Kinderen in de auto vervoeren - regels

Kinderen in de auto vervoeren - regels In Nederland zijn strenge regels over het vervoeren van kinderen in auto's. Maar er gelden uitzonderingen. Wanneer mag een kind zonder gordel in de auto, wanneer mag een kind voorin zitten en wanneer niet? Welk stoeltje is voor welk kind geschikt? Mag je andere kinderen meenemen en die zonder gordel in de auto vervoeren? Het is soms best lastig om te weten wat nu wel en niet mag. Daarom volgt hier een overzicht van de regels. Is het niet duidelijk, dan kunt u op de site van het RDW uw vraag stellen.

Kinderzitjes

Kind minder dan 13 kg

Babyautostoeltje/maxi-cosi (groep 0 en 0+). De maxi-cosi wordt tegen de rijrichting geplaatst. Het kind wordt met een Y-gordel vastgezet in het stoeltje. De maxi-cosi wordt met de autogordel vastgemaakt.

Kind tussen de 9 en 18 kg

Kinderautostoeltje (groep 1). De kinderautostoel is voor kinderen die zelfstandig kunnen zitten. De stoel wordt met de autogordel vastgezet. Het kind zit in het stoeltje met een 5-puntsgordel vast.

Kind tussen de 15 en 36 kg

Zittingverhoger (groep 2 en 3). Het kind wordt met de autogordel vastgezet op de zittingverhoger. Er zijn ook zittingverhogers met rugleuning. Deze zorgen voor extra bescherming van het kind bij aanrijdingen. Maar zorgt er ook voor dat het kind rechtop zit en niet zo snel onderuit zakt. Ook als het kind in slaap valt heeft het wat extra steun.

Kind groter dan 1,35 m.

Het kind moet de autogordel gebruiken. Als de gordel over de hals loopt, in plaats van de schouder, kan er een zittingverhoger worden gebruikt.

Kind zwaarder dan 36 kg

Er zijn geen zitjes te koop voor kinderen die meer dan 36 kg wegen. Is het kind klein, dan kan een zittingverhoger worden gebruikt.

Keurmerk

Elk kinderzitje moet aan de Europese veiligheidseisen voldoen. De stoeltjes zijn voorzien met een keuringslabel of een keuringssticker. Hier staat een code op: ECE 44/03 of 44/04. De code staat in een cirkel; de letter E en een getal. Onderaan de sticker staat het goedkeuringsnummer, dat moet beginnen met 03 of 04. Er staat ook op voor welke gewichtsklasse het stoeltje geschikt is. Kijk dit altijd even na op de site van het RDW.

Oude stoeltjes

De zitjes met ECE R44/02 of zonder keurmerk zijn verouderd en niet meer veilig genoeg.
Tweedehands stoeltjes moeten ook het keurmerk hebben. Ook moet u altijd navragen of er ooit een ongeluk mee is gebeurd. Na een ongeluk zijn autostoeltjes niet meer veilig en dient u een nieuwe te kopen. Controleer altijd even de huidige regels bij het RDW.

Regels

Volwassenen en kinderen groter dan 1,35 m. moeten voor- en achterin een autogordel om. Indien nodig kan een zittingverhoger worden gebruikt.

Maxi-cosi

Baby’s worden in hun autostoeltje tegen de rijrichting geplaatst. Als er voorin een airbag aanwezig is, mag daar geen maxi-cosi worden geplaatst. De airbag kan het stoeltje achterover drukken, met alle gevolgen van dien.

Airbag

Kinderen tot 12 jaar mag je niet bij een airbag zetten. Kan het echt niet anders, dan moet de stoel zo ver mogelijk naar achteren worden gezet.

Gebruiksaanwijzing

Gebruik de kinderzitjes zoals ze worden beschreven in de gebruiksaanwijzing. De stoeltjes zijn op die manier ook getest en werken dan optimaal.

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen dienen hun gordel op de gewone manier te dragen. Zorg er voor dat de onderste riem onder de buik zit. Schuif de diagonale gordel boven de buik, over de borst.

Gordelverlenger

Een gordelverlenger mag niet worden gebruikt bij een kinderzitje.

Buitenland

In de EU gelden grotendeels dezelfde regels als in Nederland. Maar de maximumlengte kan variëren, evenals andere regels. Op de site van de ANWB kunt u een lijst vinden waar de regels van de EU landen op staan vermeld.

Te weinig gordels

Sinds 1 mei 2008 mag niemand meer zonder gordel (voor zover aanwezig) worden vervoerd.

