Osprey 38 – speedboot voor de koning

Osprey 38 – speedboot voor de koning De Nederlandse scheepswerf Wajer Jachtbouw Holland heeft een type motorjacht in het assortiment waar de koning en koningin van Nederland hun oog op hebben laten vallen. Willem-Alexander en koningin Máxima kochten in de zomer van 2014 een nieuwe boot, een Osprey 38. Het is een supersnelle boot die met 85 kilometer per uur over het water kan gaan. Het koningspaar kan er mee voor de kust van Griekenland varen, op de Egeïsche Zee. Onder Athene, aan de kust van Griekenland, staat hun vakantiehuis.

Osprey 38

Het motorjacht van het type Osprey 38 is een luxe boot. De jachtbouwer Wajer & Wajer beschouwt het als haar vlaggenschip. Het is een walk-in boot van een rank model. Opstappen doe je aan de achtersteven. Op het voorschip is een driepersoons zonnedek te vinden, kenmerkend voor het ontwerp van dit nieuwe model.
Het windscherm is elegant gestroomlijnd met een markante edelhouten omlijsting. Het interieur is eigentijds en stijlvol. De boot is ontwikkeld voor pleziervaartjes in de Middellandse Zee, een Cote d'Azur boot en een boot die langs de kust van Griekenland niet zal misstaan. Het is een boot met power, elegantie en luxe. De ontwerpers hebben zich laten inspireren door topklasse auto’s zoals de Porsche Panamera vanwege zijn prestaties en de Bentley Flying Spur omwille van de ambiance.

Familie

Wajer & Wajer maakte een hele familie Osprey. Nummer 37 werd in 2006 meteen na de lancering Boot van het jaar, unaniem verkozen. Geprezen om zijn kracht en elegantie. In 2010 volgde de Osprey 34, een handzamer maatje, zeg maar het kleinere broertje van de 37.

De Osprey 38 gaat verder dan de 37 omdat hij sneller is, zuiniger en veel stiller dan de andere boten uit de familie Osprey.
De comfortabele walk-in is uniek voor dit soort jachten, net als het riante zonnedek op het voorschip.

Bron: Wajer & WajerBron: Wajer & Wajer
Bron: Wajer & WajerBron: Wajer & Wajer
Bron: Wajer & WajerBron: Wajer & Wajer

Mahonie

Voor de houten delen is het edelhout mahonie en teak gebruikt. Het interieur en de cockpit zijn op de tekentafel beland en er heel anders uitgekomen dan de voorgangers van de 38. Het maakt van de Osprey 38 een schip met een moderne uitstraling, met strakke en symmetrische lijnen. Het ontwerp versterkt het gevoel van ruimte.

Het dashboard heeft ook een metamorfose ondergaan en is geheel op de schipper gericht. De LED monitor laat zich ook in de felle zon goed aflezen en het elektrische anker is bij wijze van spreken met de pink te bedienen. Alles is gericht op functionaliteit, veiligheid, comfort en high tech. In de cockpit staat een comfortabele stoel met regelbare gasdrukveren en dempers die gerust zetel mag heten en leer en matzwart geanodiseerd aluminium domineren in dit deel van de boot.

Duurzaam

De boot is met hoogwaardige materialen en productiemethoden gebouwd. In de jachtbouw is ook aandacht voor duurzaamheid en dat vertaalt zich in de ontwikkeling van boten die zuiniger varen, lagere CO2-emissie hebben en betrouwbare apparatuur hebben die goed te onderhouden zijn. Wajer & Wajer heeft voor de apparatuur afspraken met gespecialiseerde toeleveringsbedrijven die ervaring hebben in de commerciële jachtbouw. Voor de motoren doen ze zaken met Volvo.

In de Osprey 38 liggen twee Volvo D6- DP 435 pk zescilinder diesels in combinatie met IPS600 dual pod aandrijving. De boot is te besturen met een joystick. Veel materialen die in de bouw van deze boot zijn gebruikt zijn lichtgewicht. De gewichtsbesparing samen met het stevige casco verhogen de dynamische vaareigenschappen, waardoor het schip koersvast en goed bestuurbaar is bij hoge snelheid.

Verschillend

Elk Osprey 38 jacht zal verschillen van de eerdere exemplaren van hetzelfde type. Het jacht kan in hoge mate geïndividualiseerd worden, aangepast aan de wensen van de klant. Op de werf in Heeg, Friesland, kunnen diverse opties worden ingebouwd. Denk aan metallic lak op de romp of het dek, een achteruitkijkcamera (handig bij waterskieën), een audiosysteem, een in het achterschip geïntegreerde gangway of een in de bergruimtes geïntegreerde 100 pk jetsurf boards en duikbenodigdheden.

Bron: Wajer & WajerBron: Wajer & Wajer
Bron: Wajer & WajerBron: Wajer & Wajer
Bron: Wajer & WajerBron: Wajer & Wajer

Speedboot voor de koning

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben in de zomer van 2014 een Osprey 38 aangeschaft die is aangepast naar hun wensen. Op het dek zijn bijvoorbeeld drie versterkers, acht speakers en twee sub woofers geplaatst. Het koninklijk gezin heeft een vakantiehuis bij het Griekse Kandri, aan de kust en heeft in de Griekse wateren genoeg ruimte om met hun speedboot te varen.

