InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Boten > P&O Ferries: overtochten naar Engeland

P&O Ferries: overtochten naar Engeland

P&O Ferries: overtochten naar Engeland Met P&O Ferries kan men met de boot naar Groot-Brittannië. De rederij biedt aan de Nederlandse reiziger drie vertrekpunten: Rotterdam (NL), Zeebrugge (BL) en Calais (FR). Wil men naar het Noorden van Engeland (Hull), dan is P&O Ferries geschikt. Rond de 200 euro (vanuit Rotterdam en Zeebrugge) kan men met de auto en vier personen naar Engeland, een slaapcabine inbegrepen.

Geschiedenis

Peninsular & Oriental Ferries is een Britse rederij die naast logistieke diensten, overtochten regelt. In 1987 kocht P&O Steam Company de rederij Townsend Thoresen. De overtochten van deze laatste rederij kregen een nieuwe naam, P&O European. In 1996 werd besloten om P&O European Ferries op te splitsen in drie onderdelen: rederijen die hun eigen route kregen. P&O Portsmouth, P&O North Sea en P&O Stena Line (een samenwerkingsverband tussen P&O en Stena). Zes jaar later, in 2002, heeft men besloten om de verschillende P&O rederijen te fuseren. Het resultaat werd P&O ferries. In 2006 werd het moederbedrijf van P&O Ferries, DP World, verkocht aan een groot havenexploitant van Dubai. Dit leidde tot de verandering van de namen van de havens in DP World. Inzake scheepvaart heeft men besloten om de namen te laten bij P&O (P&O Ferries, P&O Estates, P&O Ferrymasters).

Vaarroutes

Voor de Nederlandse reiziger die naar Groot-Brittannië wil, biedt P&O Ferries drie mogelijkheden (de vierde mogelijkheid is een overtocht vanuit Bilbao Spanje, deze wordt buiten beschouwing gelaten). Wil men naar het Zuiden van Engeland dan kan men beter kiezen voor de vaarroute Calais-Dover. Vanuit Nederland is het mogelijk om in Rotterdam een overtocht te nemen naar Hull, een plaatsje in het Noorden van Engeland. Men kan eveneens vanuit België, Zeebrugge, naar Hull. Bij de laatste twee vaarroutes (Zeebrugge-Hull, Rotterdam-Hull) dient de reiziger te overnachten. P&O Ferries biedt de reiziger een keus uit verschillende slaapcabines: standaard, premier, club. De goedkoopste cabines zijn de standaard cabines zonder zeezicht: € 127,00. Daarnaast dient de reiziger een keus te maken uit de maaltijdopties (ontbijt, diner, geen of geheel).

Rotterdam-Hull

Tussen Rotterdam (NL) en Hull (UK) pendelt de Pride of Rotterdam en de Pride of Hull. Deze twee ferries werden aangeleverd in 2001 en zijn ontworpen door het Italiaanse bedrijf Fincantieri’s Marghera Shipbuilders. De Pride of Rotterdam werd onthuld door de Nederlandse Koningin Beatrix op 25 April 2001. Aan de overzijde in Engeland deed de vrouw van de toenmalige president van Groot-Brittannië, Cherie Blair hetzelfde (op 30 november 2001).

Beide schepen zijn één van werelds grootste cruiseferries. Elk ferry vertrekt in de avond zodat het in de ochtend aan zal komen. De bedoeling van P&O Ferries is om de passagiers niet alleen te vermaken maar ook om hen overnachting aan te bieden. Beide vloten hebben 530 cabines met rond de 1360 bedden. Men kan op de ferry een omwisselbureau (voor geld), winkels, speelgebied voor kinderen, eetgelegenheid, cinema’s, casino’s en een wijnbar.
Er passen in totaal 250 voertuigen in het schip. De ferries vertrekken om 9 uur ’s avonds (Engelse tijd vanuit Hull, Nederlandse tijd vanuit Rotterdam) en komen aan om 8 uur in de ochtend (Engelse tijd vanuit Rotterdam, Nederlandse tijd vanuit Hull).

