InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Transport > NS - Stiltezones in de trein
mijn kijk op

NS - Stiltezones in de trein

Sinds 2003 zijn er stiltezones in de Nederlandse treinen. Deze zones zijn er voor de reizigers die behoefte hebben aan rust en stilte in de trein. Wie niet stil wil of kan zijn wordt geacht ergens anders te gaan zitten. Degenen die wel plaatsnemen in een stiltezone kunnen dan in alle rust met de trein reizen. In de praktijk blijkt echter dat het niet voor iedereen duidelijk is dat ze zich in een speciale stiltezone bevinden of wat de exacte gedragsregels zijn in zo'n zone.

Stiltezone vinden en herkennen

De stiltezones bevinden zich in dubbeldeks Intercity's verdeeld over de trein, uitsluitend bovenin. In enkeldeks Intercity's zijn de stiltezones verspreid over de rijtuigen. In Sprinters zijn er geen stiltezones.

Stiltezones zijn op de volgende manieren te herkennen:
 • Icoontjes ‘stilte’ en ‘verboden te bellen’ boven de deuren in de trein
 • Strook met S en ‘stilte & silence op de ramen

Stilte graag

De mensen die in een stiltezone plaatsnemen hebben vaak echt behoefte aan rust. Zij hebben een drukke werkdag gehad, willen even rustig nadenken, nog wat werken of even een oogje dichtdoen. Het is dan erg fijn als het echt stil is in de zone. Helaas wordt om verschillende reden de stiltezone niet altijd 100% gerespecteerd. Vaak wordt er aangenomen dat zachtjes fluisteren wel oké is. De NS is echter duidelijk in haar huisregels: "In de stiltezone moet het echt stil zijn..." fluisteren hoe zacht ook wordt vaak door anderen toch als storend ervaren. Ook zijn er mensen die de stiltezone totaal niet respecteren en zelfs na een vriendelijk verzoek om stil te zijn of elders plaats te nemen, toch lawaai blijven maken. In dergelijke gevallen kan het beste even de conducteur op de hoogte worden gebracht, zodat deze verdere actie kan ondernemen.

Echt stil

Over het algemeen zijn de reizigers in de stiltecoupés, zich niet bewust dat zij toch nog 'ruis'-geluiden produceren. Natuurlijk maken wij als mensen altijd lawaai, maar enige bewustwording op dit gebied zou zeker geen kwaad kunnen.

Ruisgeluiden

De onderstaande punten worden soms als storende ruis ervaren.
 • Via een koptelefoon naar (harde) muziek luisteren
 • Op een fluistertoon praten met medereizigers
 • Ringtones en notificatie-geluiden van mobiele telefoons
 • Typen op een laptop
 • Kleine kinderen die niet stil zijn
 • Verkouden reizigers die hoesten en continu de neus snuiten of ophalen
 • Eten en drinken
 • Krakend krantenpapier
 • Snurkende medereizigers

Vraag om stilte

Heb je last van geluiden in een stiltezone wordt dan niet boos, blijf kalm en verwijs naar de Huisregels van NS. Meestal is een vriendelijk verzoek voldoende, helpt dit niet, blijf dan rustig en beleefd en haal eventueel de conducteur erbij.

Verbeterpunten

De grootste veroorzaker van ruis in treinen komt helaas van de NS zelf, de airconditioning maakt vaak (ook in stiltezones) erg veel lawaai en het trein-omroepsysteem staat vaak onnodig hard in de stiltecoupé. Blijkbaar is de NS zich hiervan niet bewust en hoe storend deze geluiden kunnen worden ervaren door reizigers. De stroken op de ramen zijn ook niet altijd voor iedereen voldoende om een stiltezone te herkennen. Een extra subtiele vermelding op bijvoorbeeld de rugleuning van de stoelen zou kunnen bijdragen aan de bewustwording bij reizigers dat zij zich in een stiltecoupé bevinden. Internationale reizigers die vanaf de luchthaven Schiphol per trein verder reizen zijn niet altijd op de hoogte dat er stiltezones zijn in de Nederlandse treinen.

Volledig stil kan het natuurlijk nooit zijn in een voortrazende trein, maar met de airco uit en bewust stille medereizigers kun je soms toch (bijna) een speld horen vallen.

Lees verder

© 2015 - 2017 Aas1969, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zakenreizen per trein steeds populairderZakenreizen per trein steeds populairderZakenreizen maken per trein wordt steeds meer populair. Je hebt namelijk niet te maken met lange wachttijden en lange wa…
Reizen met de TGVReizen met de TGVTGV staat voor “Train Grande Vitesse” en wordt ook wel “hogesnelheidstrein” genoemd. De trein reist met de indrukwekkend…
Reizen met openbaar vervoerReizen met openbaar vervoerEr zijn verschillende manieren van openbaar vervoer. Dit kan wat verwarring opleveren. Vandaar dit artikel. In dit artik…
Reizen naar Londen, hoe doe je dat?Reizen naar Londen, hoe doe je dat?Londen is één van de leukste steden van Europa. Veel Nederlanders doen een weekendje of weekje Londen. Op welke manieren…
Een NS abonnement om in het weekend gratis te kunnen reizenEen NS abonnement om in het weekend gratis te kunnen reizenDe NS heeft een nieuw abonnement op de markt gebracht waarmee je in het weekend gratis kunt reizen. Dit nieuwe abonnemen…
Bronnen en referenties
 • NS Stiltezones, http://www.ns.nl/reizigers/campagnes/stiltezone, 06-05-2015

Reageer op het artikel "NS - Stiltezones in de trein"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Aas1969
Laatste update: 11-05-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Bronnen en referenties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!