Centrale busstations van Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa

Centrale busstations van Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa Reizen met de bus in Israël is altijd populair geweest. Het is de belangrijkste vorm van openbaar vervoer anno 2018. Veel mensen kiezen de bus omdat reizen met de trein over het algemeen te langzaam gaat (alhoewel daar sinds de jaren 2010 verandering in wordt gebracht met onder andere een sneltreinverbinding tussen Jeruzalem en Tel Aviv die sinds 2018 klaar is). De belangrijkste busmaatschappijen zijn Egged, die door het hele land rijdt, en Dan, die het metropoolgebied van Tel Aviv bedient. De meeste passagiers vertrekken van of komen aan op de centrale busstations van de drie grote steden Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa. Deze busstations zijn relatief nieuw en kennen ook moderne winkels en eetgelegenheden. Egged begon in 1933 vooral met ritten tussen deze drie grote steden en de gemeenschappen die langs deze route lagen. Tot de oprichting van Israël in 1948, exploiteerde Egged ook een lijndienst naar Libanon, Syrië, Irak, Trans-Jordanië en Egypte.

Busmaatschappijen Egged en Dan

Egged

Egged Israel Transport Cooperative Society Ltd., opgericht in 1933, is de op één na grootste busmaatschappij ter wereld, na London Transport. De naam Egged is verzonnen door de bekende Israëlische dichter Bialik en betekent 'met elkaar verbonden'. De busmaatschappij heeft in 2016 ruim 6200 werknemers in dienst en rijdt met ruim 2800 bussen (waarvan 57 gepantserd) door het land. Meer dan een miljoen reizigers per dag maken in 2016 een rit in één van de Egged-bussen. In totaal maakt Egged 25.267 busritten per dag. Maar er is toenemende concurrentie van de privéauto en van lightrail in Jeruzalem en Haifa.

De busmaatschappij neemt in 2016 ongeveer 55% van het openbaar transport voor haar rekening in heel Israël, dus inclusief Judea en Samaria waar kogelvrije bussen rijden. Dit percentage was in het verleden veel hoger maar de overheid heeft ervoor gezorgd dat particuliere exploitanten ook mee kunnen doen met het openbaar vervoer. De modellen autobussen waar Egged tegenwoordig mee rijdt zijn van Mercedes-Benz, Volvo, DAF en MAN. Egged werkt op basis van een overheidsvergunning die elk jaar automatisch wordt vernieuwd, waarbij de overheid tarieven en voorwaarden vaststelt. De jaarlijkse omzet van de coöperatie is ongeveer $ 600 miljoen. De bussen van Egged rijden niet op Sjabbat, m.u.v. van Haifa.

Dan

Busmaatschappij Dan is in 1945 opgericht en bedient voornamelijk de metropool Tel Aviv (Goesh Dan). Er zijn ook enkele intercitybussen die rijden tussen Goesh Dan en nabij gelegen regio's. Dan heeft in 2017 ongeveer 1200 bussen en 2400 werknemers. Dagelijks worden zo'n 600.000 passagiers vervoerd. Sinds 2016 is Dan ook actief in Beer Sheva. Daar opereert het onder de naam Dan BaDarom (Dan in het zuiden). De bussen van Dan rijden niet op Sjabbat.

Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa

Legenda
A. Hoofdstad Jeruzalem
B. Metropool Tel Aviv
C. Havenstad Haifa

Het Centrale Busstation van Jeruzalem

In 2001 werd het nieuwe Centrale Busstation van Jeruzalem gebouwd op de plek waar het oude stond sinds de jaren 60 van de vorige eeuw. Het busstation ligt aan de Jaffa Road en is één van de drukste in Israël. Naast het busstation ligt het lightrail-station en sinds 2018 het ondergrondse treinstation HaUma.

Op het busstation komen en vertrekken bussen van Egged, Dan (intercitybussen) en Superbus. De nieuwe bouw was noodzakelijk vanwege de toename van het aantal reizigers en het beter kunnen screenen van aankomende en vertrekkende passagiers in verband met de veiligheid. Het station bestaat uit tien verdiepingen. Er zijn twee ondergrondse verdiepingen waar geparkeerd kan worden, drie grote verdiepingen (met winkels en eetgelegenheden op de eerste twee en de vertrekhal met 22 busplatforms op de derde) en vijf verdiepingen voor kantoorruimte. Passagiers en bagage worden door veiligheidspersoneel gecontroleerd. Dit geldt ook voor bezoekers die alleen maar komen winkelen of eten. Naast de gebouwbeveiliging kent busmaatschappij Egged nog haar eigen veiligheidscontrole maar deze stelt niet zoveel voor.

Andere vertrek- en aankomstplekken

Voor charediem (ultraorthodoxe Joden), die kritiek hadden op het Centrale Busstation vanwege de aanwezigheid van de winkelgalerij, is een aparte terminal aangelegd bij Har Hotzvim in noordelijk Jeruzalem. De Charedi-bussen rijden naar plaatsen zoals Bnei Brak, Arad, Safed, Ashdod, Haifa en Kiryat Ata waar veel ultraorthodoxe Joden wonen.

Ook Palestijnse bussen vertrekken niet vanaf het Centrale Busstation. Deze bussen vertrekken vanaf het Centrale Busstation in Oost-Jeruzalem in de Sultan Suleiman Street en bij de Damascus Poort van de Oude Stad. Deze bussen bedienen de Palestijnse wijken van Jeruzalem en rijden naar de Palestijnse gebieden in Judea en Samaria.

