InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Transport > Nieuwe abonnementen NS per 1 augustus 2011
nieuws uitgelicht

Nieuwe abonnementen NS per 1 augustus 2011

Nieuwe abonnementen NS per 1 augustus 2011 Per 1 augustus 2011 komen de nieuwe NS abonnementen in gebruik. Maar is het een verbetering voor de reiziger? Dit overzicht laat zien dat voor sommige mensen het voordeel op zal leveren terwijl voor anderen het oude Voordeelurenabonnement beter was. Vind hier wat Weekend Vrij, Dal Vrij, Dal Voordeel, Altijd Voordeel, Altijd Vrij en Kids Vrij betekenen.

Achtergrond

"De nieuwe abonnementen: voordeliger reizen in de daluren," zo adverteren de NS op hun website de nieuwe abonnementen die per 1 augustus verkocht gaan worden. Met de komst van de OV-chipkaart is er meer flexibiliteit in de abonnementen omdat je niet meer per se vastzit aan het kortingstarief van 40%: andere tarieven worden ook mogelijk. De NS gaan dus ook gebruik maken van deze nieuwe mogelijkheden om de abonnementen aan te passen en een mogelijke korting van 20% in te voeren.

De NS willen het reizen in de daluren stimuleren, omdat werktijden en werklocaties flexibeler worden, mensen ook vaker in het weekend werken en steeds meer actieve 60-plussers de trein nemen. Het betekent echter ook dat de daluren niet langer na 09.00 zijn, maar ook voortaan alle reizen tussen 16.00 en 18.30 uur gaat omvatten. De NS gaan dus ook werken met een ochtend- en avondspits. De daluren zijn dan tussen 04.00-06.30 uur, 09.00-16.00 uur en 18.30-04.00 uur.

"Klanten en consumentenorganisaties staan positief tegenover de introductie van de zes nieuwe abonnementen," zo jubelen de NS op de website, maar is dat echt zo? Een overzicht van de abonnementsvormen.

De nieuwe NS abonnementen

NaamPrijs per maandPrijs per jaarVoordelen
Weekend Vrij40,- 2e klas
65,- 1e klas
20,- 2e klas, boven 65 jaar of tweede koper op hetzelfde adres
480,- 2e klas
780,- 1e klas
240,- 2e klas, boven 65 jaar of tweede koper op hetzelfde adres
Gratis reizen in het weekend in de gekozen klasse
40% korting in de daluren doordeweeks
Dal Vrij95,- 2e klas
165,- 1e klas
40,- 2e klas, boven 65 jaar of tweede koper op hetzelfde adres
1140,- 2e klas
1980,- 1e klas
480,- 2e klas, boven 65 jaar of tweede koper op hetzelfde adres
Gratis reizen in het weekend en doordeweeks in de daluren in de gekozen klasse
Altijd Voordeel20,- 2e klas240,- 2e klas20% korting tijdens de spits
40% tijdens de daluren en het weekend
Dal Voordeeln.v.t.50,- 2e klas
64,- 2e klas met 7 Keuzedagen, alleen indien boven 60 jaar
89,- 2e klas, met 7 Keuzedagen 1e klas, alleen indien boven 60 jaar
40% korting in de daluren en het gehele weekend
Altijd VrijIndien jaarabonnement:
295,- 2e klas
495,- 1e klas
3540,- 2e klas
5940,- 1e klas
Altijd onbeperkt reizen
Kids Vrijn.v.t.15,- (I.c.m. een ander abonnement gratis)Een kind van 4 t/m 11 jaar reist onbeperkt mee met een volwassene.
Indien i.c.m. ander abonnement maximaal drie kinderen

Alle abonnementen (m.u.v. Kids Vrij) bieden Samenreiskorting waarbij de abonnementshouder maximaal drie medereizigers met korting mee kan nemen in de daluren. Houders van een nieuw abonnement krijgen gratis het Kids Vrij abonnement en kunnen dus maximaal drie kinderen meenemen. Abonnees met een Altijd Vrij abonnement kunnen voor maximaal drie gezinsleden een Dal Vrij voor 40,- aanschaffen of een Weekend Vrij voor 20,- (beide alleen tweede klas). Er moet altijd 10,- borg op de OV-chipkaart staan om te kunnen reizen, ook voor Altijd Vrij abonnees.

Wat verandert er met de nieuwe NS abonnementen?

