-wereldorganisatie ICAO opgetekende verdragen waarvan ook Rusland partij is. Wanneer Rusland als gevolg eventueel uit internationale vliegorganisaties wordt gezet dan zou dit kunnen betekenen dat geen enkel Russisch vliegtuig het eigen luchtruim nog uit kan omdat de licenties die het heeft om op buitenlandse vliegvelden te mogen landen kunnen worden ingetrokken. Het zou zichzelf daarmee tot paria maken.
© 2014 - 2018 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sancties tegen Rusland. En dan?Sancties tegen Rusland. En dan?De landen van de Europese Unie kwamen in juli 2014 een beleid van belangrijke economische sancties met betrekking tot Ru…
Russische boycot van landbouwproductenSinds de onrust in Oekraïne staan het westen en Rusland tegenover elkaar. In maart 2014 annexeerde Rusland, De Krim, het…
Dossier Iran: Iran straffen met economische sancties?nieuws uitgelichtDossier Iran: Iran straffen met economische sancties?Iran is hoogstwaarschijnlijk bezig met het maken van atoomwapens. Dit werd door de Engelse krant Times van 13 december 2…
Welke landen hebben kernwapens in 2013?Welke landen hebben kernwapens in 2013?De kernwapens race begon rond het einde van de Tweede Wereldoorlog toen de Verenigde Staten in Japan twee atoombommen to…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema volleybalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema volleybalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema volleybal. Van 28 juli tot en met 12 augustus 2012 wordt er volleybal gespeel…
Bronnen en referenties
 • NRC - http://www.nrcq.nl/2014/08/06/dit-brengen-andere-media-vandaag-34
 • Telegraaf - http://www.telegraaf.nl/binnenland/22940138/__Strop_dreigt_voor_KLM__.html
 • Wikipedia

Reageer op het artikel "Vliegtickets duurder door Russische sancties?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Gepubliceerd: 07-08-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Vliegen
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!