Te weinig plaatst

Als er op de achterbank al twee kinderzitjes staan, past een derde er vaak niet meer tussen. Dan mag een kind (ouder dan 3 jaar) met alleen de gordel plaats nemen.

Geen gordels achterin

Sinds 1 mei 2008 mag er niemand meer zonder gordel op de achterbank zitten. Dus als er 2 gordels op de achterbank aanwezig zijn, mogen er twee volwassenen of kinderen plaatsnemen.

Geen gordels voor- en achterin

Sinds 1 mei 2008 is het dragen van een autogordel verplicht.

Extra kinderen

Als er extra kinderen meereizen, is er niet altijd voor iedereen een kinderzitje. Tot 50 km mogen kinderen zonder zitje mee, in de gordels. Voor langere ritten, of regelmatig gebruik moet u voor een zitje zorgen.

Taxivervoer en busvervoer

Een kinderzitje is niet verplicht. Vanaf 3 jaar moeten kinderen en volwassen de gordels gebruiken. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen in bussen en op de achterbank van de taxi zonder gordel vervoerd worden.

Ontheffing

Bij een medische reden, of een andere geldige reden, kan een ontheffing worden aangevraagd. Deze wordt verleend door de CBR.

Lees verder

© 2008 - 2020 Coby79, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe lang mag een baby in de Maxi CosiHoe lang mag een baby in de Maxi CosiDe Maxi Cosi is een bekend merk baby-autostoeltje. Eigenlijk valt de Maxi Cosi onder merkverwatering: het merk is zo bek…
Het kinder-autostoeltje: 70-80% wordt verkeerd geinstalleerdHet kinder-autostoeltje: 70-80% wordt verkeerd geinstalleerdMiljoenen Nederlanders gaan op autovakantie in juli en augustus. Vooral ouders van jongere kinderen kiezen voor een auto…
Autostoeltje aanschaffenHet aanbod van autostoeltje is groot. Ook zijn er flink wat merken die autostoeltjes aanbieden. Bij de aanschaf zou veil…
Autostoeltje leeftijd en regelsAutostoeltje leeftijd en regelsKinderen in de auto moeten veilig vervoerd worden. Als ze klein zijn mogen ze alleen vervoerd worden in een autostoeltje…

Het autowoordenboek - autotermen uitgelegdHedendaagse auto's worden steeds ingewikkelder. De lijst met (technische)termen blijft immer groeien. Wat betekenen al d…
Porsche 911S klassieker (1966-1969)Porsche 911S klassieker (1966-1969)Wie kent niet de 911 van het bekende Duitse merk Porsche? Een prachtige auto, die al bijna 45 jaar bestaat. Het uiterlij…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Kinderen in de auto vervoeren - regels"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Herman Franssen, 10-01-2017 21:17 #53
Vraag over taxivervoer met kinderen. Kind is 3 jaar maar weegt maar 12 kg mag hij dan in een gordel? Of moet hij gewoon in een stoeltje? Verder: stelt het ziekenfonds geen andere eisen w.b.t. kindervervoer met taxi? Zij zijn de betalende instantie.

Herman Franssen

Evert, 07-10-2016 16:19 #52
Dag,
Ik heb een Uniklapbank gekocht. Die is RDW-goedgekeurd. Maar het is me niet duidelijk of deze kan worden gebruikt als een vervanging voor een kinderzitje van peuters onder de 1,35 meter. Weet u dat? Bovendien: er zitten alleen heupgordels bij. Is dat nog wettelijk up-to-date? Ik zie uit naar uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Evert Reactie infoteur, 11-10-2016
Hallo Evert,
U kunt voor deze vraag het beste contact opnemen met het RDW.
Met vriendelijke groet,
Coby

Stephen, 26-07-2016 13:45 #51
Beste,

Ik heb een Toyota aygo en 3 kinderen van 1, 2 en 4 jaar oud. Mag ik de oudste dan voorin zetten omdat het een 4 persoonsauto is? Reactie infoteur, 28-07-2016
Hallo Stephen,
Ja, dat mag. Als u uw kind in een goedgekeurd autostoeltje vervoert, dan mag het voorin zitten.
Met vriendelijke groet, Coby

Joost, 03-08-2014 22:43 #50
Wij hebben een combinatiestoel, en ons kind is 9 kilo en 80 cm lang, nu is het zo dat de zitting van onze achterbank dusdanig schuin is dat wanneer de stoel geplaatst is tegen de rij richting in, haar hoofdje als ze in slaap valt altijd voor over kantelt. Is het verstandiger haar in de rij richting te gaan vervoeren? Of zijn er stoelen die tegen de rij richting in kunnen maar ook rekening houden met auto 's met een erg schuine achterbank?