Het lijkt erop dat het mogelijk blijft om een Jaartrajectkaart of een NS-Jaarabonnement (oude stijl) aan te schaffen. Houders van een Maandtrajectkaart of Maandnetkaart kunnen deze behouden. Het is nu nog niet geheel duidelijk of deze abonnementen volledig in deze vorm zullen blijven of dat er op een later tijdstip nog dingen gaan veranderen voor deze mensen. Houders van een Voordeelurenabonnement kunnen deze gewoon houden en de voorwaarden blijven gelijk: de korting blijft 40% na 09.00 uur, ook in de avondspits. De prijs gaat per 1 januari 2012 wel omhoog naar 60,-.

De nieuwe abonnementen zijn ook allemaal in combinatie met een persoonlijke OV-chipkaart en niet op papier verkrijgbaar. De NS bieden verder 5,- korting per maand voor het eerste jaar als mensen hun abonnement (niet Altijd Voordeel of Altijd Vrij) voor 1 januari 2012 aanschaffen. Momenteel geldt verder voor de Voordeelurenabonnees dat zij in juli en augustus en tussen Kerst en Nieuwjaar de hele dag van de korting gebruik mogen maken. Dit geldt niet langer voor de nieuwe abonnementen.

Wat mij als NS-klant ook nog niet helemaal duidelijk is wat er gebeurt als ik met een abonnement (niet Altijd Vrij) een reis maak die zowel binnen als buiten de daluren valt. Stel je stapt om 8.30 uur op en reist een uur. Je hebt dan dus het eerste half uur recht op geen of 20% korting, afhankelijk van het abonnement. In de oude situatie met de papieren kaartjes kon je ervoor kiezen om de helft van het traject zonder en de helft met korting te reizen door twee kaartjes te kopen. Hoe gaat dat nu, want je checkt pas weer uit als de reis voorbij is? Wordt dan het volledige tarief berekend voor de hele reis omdat je tijdens de spits bent begonnen of rekent de chipkaart automatisch de korting over dat deel van het traject dat in de daluren viel?

Contact hierover met de NS Klantenservice wijst uit dat het momenteel nog niet technisch mogelijk is om over een reis te berekenen welk deel in de daluren viel en welke niet. Wie dus voor negenen reist, zal het volle tarief betalen over de hele afstand. Dit hoeft overigens niet per se duurder uit te vallen, want het hangt af van de gereisde afstand per deel (bereken dit voor je eigen route met de Reisplanner). Mocht je tussentijds overstappen, dan kun je natuurlijk wel in die periode uit- en weer inchecken zodat je van het voordeel gebruik maakt tijdens het tweede deel van de reis. NS rekenen een coulanceperiode van vijf minuten, dus inchecken om 8.55 uur is goed. Mocht dit niet lukken, misschien omdat de tijd te kort is, dan levert dat een probleem op. Abonnees met een OV-chipkaart kunnen geen papieren kaartjes met korting kopen. Je zult dan dus moeten proberen om voor het reisdeel op vol tarief met de chipkaart te reizen en voor het andere deel met een papieren kaartje. Dit kan alleen als je wel de mogelijkheid hebt om uit te checken na het reisdeel met de OV-chipkaart.

Maar de onvolkomenheid van de techniek kan ook in je voordeel werken: begin je jouw reis in de dalperiode, dan reis je met korting, ook als je tijdens de spits je reis beëindigt. Let op: het is niet de vertrektijd van de trein die bepalend is voor het ingaan van korting of niet, maar het moment van inchecken.

Voor wie zijn de nieuwe NS abonnementen voordeliger?

 • Mensen die niet of slechts zelden in de spits rijden sparen met het nieuwe Dal Voordeel abonnement 5,- per jaar uit.
 • Mensen die vaak en/of ver reizen in de weekenden kunnen met het Weekendvrij abonnement goedkoper uit zijn.
 • Mensen met kinderen onder 12 jaar kunnen deze gratis meenemen en hoeven dus geen Railrunners voor ze te kopen.
 • Voor mensen die vaker op verschillende plekken moeten zijn, kan het voordeliger zijn. Zij konden geen trajectkaarten aanschaffen omdat hun bestemmingen verschilden, maar zijn nu mogelijk beter uit met het Altijd Vrij abonnement.

Overstappen op een van de nieuwe abonnementen is altijd mogelijk voor huidige houders van een Voordeelurenabonnement. Maar omdat dit abonnement na 1 augustus niet meer verkrijgbaar is, is het dan niet meer mogelijk om terug te gaan, enkel naar een ander nieuw abonnement.

Voor wie zijn de nieuwe NS abonnementen niet voordeliger?

 • Mensen die in de spits moeten reizen, bijv. vanwege werk of school, verliezen met het Dal Voordeel abonnement de mogelijkheid om in de avondspits (16.00-18.30 uur) te reizen. Het andere alternatief, Altijd Voordeel, kost 185,- meer per jaar terwijl de korting in de spits maar 20% is.
 • Mensen zonder kinderen of mensen die zelden of nooit hun kinderen in de trein meenemen hebben weinig aan de toevoeging van het gratis meereizen van kinderen.