Made in Holland

De Osprey 38 werd in april 2014 geïntroduceerd. Voor de introductie zetten Dries en Dorus Wajer van Wajer & Wajer uit Heeg koers naar Amsterdam en Cannes. Vooral in Cannes ligt de markt voor een boot als de Osprey 38, een vaartuig dat bij uitstek geschikt is voor de mediterrane wateren. De Osprey 38 is Dutch Design en Made in Holland en de rijke standaarduitvoering kost € 575.000,- exclusief btw.

Wajer & Wajer

Wajer & Wajer, vader en zoon Dorus en Dries, maakte de handzame Osprey 34 voor de Nederlandse wateren. Met de Osprey 37 hadden ze een schot in de roos. Het prijswinnende jacht deed samen met de globalisering van de marketing en sales activiteiten goede zaken voor het bedrijf. Er werden markten in China, Hong Kong en Turkije aangeboord en er werden verkoopsuccessen geboekt. Voor de Osprey-serie werd de Franse Côte d'Azur hèt gebied waarop de marketing zich met succes richtte.

Met unaniem lovende kritieken van de vakpers ging het Wajer & Wajer voor de wind. De jaren 2011 en 2012 waren de beste jaren sinds de oprichting van de werf in 1992. In 2014 wordt de Osprey 38 toegevoegd aan de Osprey-familie en ook dit jacht lijkt een schot in de roos te zijn. Het is het vlaggenschip voor de veeleisende klant. Wajer & Wajer genereren veel gratis publiciteit met de aankoop van een jacht door de koning van Nederland.

Technische gegevens Wajer Osprey 38

 • Werf Wajer Jachtbouw Holland
 • Design - Vripack / Wajer & Wajer Yachts
 • Lengte over alles - 11.30 meter
 • Breedte - 3.76 meter
 • Diepgang - 0.90 meter
 • Doorvaarthoogte - 2.25 meter
 • Waterverplaatsing - 8.200 kg
 • Constructie - G.R.P. Composiet
 • Motoren - 2x VolvoD6-DP 435 pk
 • Maximum snelheid - 45 knopen/ 85 km/u
 • Brandstoftank tank - 1050 liter
 • Brandstofverbruik - 60 l/uur bij 25 knopen
 • Drinkwater tank - 180 liter
 • Max. laadvermogen - 1250 Kg
 • Max. aantal passagiers - 14

Wajer & Wajer Yachts BV

It Bûlan 16
8621DV Heeg
Nederland

Osprey 38

Legenda
A. Wajer
B. Amsterdam
C. Côte d'Azur
D. Kandri
E. Egeïsche Zee

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mondriaanjaar 2017 - Jaar van Mondriaan tot Dutch DesignMondriaanjaar 2017 - Jaar van Mondriaan tot Dutch DesignHet jaar 2017 is uitgeroepen tot Mondriaanjaar. Het is dan 100 jaar geleden dat De Stijl in Leiden werd opgericht, de in…
Koning en Koningin doen kennismakingstourKoning en Koningin doen kennismakingstourDe koning en koningin maakten na de inhuldiging van de koning in hun nieuwe hoedanigheid kennis met hun land en het Nede…
Weekendje weg in EindhovenEindhoven is met meer dan 200.000 inwoners de grootste Nederlandse stad onder de rivieren en de op vier na grootste van…
Dutch treat: het woord ‘Dutch’ in de Engelse taalDutch treat: het woord ‘Dutch’ in de Engelse taalWanneer ieder voor zich betaalt bij een gezamenlijk etentje noemt men in Engeland vaak 'Dutch treat'. Zo zijn er in de E…

Pioneering Spirit – grootste offshore werkschip van AllseasPioneering Spirit – grootste offshore werkschip van AllseasPioneering Spirit, hij heette aanvankelijk Pieter Schelte, is een vaartuig van 382 meter lang en 124 meter breed en het…
Quantum of the Seas – varend pretparkQuantum of the Seas – varend pretparkQuantum of the Seas is een bij de Meyer Werft gebouwd cruiseschip, dat bijna 4200 mensen aan boord naar zonnige bestemmi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Water & Wajer
 • http://www.wajer.nl/ geraadpleegd op 4 augustus 2014
 • http://www.omroepwest.nl/nieuws/04-08-2014/koningspaar-koopt-speedboot-voor-zeven-ton geraadpleegd op 4 augustus 2014
 • http://www.wajer.nl/wp-content/uploads/2013/01/Cote-Provance-Wajer-Osprey-37-Dutch.pdf geraadpleegd op 5 augustus 2014
 • Afbeelding bron 1: Wajer & Wajer
 • Afbeelding bron 2: Wajer & Wajer
 • Afbeelding bron 3: Wajer & Wajer
 • Afbeelding bron 4: Wajer & Wajer
 • Afbeelding bron 5: Wajer & Wajer
 • Afbeelding bron 6: Wajer & Wajer
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.