InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Fietsen > De slimme fiets: Fiets van de toekomst?
nieuws uitgelicht

De slimme fiets: Fiets van de toekomst?

De slimme fiets: Fiets van de toekomst? In december 2014 werd het prototype van de zogenaamde ‘slimme fiets’ gepresenteerd. Deze slimme fiets zou eind 2015 op de markt komen en is speciaal bedoeld om fietsen voor ouderen makkelijker te maken. De fiets zal ouderen moet helpen bij het fietsen en zo zal het aantal verkeersongelukken met ouderen op de fiets teruggedrongen moeten worden. Maar hoe werkt deze slimme fiets nu eigenlijk en welke extra's biedt hij ten opzichte van een normale fiets?

Presentatie van de slimme fiets

TNO is een organisatie die zich richt op nieuwe technologieën en ontwikkelingen die bijdragen aan het welzijn van de samenleving. Zo werkt TNO onder andere in opdracht van de Europese Unie, de Nederlandse overheid en andere grote maatschappelijke bedrijven. Op maandag 15 december 2014 presenteerde TNO het eerste prototype van de slimme fiets aan de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen. Minister Schultz van Haegen reageerde erg enthousiast op de extra’s die de slimme fiets biedt. Volgens de minister geeft het ouderen de mogelijkheid om te blijven fietsen en lopen ze hierbij minder risico op ongelukken.

De functies van de slimme fiets

De functies van de slimme fiets zijn met name gericht op ouderen. Er is steeds meer een trend te zien van aandacht voor het welzijn van ouderen. Door middel van tv-programma's en het Ouderenfonds wordt er steeds meer nadruk gelegd op het belang van aandacht voor ouderen. Deze slimme fiets kan gezien worden als een bijdrage hieraan. Maar naast ouderen kunnen ook jongere mensen die moeite hebben met veilig fietsen gebruik maken van de slimme fiets. De slimme fiets bestaat eigenlijk uit een elektrische fiets met extra functies.

Elektrische fiets

Een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning. De motor zorgt ervoor dat je minder hard of zelfs helemaal niet meer hoeft te trappen. Voor zowel ouderen als jongeren biedt de elektrische fiets een uitkomst om het fietsen makkelijker te maken. De motor van de elektrische fiets zit in het frame, het voorwiel of het achterwiel. De accu van de elektrische fiets dient zo nu en dan opgeladen te worden met elektriciteit.

Extra functies

Achter op de slimme fiets bevindt zich een camera, welke verbonden is met een tablet op het stuur. Via de camera kan de fietser in de gaten houden wat er achter hem of haar gebeurt. De camera werkt dus als het ware als een achteruitkijkspiegel in een auto. Doordat de fietser zo beter kan zien wat er achter hem/haar gebeurt, hoeft hij/zij niet meer te schrikken wanneer er bijvoorbeeld ingehaald wordt. Naast dat de fietser via de tablet de beelden van wat er achter hem/haar gebeurt kan volgen, bevatten het zadel en de handvatten van de fiets ook een trilfunctie. Wanneer er iets van achter nadert zal deze trilfunctie in werking gaan, waardoor de fietser gewaarschuwd wordt. Hierbij bevat de slimme fiets trapondersteuning. De slimme fiets is dus eigenlijk een elektrische fiets met als extra’s de camera, tablet op het stuur en trilfunctie in het zadel en de handvatten.

Kosten van de slimme fiets

De slimme fiets is niet goedkoop. Bovenop de kosten van de elektrische fiets wordt namelijk nog zo’n 100 tot 200 euro gerekend voor het ‘slimme fiets systeem’. Voor een slimme fiets ben je dus rustig zo’n 3000,- euro kwijt. Of er voor de slimme fiets vergoedingen via de verzekering, of subsidies komen is begin 2015 nog onduidelijk.

De slimme fiets: Fiets van de toekomst?

Of de slimme fiets de fiets van de toekomst gaat worden is nog onduidelijk. De elektrische fiets is sinds 2010 sterk in opkomst en de verkoopcijfers van deze fiets stijgen jaarlijks. Dit geeft aan dat men best bereid is om een groot geldbedrag neer te tellen voor een fiets met extra functies. De slimme fiets heeft bovenop de extra’s van de elektrische fiets nog meet extra’s voor de veiligheid en zorgt ervoor dat ouderen weer veilig op de fiets kunnen stappen. Minister Melanie Schultz van Haegen van milieu en infrastructuur en directeur van de Fietsersbond, Hugo van der Steenhoven, reageren in ieder geval positief.

Lees verder

© 2015 - 2018 Kebo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Elektrische fiets: prijzen, opladen & onderhoudDe elektrische fiets is in opkomst. Steeds meer consumenten zien de voordelen in van de elektrische fiets als alternatie…
Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopenDe beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om…
Fietsonderhoud in de winterSneeuw en ijs: je fiets heeft te lijden onder winterse weersomstandigheden. Bovendien wordt er in de winter zout gestroo…
Elektrische fiets: voordelen & nadelenElektrische fiets: voordelen & nadelenIn dit artikel wordt nader ingezoomd op de voordelen en nadelen van de elektrische fiets. Tevens worden er tips gegeven…
Advies bij aanschaf elektrische fietsAdvies bij aanschaf elektrische fietsHedendaags is er een grote toename in de verkoop van elektrische fietsen. Maar waar moet je nou precies op letten bij de…
Bronnen en referenties
  • https://www.tno.nl/en/about-tno/news/2014/12/elderly-safer-on-the-road-with-first-intelligent-bike/
  • https://www.tno.nl/en/about-tno/
  • http://www.nu.nl/gadgets/3953958/slimme-fiets-waarschuwt-ouderen-in-verkeer.html
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/slimme-fiets-waarschuwt-voor-gevaar

Reageer op het artikel "De slimme fiets: Fiets van de toekomst?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kebo
Gepubliceerd: 19-01-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Special: Elektrische voertuigen
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!