Insecten van autolak verwijderen

Insecten van autolak verwijderen Zomer, zon, en vliegenresten. Tijdens de zomer ontaardt elke rit op de snelweg in een regelrechte massamoord. De vliegen- en insectenresten zien er niet alleen vies uit, ze zijn ook gevaarlijk. De beste huismiddeltjes voor het verwijderen van insectenresten zijn hier verzameld.

Inhoud


Hoe verwijder je insectenresten?

Masochisten en kilometervreters maken er een sport van om bij elke vlek het juiste insect te raden, fijner besnaarde automobilisten daarentegen onderdrukken met moeite enige onpasselijkheid. Het verschilt uiteraard van autorijder tot autorijder hoe men omgaat met de hardnekkige insectenkorstjes die na een lange rit op motorkap en voorruit kleven. Maar voor ons allemaal geldt de vraag: hoe krijg ik de stoffelijke resten er weer vanaf zonder extra lakschade te veroorzaken.

Elke 10 kilometer 2 dode insecten

Gemiddeld belanden er tijdens een autorit twee dode insecten op je voorruit. Dat is het resultaat van een analyse van gegevens die 1,5 maand lang door autobezitters konden worden doorgegeven op een speciale website. De 17.000 deelnemers aan de enquete meldden op de betrokken website het aantal insecten dat op de kentekenplaat kleefde. Interessante conclusie: insecten in de provincie Gelderland hebben de grootste overlevingskans in het verkeer, in Zeeland, Groningen en Friesland de minste.

De risico's van een besmeurde voorruit

Het antwoord is simpel maar niet altijd uitvoerbaar: zo snel mogelijk afwassen. Geen probleem als men maar een paar minuten onderweg is. Veel helder water, een zachte spons en lak en voorruit zijn weer brandschoon. Maar wie lange afstanden rijdt heeft altijd verloren. In de felle zon volstaan al enkele uurtjes om de insectenresten vast op de ondergrond te laten aanbakken. Geen mooie aanblik en bovendien nog gevaarlijk ook. Een voorruit met vastgekoekte insectenresten wordt met enige hulp van ruitenwisservloeistof en ruitenwissers al snel omgevormd in een voorruit met de kenmerken van een melkglas. Doorzichtigheid bij laagstaande zon: nul komma nul!

Welke hulpmiddelen zijn er voor verwijdering?

Afdoende tegenmaatregelen zijn, al naar gelang de aard van de verontreiniging, omslachtig en duur. In vogelvlucht de belangrijkste hulpmiddelen. Maar kijk uit voor lakschade bij gebruik van sommige middelen.

Insectenverwijderaar

De veelkleurige spuitbussen, verkrijgbaar bij je tankstation of bouwmarkt, voldoen met name goed bij verse insectenresten. Besproeien, laten inweken, vervolgens met een hogedrukreiniger de allergrootste vlekken verwijderen. Daarna met een zachte spons nabewerken. Maar de helpers uit het laboratorium zijn niet écht goedkoop en vaak erg agressief voor je huid en de lak.

Een in cola gedrenkte krant

Functioneert net als met water maar lost kennelijk ook de meest hardnekkige substanties op.

Natte handdoeken

Het gebruik ervan komt overeen met de vochtige krant. Grootste voordeel: men hoeft zich niet bezorgd te maken over het afgeven van drukinkt.

Vochtige nylons

De nylonkous met warm water bewijst steeds weer goede dienst. De kousen zijn zó fijnmazig dat ze geen krasjes op de voorruit veroorzaken maar wél insekten en andere onregelmatigheden verwijderen. Kan ook met de nodige voorzichtigheid op de lak worden gebruikt.

Een appelkuur

De insectenkorstjes royaal met een gehalveerde appel inwrijven en laten inwerken. Het vruchtzuur lost de resten van de insectenpansertjes op. Vervolgens met een zachte spons en veel water nabehandelen.

De lakgum

In de handel is de zogenaamde lakgum (of kleiblokje) verkrijgbaar waarmee zich insectenresten afdoend van de lak laten verwijderen. Het kleiblokje moet bij voorkeur met wat water worden gebruikt om het goed over de lak te laten glijden. Niet de goedkoopste maar wel de meest professionele manier.

Lakschade door keukensponsen en ruige borstels

Keukensponsen en ruige borstels hebben niets op lak en ruit te zoeken en kunnen opzichtige krasvlekken achterlaten. Bij extreem ingebrande insectenresten helpen deze gebruikelijke poets- en keukenmiddelen niet. Wie daarmee te veel wrijft en poetst riskeert aanzienlijke lakschade, en dan resteert alleen nog de gang naar de lakdokter.

Lees verder

© 2008 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Je paard beschermen tegen vliegen en insectenTijdens de lente- en zomermaanden worden onze paarden overmatig geplaagd door vliegen, muggen en andere insecten. Wat ku…
Het voorkomen en verwijderen van spinnen- en insectenpoepHet voorkomen en verwijderen van spinnen- en insectenpoepSpinnen en insecten zoals: vliegen, muggen en wespen laten poepvlekjes achter op de kozijnen en meubels. Deze vlekken zi…
Insecten: de wespInsecten: de wespEr zijn zo'n 50.000 verschillende wespen in de wereld. Wespen zijn geen leuke insecten om tegen te komen. Ze komen vaak…
Hoe maak ik een insectenhotel?Hoe maak ik een insectenhotel?De laatste jaren zien we deze leuke huisjes steeds meer; het insectenhotel. Een insectenhotel is, zoals de naam al zegt,…

Elektrische auto standaard vanaf 2025Elektrische auto standaard vanaf 2025Volgens een Duitse studie moet pas vanaf 2015 met een doorbraak van de elektrische auto gerekend worden. Het zal zelfs t…
De terugkeer van de Detroit ElectricDe elektrische auto is terug van weg geweest. De wereldwijd toenemende smog in de grote steden noopt mensen ertoe altern…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Insecten van autolak verwijderen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Pieter Spanhak, 04-10-2008 09:17 #2
Let wel op als je zoals er in de rij van oplossingen staat met een in cola gedrenkte krant. Daar wil ik wel even over kwijt dat als je cola op de lak gebruikt je dan de siliconen van de was ook verwijderd dus is het geheel ook niet meer weer bestendigd en moet het gedeelte opnieuw in de was gezet worden. Want echte Coca Cola verwijderd de siliconen. Reactie infoteur, 04-10-2008
Beste Pieter,

erg bedankt voor je reactie. Bij de revisie van mijn artikel zal ik je tip meenemen.

Vriendelijke groet,

Govert

Blognetwerk, 04-09-2008 19:50 #1
Ik rij van het weekend weer is door de wasserette :-) Reactie infoteur, 04-09-2008
Succes!

Infoteur: Serkozy
Laatste update: 28-09-2018
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Special: Insecten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!