InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Diversen > Metro (stadsspoorweg)

Metro (stadsspoorweg)

Metro (stadsspoorweg) Een metro, of stadsspoorweg, is een snel middel van het openbaar vervoer voor het vervoeren van passagiers in stedelijke gebieden. Over het algemeen worden metro’s ondergronds aangelegd zodat ze zijn gescheiden van het overige verkeer. Hierdoor ontstaat een snelle verbinding tussen de haltes, die overigens niet ver uit elkaar liggen.

Geschiedenis

De eerste metrolijn werd in 1863 in Londen geopend. Deze metro was met een stoommachine uitgevoerd. In New York werd in 1900 begonnen met de bouw van een ondergrondse metrolijn. In datzelfde jaar werd in Parijs het eerste deel van het metrostelsel in gebruik genomen. In een stroomversnelling werden er daarna in veel grote steden metrolijnen aangelegd. Het belangrijkste motief hiervoor was het steeds drukker wordende verkeer op de wegen.

In Nederland werd op 9 februari 1968 het eerste metrotraject geopend in Rotterdam. Ongeveer tien jaar later, tussen 1977 en 1980, werden de eerste gedeelten van het metrostelsel in Amsterdam in gebruik genomen. Een andere stadsspoorweg werd aangelegd tussen Den Haag en Zoetermeer. Deze spoorlijn, die overigens van de NS was, werd tussen 1977 en 1979 in gebruik genomen. Tussen Utrecht en Nieuwegein is een dergelijke lijn aangelegd in 1983. In 1985 is deze lijn zelfs uitgebreid richting Ijselstein.

Haltes

Dat de haltes van metrolijnen niet ver uit elkaar liggen bewijzen de twee metrosteden Londen en Parijs. In Londen liggen de haltes gemiddeld niet verder uit elkaar dan 800 meter. Parijs gaat een stapje verder: hier zijn de afstanden tussen de haltes meestal korter dan 600 meter.

Metro in andere landen

In Nederland noemden we de metro gewoon metro, of stadsspoorweg. In Frankrijk heet een metro métro. In Duitsland wordt dit ondergrondse vervoermiddel U-Bahn genoemd. Een verwarring ontstaat vaak tussen de volgende twee woorden: Underground en Subway. Beide namen komen uit het Engels, alleen wordt de naam Underground in Engeland gebruikt. Subway is Amerikaans-Engels. Deze naam wordt dan ook in Amerika gebruikt als men het over de metro heeft.

Noord/Zuidlijn in Amsterdam

Tussen 2002 en 2012 wordt er in Amsterdam gewerkt aan een nieuwe metrolijn: de zogenoemde Noord-Zuidlijn. Deze lijn zal gaan lopen van station Buikslotermeerplein tot aan station Zuid/WTC. De nieuwe lijn krijgt 8 station: het eerder genoemde Buikslotermeerplein, J. van Hasseltweg, Amsterdam Centraal, Rokin, Vijzelgracht, Ceintuurbaan, Europaplein en Zuid/WTC.
© 2007 - 2019 Bartw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het openbaar vervoer in RomeBinnen een grote stad als Rome is het handig je met het openbaar vervoer te verplaatsen. Wanneer je nog nooit in Rome be…
Aftrek reiskosten openbaar vervoerAftrek reiskosten openbaar vervoerReis je van en naar je werk met het openbaar vervoer, elke dag, een aantal dagen in de week of incidenteel? Dan kun je m…
Openbaar vervoer Amsterdam op KoningsdagOpenbaar vervoer Amsterdam op KoningsdagOp Koningsdag gaan veel mensen naar Amsterdam. De stad is daardoor overvol en het is dan ook zeker niet aan te raden om…
Openbaar vervoer en de marktordeningOpenbaar vervoer en de marktordeningWie is er verantwoordelijk voor het openbaar vervoer? Binnen het openbaar vervoer is een marktordening. Hier zijn alle a…
Reiskosten; woon-werkverkeerReiskosten; woon-werkverkeerVaak heeft men recht op een reiskostenvergoeding, maar veel mensen zijn niet precies op de hoogte over hoe de reiskosten…

Reageer op het artikel "Metro (stadsspoorweg)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bartw
Gepubliceerd: 24-02-2007
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!