Maaike, 15-01-2014 16:24 #49
Zelf heb ik geen kinderen en dus geen autostoeltjes nu wil ik mijn vriendin met dochtertje van 1 jaar ophalen van de trein mag zij dan naast haar moeder achterin plaatsnemen in de heup gordel?

Rowena, 16-10-2013 08:35 #48
Er moet bij een baby nog wel bijstaan dat als het voorin wordt vervoert de airbag uitgeschakeld moet zijn! Anders heb je je kind alsnog mors met een aanrijding. Reactie infoteur, 19-10-2013
Beste Rowena,
Verderop in dit artikel staat dit al aangegeven. Het is inderdaad belangrijk dat er geen airbag aanwezig is, of uitgeschakeld is.
Vriendelijke groet, Coby

Ton ter Beek, 24-06-2013 18:34 #47
Ik kan niet uit het bovenstaande lezen of het kind wel of niet voorin mag zitten in de auto. En zo ja welk kind wel/niet. Gaarne uw reactie

Anouk, 11-04-2013 20:47 #46
L.S.

Ik heb een dochter van 8 maanden oud en 11 á 12 kg. De maxicosi groep 0 begint nu te kantelen wanneer ik haar erin leg. Ik kan dus niet even mijn jas aan-/uittrekken en haar in de maxicosi even laten zitten zonder de maxi cosi vast te houden. Nu heb ik een autostoel groep 1 in bezit maar kan mijn dochter nog niet heel lang zelfstandig zitten. Moet ik haar nog even in de 0 houden of toch overstappen naar de 1?

bij voorbaat dank voor uw reactie Reactie infoteur, 13-04-2013
Hallo Anouk,
Als uw dochter nog niet zo lang zelfstandig kan zitten, zou ik toch nog even de maxicosi gebruiken.
Vriendelijke groeten, Coby

Mariska, 18-01-2013 19:21 #45
Ik heb een bus zonder achterbank maar met 3 zitplaatsen voor in. nu is mijn vraag als onze baby straks te groot is voor de maxi-cosi mag hij dan wel met een stoeltje voor in?

groetjes mariska

Marina, 01-07-2012 15:16 #44
Wat te doen als de vader van de kinderen regelmatig de 4 (eigen) kinderen op de achterbank vervoerd, 150km, waarbij er ook nog 2 in een zitje zouden moeten zitten?
Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen geen veranderingen. Wat kan je als moeder hier nog tegen doen? Reactie infoteur, 02-07-2012
U kunt bij de plaatselijke politie informatie gaan inwinnen. Misschien kunnen ze hem een keertje opwachten en beboeten.
Vriendelijke groet, Coby

Dennis, 19-06-2012 15:06 #43
Mijn dochter is 10 jaar oud, groter dan 1.35m. Mag zij voorin zitten? De een zegt wel en de ander niet. Wat is het antwoord? Reactie infoteur, 19-06-2012
U kunt dit het beste navragen bij de RDW.
Met vriendelijke groeten, Coby

Mark, 21-02-2012 11:17 #42
Wij gaan volgende week met 5 personen (3 volwassenen en 2 kinderen) op vakantie naar Oostenrijk.
We hebben 2 kinderzitjes achterin, maar daar past geen 3e volwassen persoon meer tussen of naast, waarbij deze 3e persoon nog enigszins comfortabel kan zitten.

Mag ons oudste kind (6 jaar / 125cm / 24KG) zonder autostoeltje in de autogordel op de achterbank?

Mirjam, 22-12-2011 20:24 #41
Wij hebben twee kinderen en ik ben in verwachting van de derde.
Nu hebben wij een Suzuki Baleno met achterin 2 driepuntsgordels en in het midden een heupgordel. Mijn oudste zoon is 4 jaar oud en weegt ruim 18 kilo. Mijn jongste zoon is bijna 3 jaar oud en weegt bijna 17 kilo. De baby moet straks in een groep 0 stoeltje worden vervoerd. Mag mijn oudste zoon in het midden zitten op een stoelverhoger met de heupgordel om? Reactie infoteur, 24-12-2011
U kunt altijd even op de site van de RDW kijken voor regels.
Vriendelijke groet, Coby