Laatste nieuws

 • Tot op heden geven de NS niet veel ruchtbaarheid aan de nieuwe abonnementen ondanks dat ze per 1 augustus ingaan. Het staat wel op de site, maar je zou toch ook een media-offensief verwachten op radio, tv en via billboards.
 • De NS hebben een akkoord gesloten met de andere vervoerders in Nederland, Syntus, Arriva, Conexxion en Veolia. Per 1 januari 2012 zijn de nieuwe kortingsabonnementen ook daar geldig.
 • Mensen die met Veolia reizen in Limburg kunnen via www.ov-chipkaart.nl gratis Dalkorting toevoegen aan hun persoonlijke OV-chipkaart (administratiekosten 1 cent) en dan met 20% korting reizen in de bus en 40% korting in de trein na 09.00 uur.
 • Doe via www.ns.nl/abonnementenwijzer een check om te bepalen welk abonnement het beste bij je situatie past.
 • Internationaal reizen kan niet met de OV-chipkaart omdat je niet uit kan checken. Je moet dus een papieren kaartje kopen voor de hele reis en bij de automaat kiezen voor de optie "NS-traject gratis".
 • Studenten die na 1 augustus afstuderen krijgen nog het Voordeelurenabonnement oude stijl aangeboden. Dit blijft onveranderd tot oktober 2012.

Lees verder

© 2011 - 2019 Jantrao, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een NS abonnement om in het weekend gratis te kunnen reizenEen NS abonnement om in het weekend gratis te kunnen reizenDe NS heeft een nieuw abonnement op de markt gebracht waarmee je in het weekend gratis kunt reizen. Dit nieuwe abonnemen…
Wat zijn de daluren bij de NS?Wat zijn de daluren bij de NS?In de daluren kun je bij de NS met bepaalde abonnementen goedkoper reizen. Dit geldt ook wanneer je meereist met iemand…
De voordeelurenkaart van de NSDe voordeelurenkaart van de NSDe voordeelurenkaart van de Nederlandse Spoorwegen (NS) is een kaart die hoort bij een Voordeelurenabonnement. Dit abonn…
Studenten OV-chipkaartStudenten OV-chipkaartVeel jongeren weten niet waar of hoe ze hun studenten OV-chipkaart kunnen activeren, in dit artikel zul je er meer over…
Bronnen en referenties
 • Ns.nl
 • Vragen en antwoorden over de nieuwe NS-abonnementen (pdf file van de site)
 • http://kaartjesforum.6e.nl/viewtopic.php?f=3&t=159
 • http://nos.nl/op3/artikel/259263-rover-koop-nu-nog-een-ns-voordeelurenkaart.html
 • http://www.rover.nl/index.php/NS-abonnementen-2011/ns-abonnementen-faq.html
 • ANP. Reizigers vanaf 2012 met één treinkaart. Dagblad De Limburger. 2 augustus 2011

Reageer op het artikel "Nieuwe abonnementen NS per 1 augustus 2011"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Helen Swakhoven, 23-03-2012 17:16 #2
Ik ben automatisch lid gebleven van de voordeelurenkaart, ik wil dit niet, hoe kom ik hier vanaf? Reactie infoteur, 24-03-2012
Beste Helen,

Na het eerste volledige jaar, kun je per maand opzeggen. Kijk even naar de vervaldatum van je abonnement via http://www.ns.nl/vdu-verloopplan/ en dan weet je per welke dag je precies op kunt zeggen. Je moet verder minimaal een maand van tevoren opzeggen door een telefoontje aan de klantenservice 0900 202 11 63 of schriftelijk NS Klantenservice, afdeling Abonnementen, postbus 2368, 3500 GJ Utrecht.

Al deze informatie staat overigens duidelijk beschreven op de NS website. http://www.ns.nl/reizigers/klantenservice/klantenservice/uw-abonnement-wijzigen/de-looptijd-van-uw-abonnement.html

Succes,
Jantrao

A. Horjus, 22-10-2011 19:57 #1
Prima om nieuwe abonnementen in te voeren, maar eerst het personeel leren om goed te lezen om zo een juiste afhandeling van abonnementen te krijgen. Het abonnement van mij en en man opgezegd. Van beide krijg ik keurig een bevestigingsbrief, maar het abonnement van mijzelf loopt gewoon door en ook vindt er een incasso plaats en het abonnement van mijn man wordt een maand te vroeg stop gezet! Nu vraag ik mij af: Waarom nieuwe abonnementen als de oude nog niet eens goed be/afgehandeld kunnen worden.

Infoteur: Jantrao
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!