Geografie Israël: Lightrail in Jeruzalem

Geografie Israël: Lightrail in Jeruzalem Jeruzalem is sinds 19 augustus 2011 de eerste stad in Israël met lightrail. Lightrail is een noodzaak voor een grote stad als Jeruzalem met ruim 750.000 inwoners, veel woonwijken, veel studenten, toeristen en andere bezoekers. Tegen 2020 kent Jeruzalem 950.000 inwoners. In 2013 loopt de lightrail van Pisgat Ze'ev naar de Herzl Berg. Er zijn 23 haltes en er reizen dagelijks zo'n 130.000 passagiers (in 2013) met de lightrail. Er zijn al plannen om de komende 20 jaar de lightrail met vijf trajecten uit te breiden. De lightrail wordt beheerd door Citypass Group. Deze organisatie heeft het traject ontworpen, gebouwd en zal het voor 30 jaar beheren.

Lightrail in Jeruzalem

Lightrail moet zorgen voor meer welvaart in de stad

De lightrail in Jeruzalem maakt deel uit van het renovatieproject van het stadscentrum. De eerste lijn die in gebruik is moet de toegankelijkheid naar het stadscentrum vergroten voor grote buurten zoals Pisgat Ze'ev. De Jaffa straat, dat de belangrijkste straat in het centrum is, is nu alleen toegankelijk voor voetganger en lightrail. De lightrail moet er voor zorgen dat de welvaart van de stad toeneemt en vastgoed en ondernemingen groeien. Verder zal er meer cultuur en entertainment in de stad komen. Passagiers kunnen met bussen de lightrail makkelijk bereiken.

Wagons

Er zijn 23 trams die elk bestaan uit twee Citadis-302 wagons met elk een lengte van 32,52 meter en een breedte van 2,65 meter. Er kunnen per tram 500 passagiers mee (ongeveer evenveel als 10 bussen). Er zijn zowel zit- als staanplaatsen. De lightrail is ook toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Uitbreiding

Het Jeruzalemse lightrail zal de komende 20 jaar (vanaf 2013) uitgebreid gaan worden met 5 nieuwe lijnen. Het aantal reizigers per dag zal dan verhoogd worden van 140.000 naar 250.000. De bestaande rode lijn wordt uitgebreid van Pisgat Ze’ev naar Neveh Yaakov in het noorden, en van de Herzlberg naar Tahun Kruispunt in het zuiden tegen 2016, and later van Tahun naar het Ora kruispunt. De rode lijn eindigt bij het Hadassah ziekenhuis, Ein Karem tegen 2019. Er komt ook een campus lijn. De rode lijn zal van 9 tot 23 kilometer uitgebreid worden en kost 2,5 miljard shekels. Verder zijn er nog plannen voor een groene lijn (van Mount Scopus campus via French Hill, Eshkol Boulevard, het centrale busstation en Givat Ram, naar Gilo) en een blauwe lijn (van Ramot naar Gilo, met een aftakking naar Malha) die in totaal 12 miljard shekels zullen kosten. Ook komen er nog een paarse lijn (van Ein Karem naar Talpiot via Malha), een bruine lijn (in Oost-Jeruzalem), en een andere lijn van de Kotel naar Givat Ram via het stadscentrum. Deze laatste drie lijnen kosten 8,5 miljard shekels.

Eind januari 2019 keurde de subcommissie voor bezwaren van de Jerusalem District Planning and Building Commission in het stedenbouwkundig bestuur het plan goed voor het bouwen van een lightrailroute op Emek Refaim Street in Jeruzalem. De Emek Refaim-spoorlijn is een kilometer lang. Het verbindt het kruispunt van Emek Refaim Street en Beit Lehem Road in het noorden met Oranim Junction in het zuiden en omvat de bouw van een passagiersstation in het midden van de weg. Het plan wijzigt ook de verkeersafspraken op straat door de grote hoeveelheid verkeer die anno 2019 door de straat loopt aanzienlijk te verminderen, wat ernstige milieuoverlast in het gebied veroorzaakt. In het noordelijke deel van de straat zal de spoorlijn op één spoor rijden om te voorkomen dat de toegang van privé-personen voor het gebied wordt geschaad. De Emek Refaim-sectie vervolledigt de lightrail blauwe lijn die zuidelijk Jeruzalem verbindt, met name de Gonenim-wijk, met het lightrail-massatransportsysteem van Jeruzalem. De District Planning and Building Commission beoordeelde vele alternatieven, waaronder spoorbanen door andere delen van de stad, verschillende railtunnelopties, een baan langs Train Track Park en het geheel weglaten van het railgedeelte (het nulalternatief). Aan het einde van deze procedure, op basis van objectieve kwantitatieve criteria, koos de Districtsplanning en Bouwcommissie de optie Emek Refaim en publiceerde het als een plan voor publieke commentaar.

Lightrail in de Jaffa straat van Jeruzalem / Bron: Navot Miller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lightrail in de Jaffa straat van Jeruzalem / Bron: Navot Miller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Een historische rit in de Lightrail van Jeruzalem van Pisgat Ze'ev naar de Herzl Berg

Munitie Heuvel - Ammunition Hill

Een rit in de Lightrail van Jeruzalem gaat langs heel wat historische plekken, zoals de Ammunition Hill (Munitie Heuvel) en de Herzl Berg. Bij de Ammunition Hill werd tijdens de Zesdaagse Oorlog zwaar gevochten. En tijdens het Britse Mandaat was hier een school voor politiemannen. Grotten werden gebruikt voor het opslaan van munitie, vandaar de naam van de heuvel. Toen de Jordaniërs de heuvel in bezit namen in 1948 werd het een zeer versterkte militaire positie. Het was voor Israël zeer moeilijk om deze in 1967 te veroveren. Sinds 1967 is het een gedenk plek waarbij tijdens Jeruzalem Dag een ceremonie wordt gehouden voor de gevallen soldaten tijdens de Zesdaagse Oorlog.