Lisette, 09-10-2011 12:33 #40
Hallo ik heb een vraag en hoe los ik het op. ik heb 1 kind van 2 jaar en een kind van 1 jaar en de derde is opkomst. hoe krijg ik dat op de achterbank want voor 2 autostoelen en een maxi-cosi is geen plaats. heeft er iemand een oplossing.

groetjes lisette Reactie infoteur, 09-10-2011
Hallo Lisette,
U kunt 1 kind op de passagierstoel plaatsen (airbag uitzetten!) of een grotere auto kopen.
Vriendelijke groet, Coby

Wendy, 28-07-2011 11:46 #39
Ik heb een autostoeltje (groep 0 ) waar de genoemde code niet op vermeld staat. Wel staat er in een cirkel E4. Daaronder staat nog 03443210. Is dit nu wel een goedgekeurd autostoeltje?

Marijke, 09-07-2011 12:23 #38
Als ik 3 kleinkinderen moet vervoeren, mag 1 van de kleinkinderen (3,5 jaar) in een kinderstoeltje voorin zitten?
(de airbags kunnen niet worden uitgezet) Reactie infoteur, 10-07-2011
Hallo Marijke,
Ja, dat mag. Alleen bij een maxicosi moet de airbaig uitgezet worden, omdat het kindje dan tegen de rijinrichting vastgezet wordt.
Vreindelijke groet, Coby

Nadia, 02-07-2011 22:47 #37
Wat ik nou niet helemaal begrijp, moet ik straks mijn baby in de maxi cosi voor in de auto plaatsen of mag het ook op de achterbank? En wat is aan te raden voor of achter? Reactie infoteur, 04-07-2011
Hallo Nadia,
De baby in de maxi-cosi mag natuurlijk ook achterin de auto geplaatst worden. U kunt zelf kiezen wat u het prettigste vindt. Als u alleen met uw baby in de auto zit, kan het prettig zijn als hij/zij naast u zit, zodat u er beter zicht op hebt en een eventuele verloren speen of fles kunt aangeven.
Vriendelijke groet, Coby

P. Zoon, 19-04-2011 15:07 #36
Ik vind/ hoor tegenstrijdigheden over wanneer je kind voorin mag zitten. Mijn dochter van 6 zit bij mij voorin, de airbag staat uit en ze zit op een zitje, mag dit nu wel of niet?

Ki, 12-04-2011 10:19 #35
Ik wil een smart (2zitter) auto aanschaffen. Mag ik mijn dochter van 4 maanden voorin laten zitten? En als ze uit de maxicosi is gegroeid, mag ze dan op een ander zitje alsnog vooraan zitten? Reactie infoteur, 13-04-2011
Hallo Ki,
In het artikel staan alle regels duidelijk omschreven.
Vriendelijke groet, Coby

Joyce, 15-03-2011 13:22 #34
In april willen wij het kinderfeest van mijn zoon (dan 12) gaan vieren. Omdat hij niet veel vriendjes wil uitnodigen willen we er een dagje bobbejaanland van maken.
Mijn vraag is of er 4 kinderen tussen de 10 en 12 op de achterbank van onze citroen picasso mogen (ongeveer 45 min. rijden)? Reactie infoteur, 15-03-2011
Hallo Joyce,
Als er 3 gordels op de achterbank zitten, mogen er 3 personen zitten. 4 is te veel, dit mag niet.
Succes met het verjaardagsfeestje!
Groeten, Coby

Anita, 12-03-2011 20:02 #33
Wij zitten geregeld met 3 personen op de achterbank. 1 Volwassen, 1 kind van 13 jaar van 1.70 m lang en 1 kind van 7 jaar en 1.30 m lang. Nu zit dat krap, mag het kind van 7 jaar ook zonder zittingverhoger op de achterbank in de gordels zitten? Reactie infoteur, 14-03-2011
Hallo Anita,
In het artikel staat duidelijk omschreven welke regels gelden. U kunt het altijd nog navragen bij de RWD.
Vriendelijke groet, Coby

