De Renault 4: bedrijfswagens met logo's R4, R4f4, R4f6

De Renault 4 was gewild als bedrijfswagen vanwege de relatief grote binnenruimte en bedrijfszekerheid, die gekoppeld was aan een lage aanschafprijs. Vele overheidsinstanties en grote bedrijven lieten hun Renaults spuiten in de bedrijfskleuren met bijbehorende logo's. Door de grote aantallen die ervan rondreden, werden deze auto's dikwijls al van veraf herkend.

Politieauto

Als politieauto heeft de Renault 4 in een groot aantal landen dienst gedaan. Niet in Nederland, maar in bijvoorbeeld Frankrijk (Gendarmerie) en Ierland (Garda) kon je ze tegenkomen. Zowel de berline als de R4f4 uitvoering werden hiervoor gebruikt. Het was natuurlijk geen auto om een snelle achtervolging in te zetten, maar voor patrouilles en het gewone politiewerk zondermeer een betrouwbare partner. De auto schitterde o.a. in veel films van Louis de Funès.

Wegenwacht Nederland

De gele Wegenwacht auto is een bekend gezicht op de Nederlandse wegen. Nadat er eerst met de Citroën besteleend werd gereden, stapte men in 1973 over op de Renault 4 berline. Die werd pas in 1982 vervangen door de VW Golf(diesel).

Wegenwacht Frankrijk

In Frankrijk reden de collega's van de "Service Autoroute" over de tolwegen met vergelijkbare auto's rond. Zij kozen voor de Renault 4f6 in een opvallende oranje kleur.

Campinggaz

Ook een Renault 4 die je in Frankrijk regelmatig tegenkwam was die met het blauwe logo van de in Europa erg bekende gasflesjes Campinggaz.

Posterij

De Franse post(La Poste) reed lange tijd rond met de gele R4f4 en R4f6. Ook France Telecom maakte in grote getale gebruik van de Renault 4.

Kleine zelfstandigen

Ook veel kleine zelfstandigen en winkels maakten veel gebruik van de Renault 4 om hun lading te vervoeren. Ook zij maakte graag gebruik van het logo van hun bedrijf(je) om reclame voor hun zaak te maken. De bakkers in Frankrijk (boulangier) en de bloemisten(fleuristes) zag je er vaak in rondrijden.

nostalgie

Dit zijn uiteraard slechts een paar voorbeelden van de Renault 4 als bedrijfswagen, maar wel een aantal die nog veel mensen zich zullen herinneren. Als bedrijfswagen is de Renault 4 uit het straatbeeld verdwenen, maar soms kom je nog wel eens een gerestaureerd model tegen met een bedrijfslogo, wat doet terugdenken aan mooie, maar helaas vervlogen tijden.

Lees verder

© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Renault Laguna occasionDe modelnaam Laguna werd bij Renault in 1994 geïntroduceerd voor de opvolger van de Renault 21 die van 1986 tot 1994 het…
Services van ANWB WegenwachtDe services van de ANWB Wegenwacht bieden pechhulp bij pech onderweg. Speciaal voor accuproblemen hebben ze een Accuserv…
De ANWB; van wielrennersbond tot online routeplannerDe ANWB bestaat dit jaar 125 jaar. Deze organisatie houdt zich sinds 1883 bezig met fietsers, automobilisten, wandelaars…
Biografie: Laurent Fignon (1960-2010)Biografie: Laurent Fignon (1960-2010)Laurent Fignon werd op 12 augustus 1960 geboren in Parijs. Op 31 augustu 2010 overleed hij in die Franse hoofdstad. Fign…

Buitenlandse verkeersboetes worden in Nederland geïndBuitenlandse verkeersboetes worden in Nederland geïndWie in Europa een verkeersovertreding begaat en daar door de politie bekeurd wordt, heeft grote kans dat hij een acceptg…
Waarom een autolening afsluiten niet voordelig isWaarom een autolening afsluiten niet voordelig isVeel mensen kopen een auto en sluiten dan een autolening af. Wat zij zich niet realiseren dat ze in de meeste gevallen g…
Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 27-05-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.