Simon Hatzaddiek station

Deze halte is vernoemd naar de Joodse Hogepriester, Simon de Rechtvaardige. Zijn bekendste uitspraak is dat de wereld op drie dingen staat: "Tora, godsdienst en handelingen van vriendelijkheid." (Pirkei Avoth 1:2). De route van de lightrail volgt de voormalige grens tussen Israël en Jordanië. Bij de volgende stop, Shivtei Jisraeel, ligt de Murara buurt.

Damascus Poort

De Damascus Poort is de volgende halte maar is niet zichtbaar vanuit de tram. We bevinden ons nog steeds op de voormalige grens van Israël en Jordanië. Dit was 19 jaar lang niemandsland. Vanuit de tram is de Jeruzalemse Notre Dame te zien. Dit is een klooster dat zwaar beschadigd raakte tijdens de oorlog van 1948. Op het dak van het klooster zaten tot 1967 Israëlische soldaten die Jeruzalem bewaakten. Tegenwoordig functioneert het klooster als een hotel voor katholieke pelgrims. Op de top van de heuvel passeert de tram het IDF plein en een gebouw met kogelgaten veroorzaakt door het Jordaanse leger. Deze gaten bleven er na de restauratie inzitten.

Safra Plein Station

Op het Safra Plein staat het gemeentehuis van Jeruzalem. Achter de Safra Plein halte staan oude gebouwen daterend uit de 19de en 20ste eeuw. Ze zijn gerestaureerd en ingelijfd bij het gemeente complex. Tegenover het station staan gebouwen nummer 17 en 19 van de Jaffa Straat die door de Armeense kerk zijn gebouwd. De gebouwen hebben decoratieve balkons en bogen. Ze zijn rond 1900 gebouwd. Boven de meeste deuren staat het embleem van het Armeens Patriarch. Even verderop staat het oude gebouw van de Anglo-Palestine Bank dat in 1939 werd opgericht. Deze financierde de Zionistische beweging. Tegenwoordig zit Bank Leumi erin.

Jaffa Straat

De Jaffa straat is sinds enkele jaren autovrij. Alleen de lightrail loopt er doorheen. Verder is er veel winkelend publiek, zijn er eetgelegenheden en lopen er veel toeristen rond. Het Davidka station is vernoemd naar de Davidka, een eigen gemaakt mortier door David Leibowitz ontworpen. Dit mortier werd ingezet tijdens de oorlog van 1948-1949.

Mahane Yehuda Markt

De tram stopt ook bij de Mahane Yehuda markt. Deze is een paar jaar geleden gerenoveerd. Op de markt lopen vele verschillende soorten mensen rond, spelen muzikanten, spreken ultra-orthodoxe Joden voorbijgangers aan en vragen bedelaars om aalmoezen. De tram passeert vervolgens de Oude Shaarei Tzedek Ziekenhuis dat gerestaureerd is. Haturim en het Centrale bus stations zijn de volgende haltes. Vervolgens rijdt de tram over de Strings Bridge dat in 2008 werd geïnaugureerd en dat de ingang van Jeruzalem vormt. Het eindstation is de Herzl Berg.

Lightrail regelmatig doelwit van Palestijnse stenengooiers

Regelmatig is de lightrail het doelwit van Palestijnse stenengooiers. Zij proberen hiermee het reizen met de lightrail te ontmoedigen en Joden angst in te boezemen. Veiligheidsdiensten doen er veel aan om aanvallen op de wagons te voorkomen.
© 2013 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Centrale busstations van Jeruzalem, Tel Aviv en HaifaCentrale busstations van Jeruzalem, Tel Aviv en HaifaReizen met de bus in Israël is altijd populair geweest. Het is de belangrijkste vorm van openbaar vervoer anno 2018. Vee…
Joodse Bijbel: Koning David regeert over IsraëlJoodse Bijbel: Koning David regeert over IsraëlDavid wordt in Hebron tot koning gekroond. Hij is bij alle inwoners van Israël geliefd. Na 7,5 jaar in Hebron te hebben…
Israëlisch-Arabisch conflict: Naweeën Zesdaagse OorlogIsraëlisch-Arabisch conflict: Naweeën Zesdaagse OorlogHet is nu moeilijk voor te stellen hoe de gevoelens in Israël en de Joodse wereld waren vlak vóór de oorlog in 1967. Vel…
Het Bijbelboek Ezechiël‘Ik profeteerde zoals hij mij gezegd had, en de lichamen werden met adem gevuld. Ze kwamen tot leven en gingen op hun vo…

Stoomlocomotief Big-Boy '4012' van Union PacificStoomlocomotief Big-Boy '4012' van Union PacificDe ‘Big-Boy’-serie werd op het juiste moment gebouwd. Na de Japanse aanval op Pearl Harbor, op 7 december 1941, raakten…
Geografie Israël: spoorlijn Eilat-Tel Aviv / Ramon AirportGeografie Israël: spoorlijn Eilat-Tel Aviv / Ramon AirportBegin oktober 2013 heeft het Israëlische kabinet goedkeuring gegeven voor de bouw van een peperdure spoorwegverbinding t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tihanyitom, Pixabay
  • Let there be Light Rail - Aviva en Shmuel Bar-Am (Times of Israel)
  • Five new lines planned in J’lem light rail expansion - HaAretz
  • Citypass
  • Wikipedia
  • Afbeelding bron 1: Navot Miller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 28-06-2022
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.