Het Centrale Busstation van Tel Aviv

Sinds 1993 staat het grootste busstation ter wereld in Tel Aviv. Het station ligt gelegen in het zuiden van de stad. Het Centrale Busstation van Tel Aviv ligt in de buurt van het treinstation van Tel Aviv HaHagana, maar er is geen directe verbinding tussen beide. In 1967 was al begonnen met de bouw ervan, maar vanwege geldgebrek kon het gebouw pas in 1993 worden afgerond. Het busstation kende oorspronkelijk zes verdiepingen, maar in 1998 er is een zevende bijgekomen. Slechts drie verdiepingen worden gebruikt als busterminals. De belangrijkste ingangen zijn in het noorden en oosten van de vierde verdieping. De meeste intercity bussen vertrekken aan de noordkant van de zesde verdieping. Vanaf de zevende verdieping vertrekken de lokale bussen voor ritten in Goesh Dan en intercity bussen naar Galilea. Busmaatschappijen die het busstation gebruiken zijn Egged, Dan, Veolia, Superbus, Metropoline, Afikim Nateef Express en Kavim. Er is ook een groot winkelcentrum met meer dan 1000 winkels en restaurants. Vanwege de ligging in het arme gedeelte van Tel Aviv heeft het busstation te maken met drugs, prostitutie en daklozen. Daardoor is het station enigszins verwaarloosd geraakt.

Andere vertrek- en aankomstplek

Er is ook nog een ander busstation in Tel Aviv: Arlozorov Terminal of Tel Aviv 2000 Terminal. Het ligt gelegen op de grens tussen Tel Aviv en Ramat Gan naast het centrale treinstation Savidor en in de buurt van de Ayalon Snelweg en andere verkeersknooppunten. Samen vormen de bus- en treinstations een belangrijk transportknooppunt dat een grote rol speelt in het openbaar vervoer over korte en lange afstanden in Israël.

Het Centrale Busstation van Haifa

Het Centrale Busstation van Haifa (Hof HaKarmel) werd in 2003 geopend en verving het oude busstation (Bat Galim) dat 30 jaar gediend had als belangrijkste busstation van Haifa. Het Hof HaKarmel busstation bedient alle lokale Egged routes in Haifa en alle intercity Egged routes richting het zuiden van het land. In het station, dat slechts één verdieping kent, bivakkeert ook een winkelcentrum met winkels en eetgelegenheden. Hof HaKarmel is verbonden met het naast liggende treinstation via een tunnel. Vanaf het treinstation loopt een tunnel naar het strand.

Andere vertrek- en aankomstplekken

Het centrale busstation van HaMifratz (in de Haifa Baai) bedient sinds 2002 lokale Egged buslijnen in de stad Haifa en in alle buitenwijken. Egged, Nateev Express en Superbus rijden allemaal intercitybusroutes naar Galilea.

In 2018 is in de Haifa Baai nog een nieuw busstation geopend. In dat gebouw ligt ook een nieuw treinstation dat het oude vervangt. Het nieuwe treinstation zal via een tramlijn verbonden worden met de Technion Universiteit op de berg Karmel en tussenliggende punten worden overwogen voor de bouw in de toekomst als onderdeel van het complex.
© 2018 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vanuit Cusco met de bus naar Copacabana (Bolivia)De meest populaire toeristische stad in Peru is Cusco. Vanuit Cusco is ook het Titicaca meer te bezoeken, dit kan door e…
Cultuur Israël: Belangrijke feiten over IsraëlCultuur Israël: Belangrijke feiten over IsraëlHet kleine land Israël krijgt veel belangstelling in de media. Dat betreft voornamelijk de politieke situatie. Veel mens…
Finland: ShoppenFinland staat bekend om haar natuur en de vele meren. Maar in Finland kunt u ook gezellig shoppen in één van de vele war…
Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen?Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen?De huizencrisis in Israël in 2011 waarbij vooral studenten demonstreren tegen hoge huizenprijzen doet de vraag rijzen wa…

Boete voor aanhangwagen of caravan voor 2020Boete voor aanhangwagen of caravan voor 2020Hoe hoog zijn de boetes voor 2020 bij een afwijkende constructie van, of het rijden met, caravan of aanhangwagen en aan…
Geografie Israël: sneltrein Jeruzalem-Tel Aviv vanaf 2018nieuws uitgelichtGeografie Israël: sneltrein Jeruzalem-Tel Aviv vanaf 2018Vanaf 25 september 2018 is de nieuwe sneltreinverbinding tussen Jeruzalem en Tel Aviv (de Koning David Spoorlijn) gereed…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RickP 21:41, 10 November 2006 (UTC), Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_Central_Bus_Station
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Tel_Aviv_Central_Bus_Station
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Haifa_Bay_Central_Bus_Station
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Carmel_Beach_Central_Bus_Station
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Transport_in_Tel_Aviv
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Transport_in_Jerusalem
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Tel_Aviv_Savidor_Central_railway_station#Central_bus_station
 • http://www.metrobus.gov.il/
 • http://www.jewishvirtuallibrary.org/egged
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Egged_(company)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Bus_Company
 • http://www.jewishvirtuallibrary.org/israel-146-s-transportation-system
 • http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/240862
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 26-06-2022
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.