Mirjam, 06-03-2011 20:13 #32
Onze dochter is ruim 10 maanden oud, zit al een tijdje stevig en zelfstandig en is 72 cm en 8 kilo. Onze auto heeft sportstoelen en bank, waardoor de riem eigenlijk net te kort is om de maxi-cosi te bevestigen en dit dus erg veel moeite kost. We willen graag over naar een groep 1 zitje, maar als we deze tegen de rijrichting in plaatsen, staat het stoeltje niet stabiel, door de schuine zitting van de bank. Mag onze dochter in een groep 1 stoeltje vervoerd worden met de rijrichting mee en de ligstand? Reactie infoteur, 26-05-2011
Hallo Mirjam,
Het beste kunt langere autogordels bevestigen. Dan kan uw dochtertje nog in de maxicosi, want ze valt nog in die groep.
Een groep 1 stoeltje moet niet tegen de rijrichting worden geplaats. In de beschrijving van het stoeltje staat hoe het bevestigt moet worden.
Succes!
Vriendelijke groet, Coby

Anita, 17-12-2010 16:26 #31
De kinderen van onze school van groep 5 (8-9 jaar) gaan op een uitje, 8 km geen en veer van de school.
Wat zijn de regels als een kind van deze leeftijd voorin wil zitten?

* Airbags?
* Lengte/gewicht van de kind?
* Stoel verhoging - Ja of Nee?

Vriendelijke bedankt,
Anita Reactie infoteur, 18-12-2010
Hallo Anita,
In het artikel kunt u de antwoorden op uw vragen vinden.
Veel plezier op het uitje!
Vriendelijke groet, Coby

Janette de Vriesr, 14-11-2010 14:45 #30
Het is mij niet helemaal duidelijk wat er nu eigenlijk met een stoel/zittingverhoger wordt bedoeld. Ik ga uit van zo'n los zitje zonder rugleuning. Mijn kinderen zijn nog geen 1.35m lang (zijn 6 Jaar) en ook hun vriendinnetjes niet. Maar ik zie bij vrijwel iedereen gewoon zo'n los zitje, zonder rugleuning in de auto. Mag dit wel? Het lijkt mij dat bij een botsing de rug en zijkant van hun lijfjes toch veel kwetsbaarder is dan eentje mét rugleuning. Onlangs overkwam het een vriendin die haar zoontje voorin (6, nog geen 1.35m) vervoerde en een botsing kreeg. Haar zoontje klaagde daarna over rug-en nekpijn. Veel mensen vinden de zitjes ruimtebesparend en gebruiken ze daarom. Nog een vraag: mag een kind, 6 jaar, in een stoelverhoger, zonder rugleuning, alleen in de heupgordel vervoerd worden? Hopelijk kunt u mijn vragen beantwoorden, bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 15-11-2010
Hallo Janette,
U kunt deze vragen het beste stellen bij de RDW.
Vriendelijke groet, Coby

Eric, 09-09-2010 15:09 #29
Hallo, mag een baby in de maxicosi op de middelste plaats (dus niet achter een voorstoel)van de achterbank vervoerd worden. Deze plaats heeft ook een Y-gordel. Mvg Eric Reactie infoteur, 09-09-2010
Hallo Eric,
Ja, als de maxicosi vast kan worden gemaakt zoals op de gebruiksaanwijzing aangegeven staat, dan mag dat. Voor de zekerheid kunt u deze vraag ook stellen bij de RWD. Vriendelijke groet, Coby

Phebe, 01-08-2010 15:43 #28
Hallo onder uw stukje 'keurmerk' schreef u dat de goedkeuringscode in de circel staat. Dit klopt niet, de code in de circel is het land waar het stoeltje is goedgekeurd E4 in de circel betekend dat het stoeltje in Nederland is goedgekeurd E2 betekend dat het stoeltje in Frankrijk is goedgekeurd, E3 betekend dat het stoeltje in Italë is goedgekeurd, E9 betekend dat het stoeltje in Spanje is goedgekeurd.

En op 12-10-2009 gaf u S.O v. Weeren het advies dat haar zoontje van 2 jaar op een stoelverhoger mocht, het jongetje was hier misschien wel zwaar genoeg voor, maar in leeftijd nog te jong (jonge kinderen hebben moeite om netjes in de gordel te zitten, en moeten zo lang mogelijk in een 5-punts gordel worden vervoerd, zittingverhogers zijn voor kinderen vanaf 4 jaar oud). Daarnaast mag een zittingverhoger NOOIT met een 2-puntsgordel worden gebruikt.

