Rijbewijs vanaf 17 jaar: begeleid rijden

Rijbewijs vanaf 17 jaar: begeleid rijden Je rijbewijs halen zodra je 17 wordt kan vanaf november 2011.Rijlessen nemen en theorie examen doen mag al eerder gedaan worden, dan kun je meteen praktijk examen doen zodra je 17 jaar bent. Je mag dan onder begeleiding auto rijden tot je 18 jaar bent. Begeleiders mag je zelf uitkiezen zolang zij voldoen aan de daarvoor gestelde eisen.

Rijbewijs halen vanaf 17 jaar

Jongeren mogen vanaf november 2011 hun rijbewijs halen zodra ze 17 jaar zijn geworden. Ze mogen dan met begeleider autorijden. Pas vanaf 18 jaar mogen ze zonder begeleider rijden. Dit is een proef van 6 jaar in de hoop dat dit het aantal verkeersongevallen onder jongeren vermindert.
Deze proef geldt voor jongeren die vanaf november 2011 17 jaar worden, en geldt niet voor jongeren die al voor november 2011 17 jaar zijn geworden.

Theorie examen, rijlessen en praktijk examen

Vanaf november 2011 veranderen er dus regels voor het moment waarop je examens mag doen en rijlessen mag nemen. Dit geldt voor iedereen die vanaf november 2011 17 jaar wordt. Helaas dus niet voor degene die dan al 17 jaar zijn. Voordat je 17 bent mag je al beginnen met rijlessen en theorie examen doen.

leeftijdbevoegdheden
16 jaar theorie examen
16,5 jaar rijlessen
17 jaar praktijk examen

Begeleid rijden

Zodra je je rijbewijs hebt gehaald en nog 17 jaar bent, mag je wel al autorijden, maar nog niet alleen. Dit mag met hulp van begeleiders. Totaal mag je 5 begeleiders aanmelden die voldoen aan de daarvoor gestelde eisen.

Eisen begeleider:

  • minimaal 5 jaar een rijbewijs-B bezitten
  • minimaal 27 jaar zijn
  • moet naast de bestuurder plaatsnemen
  • moet vermeld staan op de begeleiderspas
  • mag niet onder invloed van drugs, alcohol of medicijnen zijn tijdens het begeleid rijden
  • mag geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen gehad hebben
  • mag niet gestuurd zijn naar een onderzoek naar rijgeschiktheid of rijvaardigheid
  • mag niet naar een gedragscursus of alcoholcursus gestuurd zijn

Begeleiding door rij-instructeur

Voor een rij-instructeur gelden de regels niet dat je minimaal 5 jaar een rijbewijs-B moet hebben en minimaal 27 jaar moet zijn. Wel moet je dan een WRM certificaat in bezit hebben.

Begeleiderspas

Als de opgegeven begeleiders zijn goedgekeurd, dan komen deze met naam op de begeleiderspas te staan. De bestuurder moet deze pas samen met zijn rijbewijs bij zich hebben tijdens het rijden. De begeleider hoeft niets anders bij zich te hebben dan zijn rijbewijs.

Gevolgen voor rijden zonder begeleider

Als je toch zonder begeleider de weg op gaat loop je het risico aan de kant gezet te worden. Je krijgt dan €100,- boete en je moet je rijbewijs inleveren. Je mag dan weer je rijbewijs halen zodra je 18 bent, hiervoor moet je dan opnieuw theorie examen en praktijk examen doen.

Is de begeleider aansprakelijk?

Ondanks dat een begeleider mee rijdt, en je niet zonder begeleider mag rijden, blijf je toch zelf verantwoordelijk en dus ook zelf aansprakelijk voor overtredingen of een ongeluk. De begeleider loopt hierdoor dus geen risico als jij fouten maakt.

Beginnersrijbewijs

Iedereen die voor het eerst zijn rijbewijs heeft krijgt de eerste 5 jaar een beginnersrijbewijs. Dit beginnersrijbewijs blijft gewoon bestaan ondanks het begeleid rijden vanaf 17 jaar. Het beginnersrijbewijs is bedoeld om mensen die net hun rijbewijs hebben, strenger te kunnen aanpakken bij verkeersovertredingen.
© 2011 - 2022 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je rijbewijs halen voor je 18 jaar bent: begeleid autorijdenJe rijbewijs halen voor je 18 jaar bent: begeleid autorijdenVanaf 1 november 2011 is het bij wijze van proef mogelijk dat jongeren die 16,5 jaar oud zijn, rijles nemen. Praktijkles…
ANWB rijscholen, keuze uit versneld of normaal lesnemenBij de ANWB kun je volgens een jarenlange beproefde methode rijlessen nemen en daarbij zelf bepalen of de opleiding in e…
Alles over het rijbewijs BHad je graag wat meer geweten over het behalen van het rijbewijs B, zowel theoretisch als praktisch, dan ben je hier op…

Stiekem privé rijden in een auto van de zaakStiekem privé rijden in een auto van de zaakDe hoogte van de boete bij oneigenlijk gebruik van een lease auto bedraagt €4920. De belastingdienst controleert hierop…
Andere auto kopen of de oude reparerenAndere auto kopen of de oude reparerenDe onderhoudskosten van een auto zijn niet te voorspellen. Er zijn nieuwe auto’s die vaak mankementen vertonen, en oude…
Bronnen en referenties
  • Cbr.nl
  • 2todrive.nl
Vissies (42 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.