InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Boten > DFDS Seaways: overtochten naar Engeland

DFDS Seaways: overtochten naar Engeland

Met DFDS Seaways kan men met de boot, en auto, naar Groot-Brittanië. Het vertrekpunt in Nederland is ideaal gelegen, Ijmuiden. Men komt in Newcastle (het noorden van Engeland) aan. Boek snel, want dat scheelt in de prijs.

Geschiedenis

DFDS Seaways is een rederij van Deense afkomst. De rederij is een dochterbedrijf van het DFDS concern. DFDS staat voor Det Forenede Dampskibs-Selskab (De Verenigde Stoomschip Maatschappij). DFDS is gevormd in het jaar 1866 als een moederbedrijf voor verschillende kleine rederijen. Gedurende zijn geschiedenis heeft DFDS verscheidene rederijen overgenomen. In 1898 werd door de overname van Thingvalla Line, de Scandinavian America Line gecreëerd.

Na de overname van de rederij Tor Line in 1981 bevoer DFDS Seaways Nederlandse wateren. DFDS biedt naast overtochten ook vrachtdiensten aan, DFDS Tor Line, DFDS Lys Line en DFDS LISCO.

DFDS Seaways is het onderdeel van DFDS die de passagiersovertochten regelt. Sinds 1995 bestaat de route Ijmuiden (NL)- Newcastle (GB). De enige route die de Nederlandse passagier vanuit Nederland kan nemen om naar het Noorden van Groot-Brittanië te gaan. Naast deze route kent DFDS Seaways nog twee routes: Kopenhagen-Oslo en Esjberg-Harwich.

Vaarroutes

Tussen Newcastle en Ijmuiden varen twee vloten: MS Princess of Norway en de MS King of Scandinavia. Deze twee vloten zijn gebouwd in de jaren ’80 (respectievelijk 1896 en 1987). Na een renovatie in 2006 zijn de vloten op de route tussen Newcastle en Ijmuiden ingezet. De MS Princess of Norway heeft een lengte van circa 163 meter en is rond de 28 meter breed (op het breedste punt). De vloot biedt ruimte aan 1364 passagiers en 600 auto’s. Aan boord kan men gebruik maken van verschillende faciliteiten als restaurants, winkels, café’s en casino.
De MS King of Scandinavia is even lang (163 m) en breed (28 m) als zijn zusterschip de MS Princess of Norway. De vloot biedt plaats aan 1534 passagiers en 600 auto’s. Aan boord kan men ondermeer café’s, winkels, een bioscoop en een nachtclub vinden.

Elke dag vertrekt er een schip vanuit Ijmuiden om 17.30 en komt in Newcastle om 9 uur in de ochtend aan (een overtocht van rond de 15 uur). Vanuit Newcastle vertrekt de boot om 17 uur en komt in Nederland aan om 9.30. De reiziger wordt een slaapcabine, oftewel een hut, aangeboden. Er zijn twee soorten hutten: Seaways Class en Commodore Class. In de eerste categorie heeft men een keus uit binnenhutten standaard en binnenhutten met zeezicht. In de Commodore Class wordt er een onderscheid gemaakt tussen luxe hutten met zeezicht en extra luxe hutten met zeezicht.

Prijs

Er worden verschillende categorieën personen gehanteerd. Een baby is gratis, omdat het geen slaapruimte (een bed) vereist. Wil men toch een bed voor de baby dan dient men de baby te boek stellen als een kind. Men kan als voetganger gaan, maar kan er ook voor kiezen om de auto te nemen. Men betaalt in tegenstelling tot bij Norfolkline niet alleen voor de auto. Naast het bedrag dat men moet neertellen voor de auto is men ook geld kwijt aan een cabine (het aantal personen maakt een verschil). De volgende tabel laat de prijzen van de hutten zien op 1 mei 2012:

Type hutSpecificatiePrijs €
Seaways Class
binnenhutmax. 2 pers. bedden boven elkaar49
max. 4 pers. bedden boven elkaar69
binnenhut met zeezichtmax. 2 pers. bedden boven elkaar54
max. 2 pers. bedden naast elkaar64
max. 4 pers. bedden boven elkaar76
max. 3 pers. bedden boven elkaar76 (op 2 oktober)
max 2 pers. 2 persoonsbed54 (op 2 oktober)
Commodore Class
luxe hutten met zeezichtmax. 3 pers. bedden naast elkaar192
max. 4 pers. bedden naast elkaar234
extra luxe hutten met zeezichtmax. 2 pers. bedden naast elkaar340 (op 2 oktober)
max. 3 pers. bedden naast elkaar248

Vertrekt men op 1 mei 2012 vanuit Ijmuiden naar Newcastle, dan is men het volgende kwijt. Hierbij dient opgemerkt te worden dat er voor de goedkoopste hut is gekozen. Daarnaast is er gekozen voor geen maaltijd, geen accomodatie in Newcastle (hotels e.d.) en geen enkele vorm van verzekering (annuleringsverzekering e.d.).

HoeWiePrijs €
te voet 1 volwassene49
2 volwassenen49
2 volwassenen en 1 kind69
met de auto 1 volwassene129
2 volwassenen129
2 volwassenen en 1 kind149

Lees verder

© 2009 - 2018 Servanda, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
DFDS Seaways cruise IJmuiden-Newcastle: info en vaartijdenDFDS Seaways cruise IJmuiden-Newcastle: info en vaartijdenDFDS Seaways verzorgt per ferry overtochten tussen IJmuiden en Newcastle Upon Tyne. Aan boord van het schip zijn vele ve…
Weekendje Newcastle (upon Tyne)Als je eens een lekker weekendje weg wil, in combinatie met cultuur snuiven, uitgaan en shoppen. Dan is een weekendje Ne…
Speelschema Premier League 2013-2014Speelschema Premier League 2013-2014Op 17 augustus 2013 zullen de eerste wedstrijden in de Premier League 2013-2014 plaatsvinden. In verband met het wereldk…
Premier League 2014-2015 programmaPremier League 2014-2015 programmaManchester City is kampioen geworden van de Premier League in 2013-2014. Liverpool stond lang bovenaan maar wist in de l…
Newcastle, bruisend winkelparadijsNewcastle, bruisend winkelparadijsHet Engelse Newcastle is een wereldse stad waar moderne winkelparadijzen en ouderwetse markten wonderbaarlijk samen gaan…
Bronnen en referenties
  • http://www.simplonpc.co.uk/PrinzFerries/PrinzHamlet-1973-16_DFDS.jpg

Reageer op het artikel "DFDS Seaways: overtochten naar Engeland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Servanda
Laatste update: 03-12-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Special: Engeland Reizen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!