InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Fietsen > De e-bike of elektronische fiets, de fiets die helpt trappen

De e-bike of elektronische fiets, de fiets die helpt trappen

De e-bike of elektronische fiets verschijnt steeds meer en meer in het straatbeeld. Vandaag de dag rijden niet enkel meer senioren met de tweewieler, ook jongere mensen grijpen steeds meer en meer naar de elektronische fiets. Zo zouden vandaag de dag 30% van alle fietsen die verkocht worden, elektronische fietsen zijn.

In dit artikel


Wat is een elektronische fiets?

Een e-bike of elektronische fiets is een fiets die voortgedreven wordt door een elektrische motor, eventueel met ondersteuning van trappers. Nadat hij al jaren populair was in ons land breekt de elektrische fiets ook nu door in België waar hij vooral begeerd is door 55-plussers. Aangezien men de keuze heeft om nog te trappen of om de trappers net niet te gebruiken maakt men twee onderverdelingen in elektronische fietsen:
 • E-bike: Kan volledig zelfstandig bewegen zonder gebruik van de trappers
 • [Pedelec: Beweegt door middel van de trappers die ondersteund worden door een elektrische motor

Hoeveel kost een elektrische fiets?

Aangezien elektronische fietsen of e-bikes uitgerust zijn met een extra elektrische motor zullen deze fietsen natuurlijk duurder zijn dan andere modellen zonder motor. Gemiddeld kost een elektronische fiets zo'n 1.500 EUR tot 2.000 EUR.

Heb ik een rijbewijs of helm nodig voor een elektrische fiets?

Wanneer een elektrische fiets voldoet aan enkele voorwaarden zijn zowel het rijbewijs als de helm als de verzekering niet verplicht bij het berijden van het voertuig. Deze voorwaarden zijn:
 • De fietser moet de pedaalbewegingen zelf kunnen uitvoeren, niet de fiets
 • De motor mag tot maximaal 25 km/u. versnellen
 • De motor mag een maximaal vermogen hebben van 250 watt

Hoe ver kan ik fietsen met een elektronische fiets?

De actieradius van een elektrische fiets hangt af van verschillende factoren. Gemiddeld zal de fiets een bereik van 35 tot 40 km. hebben. De batterij die het geheel van stroom voorziet kan ofwel ingebouwd zijn in de frame ofwel afneembaar zijn. Deze batterijen bestaan ook in verschillende groottes en gewichten. De meest bepalende factoren voor de actieradius zijn:
 • Gewicht van de fietser
 • Manier van schakelen
 • Heuvelachtigheid van het parcours
 • Banenspanning,
 • Weer
 • Onderhoud van de fiets
 • Soort batterij

Hoe werkt een elektronische fiets?

De pedalen, sensor, fietsbesturing en motor zijn behalve de fiets zelf het drijvende hart achter de e-bike. Het proces gaat als volgt:
 1. De fietser trapt op de pedalen
 2. Een sensor voelt via de pedalen aan of er genoeg kracht wordt gezet op de pedalen
 3. Wanneer er genoeg kracht op de trappers gezet wordt doet de sensor niets en zal de motor ook niet in werking treden
 4. Wanneer er volgens de sensor niet genoeg kracht gezet wordt op de trappers zal hij dit signaal doorzenden naar de fietsbesturing (computer)
 5. Deze computer berekent hoeveel kracht de motor moet bijzetten op de pedalen en zendt het commando naar de motor
 6. De motor ontvangt zijn opdracht en geeft extra kracht aan de pedalen

Lees verder

© 2011 - 2018 Harrys, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Elektrische fietsenWas het fietsen maar wat makkelijker, sneller en minder vermoeiend. Dit denken/dachten veel mensen. Daar is nu de oploss…
De tien beste e-bikes/elektrische fietsenAnno 2013 is een op de zes verkochte fiets een elektrische fiets. De fietshandel in Nederland verdient er al 40 procent…
De E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets is meer en meer in trek bij Nederlanders en Belgen. De E-bike is een comfortabel fietsver…
Gevaren en ongelukken met elektrische fietsen of e-bikesElektrische fietsen, oftewel e-bikes, zijn tegenwoordig zeer populair en niet alleen bij ouderen of mensen met een fysie…
Ervaringen met de e-bike: duurzame mobiliteitElke dag via school naar het werk en vice versa. Ca. 100 km per week aan milieu, energie, tijd en geld besparen en grati…
Bronnen en referenties
 • Het Belang van Limburg (05/03/2011)

Reageer op het artikel "De e-bike of elektronische fiets, de fiets die helpt trappen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Harrys
Gepubliceerd: 11-03-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!