InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Diversen > OV-chipkaart: Hoe werkt het, kosten en aanvragen

OV-chipkaart: Hoe werkt het, kosten en aanvragen

Geen stirppenkaartjes, treinkaartjes of kaartjes voor de metro meer in de toekomst. De OV-chipkaart gaat alle vervoersbewijzen in het openbaar vervoer vervangen: de strippenkaart. Er is dan één vervoersbewijs. In dit artikel alles over de OV-chipkaart. Welke soorten zijn er, hoe vraag je een ov-chipkaart aan, wat zijn de kosten en hoe reis je ermee?

Hoe ziet de ov-chipkaart eruit?

De OV-chipkaart heeft de grootte van een bankpas en is soms voorzien van naam en foto. Er zit een chip in.

Persoonlijke OV-chipkaart

Deze kun je aanschaffen als je vaak met het OV reist. De geldigheid is 5 jaar. Hij is voorzien van een pasfoto. Je kunt hem aanvragen via de website www.ov-chipkaart.nl.

Anonieme OV-chipkaart

Het voordeel van deze kaart is dat je hem kunt delen met bijvoorbeeld andere gezinsleden. Het is bedoeld voor mensen die af en toe met het openbaar vervoer reizen of hun persoonsgegevens niet bekend willen maken. Je kunt hem kopen bij de balie van een OV-bedrijf of automaat op het station. De kaart is direct te gebruiken. De geldigheid is 4 a 5 jaar.

Wegwerpkaart

Dit is een kaart voor eenmalig gebruik. Geschikt voor mensen die heel weinig met het OV reizen en voor toeristen. Op deze wegwerpkaart staat al een saldo (hierover straks meer). Deze zijn te verkrijgen via een automaat op het station.

Werking ov-chipkaart

Je hebt een ov-chipkaart aangevraagd en hebt hem ontvangen. Maar wat is nu de volgende stap? Nu moet je een keuze maken uit reizen met saldo of reizen per product.

Reizen op saldo

Saldo is een bedrag waarmee je overal kunt reizen. Dit bedrag wordt automatisch afgeboekt als je uitcheckt.

Reizen met reisproduct

Een reisproduct is een vervoersbewijs dat je op de OV-chipkaart kunt zetten, zoals reizen met korting of een abonnement. Voor de aanschaf van een saldo of reisproduct, moet je naar de site www.ov-chipkaart.nl gaan.

Daarna kun je bij een ophaalpunt je chipkaart activeren. Dit kan zijn in een postkantoor of op een station van de NS.

Inchecken en uitchecken: gebruik OV-chipkaart

“Vroeger” liet je de strippenkaart afstempelen. Maar nu is het voldoende om de OV-chipkaart tegen een schermpje aan te houden. Als je “piep” hoort, is het goed en kun je doorlopen. Er wordt automatisch een bedrag van de kaart afgeboekt. Als je op de eindbestemming bent aangekomen, moet je niet vergeten om uit te checken. Als je dit niet doet, moet je namelijk extra geld betalen: het zogenaamde “instaptarief”. In de trein is dit tarief wel 20 euro!

Kosten OV-chipkaart

De kosten voor het aanvragen van een OV-chipkaart zijn 7,5 euro.
© 2010 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt een OV-chipkaartHoe werkt een OV-chipkaartHet duurt niet lang meer of iedereen die met het openbaar vervoer wil reizen moet een OV-chipkaart hebben. Voor jongeren…
Studenten OV-chipkaartStudenten OV-chipkaartVeel jongeren weten niet waar of hoe ze hun studenten OV-chipkaart kunnen activeren, in dit artikel zul je er meer over…
OV-chipkaart nu ook voor iedereen!OV-chipkaart nu ook voor iedereen!Binnenkort gaan alle strippenkaarten in de provincie Friesland eruit, hiervoor word dan een OV-chipkaart gebruikt. Lees…
OV-chipkaart: elektronisch vervoersbewijs in NederlandDe OV-chipkaart is een elektronisch vervoersbewijs ter grote van een standaard creditcardpas die in geheel Nederland wor…
OV-chipkaart verloren, defect of gestolenOV-chipkaart verloren, defect of gestolenWat veel mensen niet weten is dat een ov-chipkaart een gemiddelde levensduur heeft van ongeveer 5 jaar. Er zijn echter g…

Reageer op het artikel "OV-chipkaart: Hoe werkt het, kosten en aanvragen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Laura Ottenhof Oskam, 06-11-2016 19:30 #7
Ik ben al vrij lang in het bezit van een ov-chipkaart persoonlijk, moet ik door de weeks altijd voor 6.30 inchecken op mijn vrij reizendag en mag ik pas na 16.00uur terug reizen?

S. E. de Ruiter -. van der Leij, 04-09-2015 14:43 #6
Ik ontving een schrijven van NS Klantenservice, waarin aangegeven werd: 'U kunt eenvoudig op www.ns.nl/nieuwekaart aangeven, dat U automatisch een nieuwe OV-chipkaart bij Uw NS abonnement wilt blijven ontvangen.' enz. Maar hoe ik dat dan moet verrichten wordt mij uit de wirwar van "mogelijkheden" volstrekt niet duidelijk, elke poging
die ik deed eindigde in allerlei duistere verwijzingen, b.v. naar studentenkaarten of verlies van de OV-chip kaart et., etc. Hoe moet dat dan wèl?

Aloise, 28-01-2015 21:03 #5
Kun je met een maand abonnement onbeperkt reizen?

Mvg. Aloise

B. J. V. Breukelen, 18-12-2013 21:53 #4
Ik wil weten wat er veranderd als mijn voordeeluren kaart afloop eind jan. 2014.
ik wil de mogelijkheden weten en de kosten van de voordeeluren kaart.
graag u antwoord op de mail gr bjvbreukelen

Maartje de Combe, 25-09-2013 19:19 #3
Vraag: sinds een paar dagen ben 65 jaar. Gezien ik meer tijd krijg om te reizen wil ik weten of de NS ook een OV chipkaart heeft voor 65+

W. A. J. de Haan, 18-04-2013 11:03 #2
We willen onze doorlopende voordeelabonnementen (OV-chipkaart) die in september verlengd worden omzetten in een vrij te verlengen kaart. Hoe moeten wij handelen?

J. V. Pelt, 05-11-2012 14:28 #1
Overzichtelijk en duidelijk.

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 22-07-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Reacties: 7
Schrijf mee!