Een enkele reis voor drie volwassenen met een auto op 3 mei 2012 kost in totaal € 201,-. Hierbij krijgt men een standaard cabine waarin 2x 2 bedden aanwezig zijn en waarbij men voor geen maaltijd kiest.

Zeebrugge-Hull

Deze route wordt bevaren door Pride of York en Pride of Bruges. De Pride of Bruges werd gebouwd in 1987 door het Japanse bedrijf NKK. Ook deze schepen zullen op korte termijn worden vervangen. De overtocht kent een reisduur van rond de 15 uur, men vertrekt vanuit Brugge om 18 uur en komt daar op Engelse tijd in Hull om 8 uur aan. Vanuit Hull vertrekt een ferry, Engelse tijd, om 18 uur en komt men in Brugge Belgische tijd om 8 uur in de ochtend aan. De ferries kunnen een capaciteit van 850 auto’s aan en bieden de ruimte aan 1250 passagiers.

Een enkele reis voor drie volwassenen personen met een auto op 3 mei 2012, waarbij men kiest voor de goedkoopste standaardcabine en geen maaltijdverzorging, kost in totaal € 208,-.

Calais-Dover

Tussen Dover en Calais varen de Pride of Calais en de Pride of Dover. Deze twee ferries zijn afkomstig van de aankoop van Townsend Thoresen in 1987. De schepen werden gebouwd door het Duitse bedrijf Schichau Unterweser. Beide ferries zijn dan ook hetzelfde. Plannen zijn om 2010 of in 2011 beide ferries te vervangen voor twee nieuwe schepen die een veel groter capaciteit hebben dan de huidige. De nieuwe schepen zullen 49000 ton, het dubbele van het huidige, aan moeten kunnen. Hiermee zullen de nieuwe ferries de grootste ferries ooit die het kanaal van Calais afleggen, zijn.

De twee passagiersdek ferries bieden de ruimte aan 2,290 passagiers en 650 voertuigen. Met een snelheid van 41 kilometer per uur, duurt de reis op zee rond de 90 minuten. P&O Ferries biedt de reiziger rond 20 overtochten per dag aan. De prijsklasse ligt rond de

Op zowel de Pride of Dover als het zusterschip de Pride of Calais is er veel te doen: naast een restaurant is er een zelfbedienend restaurant. Het is mogelijk om naar koffiewinkel of naar een bar te gaan. Men kan ook inkopen doen in de boot of naar het amusement hoek gaan. Daarnaast biedt de ferry verschillende soorten lounges: een lounge voor vrachtwagenchauffeurs, een clublounge of een relax ruimte.

Een enkele reis voor drie personen met een auto op 3 mei 2012 om 17.25, kost in totaal € 52,-.

Lees verder

© 2009 - 2019 Servanda, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ferry overtocht ZwedenZweden wordt steeds populairder als vakantieland. Het glooiende landschap, bedekt met bossen en meren is prachtig. Maar…
Groot-Brittannië: de natiesDe officiële naam is ‘Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland’. Toch is deze term voor Groot-Britt…
Ferry overtocht FinlandFinland, bekend als het land van de duizend meren, ligt in het noord-oosten van Europa. Finland is bekend om zijn pracht…
Ferry's en bruggen in en naar DenemarkenFerry's en bruggen in en naar DenemarkenDenemarken is een populair vakantieland met rollende heuvels, schattige stadjes en lange zandstranden. Daarnaast wordt D…
Brits staatsburger worden steeds moeilijkerBrits staatsburger worden steeds moeilijkerOm een inwoner van Groot-Brittannië te worden was voorheen gemakkelijker dan vanaf 2013. Wie Brits staatsburger wil word…
Bronnen en referenties
  • Website van P&O Ferries

Reageer op het artikel "P&O Ferries: overtochten naar Engeland"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Rie de Vries, 30-01-2011 13:08 #1
Hoeveel afvaarten maakt P & O per jaar naar Engeland? (informatie voor mijn scriptie)

Infoteur: Servanda
Laatste update: 03-12-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Special: Engeland Reizen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!