Anita, 12-07-2010 13:56 #27
Heb de vraag al eens eerder gesteld maar zie hem niet staan. Wij hebben een bus zonder gordels achterin (deze kunnen er ook niet in worden geplaatst) Zoals ik lees mag mijn zoon van 5 jaar zonder gordel achter in zitten klopt dit? Voorin zitten wel gordels maar daar zit de jongste al in een autostoel. Reactie infoteur, 12-07-2010
Hallo Anita,
Nee, uw kind mag niet zonder gordel achterin uw bus zitten. Dit mag allen in een openbaar vervoersbus of taxi, niet in uw eigen personenbusje.
Vriendelijke groet, Coby

Violetta, 11-07-2010 11:44 #26
Mijn zoontje is 4 en mag al op een stoelverhoger zitten, maar onze auto heeft op de achterbank een ingebouwde stoelverhoger, deze kan (een gedeelte) je stoel omhoog zetten. Mag ik hem op deze ingebouwde verhoger vervoeren. Ook naar het buitenland? Reactie infoteur, 11-07-2010
Hallo Violetta,
Geen idee. U kunt dit het beste even navragen bij de ANWB.
Vriendelijke groet, Coby

Tanja, 02-07-2010 19:05 #25
Ik ga binnenkort met mijn zoon van 6 jaar naar Belgie.
Mag hij dan voorin de auto op een verhoger mee?

Annemiek Nelemans, 01-06-2010 10:36 #24
Ik vind het vreemd dat hier steeds gezegd wordt dat een kind onder de 12 niet op een zitplaats met airbag mag vervoerd worden. Op sites van ANWB/Min.Verkeer en Waterstaat lees ik dat dat geadviseerd wordt, maar als het niet anders kan, dat dan de stoel zo ver mogelijk naar achter geplaatst dient te worden. Het mag alleen niet als het kind in een maxicosi zit wat dan natuurlijk altijd tegen de rijrichting in wordt geplaatst.

Sandra Lanser, 20-04-2010 10:45 #23
Hallo,
Ik vind het hoogst merkwaardig dat taxi-vervoer de kinderen, onder de 1.35 m, geen verhoger hoeven te gebruiken? Mijn kinderen gaan naar de BSO en ik span mij in om mijn kinderen veilig te laten vervoeren. Alsof je op een kleine afstand geen risico loopt in het verkeer. De gordels zijn nu geplaatst half over hun nek. :-( Een volwassene zit wel juist in de gordel. Tevens valt het mij de nochelante houding van de chauffeurs op zodra ze de kinderen ophalen. Ik heb gezien dat er vaak niet gecontroleerd of de kinderen goed vast zitten. In afwachting van uw reaktie, S. Lanser Reactie infoteur, 20-04-2010
Hallo Sandra Lanser,
Bedankt voor uw reactie. Ik heb de regels niet verzonnen, maar heb er alleen een artikel over geschreven. Ik denk dat u het beste met de vervoerder kunt gaan praten, en met de school en BSO. Ook kunt u met uw kind afspreken om altijd de gordels om te doen, ook als een ander zegt dat dat niet nodig is.
Vriendelijke groet, Coby

Van Weeghel, 13-04-2010 13:00 #22
Hallo Coby,

Mag ik onze zoon van 3 jaar voor in eenauto of busje vervoeren op een verhoger?
met vr grt
D van Weeghel Reactie infoteur, 13-04-2010
Hallo meneer of mevrouw van Weeghel,
Ja, dat mag, mits er geen airbag bij de passagiersstoel aanwezig is.
Met vriendelijke groet,
Coby

G. A. Sterk, 08-04-2010 09:57 #21
Hoi Coby, mag je een kind op schoot nemen in de auto met het heupgedeelte over het kind heen en het bovengedeelte om de volwassene heen? Zo kan het kind niet door de ruit schieten en hoeft er niet met 2 auto's gereden worden doordat er 1 zitplaats te weinig is. Groetjes Gonny. Reactie infoteur, 08-04-2010
Hallo Gonny,
Nee, dit mag niet. Het kind schiet misschien niet door de ruit, maar wordt geplet tussen de volwasse en de riem.
Vriendelijke groet, Coby

A. Smeulders, 22-03-2010 07:39 #20
Het is mij absoluut onduidelijk in deze tekest wanneer kinderen voorin mogen zitten. Mijn kleinkind is 3 jaar en zit op een verhoging voorin. Ik dacht dat je een bepaalde lengte moest hebben om voorin te mogen zitten. Vandaar mijn vraag. Graag een antwoord. Reactie infoteur, 22-03-2010
Hallo Smeulders,
Uw kleinkind mag voorin zitten op een zittingverhoger, mits er géén airbag bij die plaats aanwezig is.
Vanaf 1.35 m. mogen kinderen zónder autostoeltje of zittingverhoger voorin plaatsnemen.
Is het kind jonger dan 12 jaar, dan mag er geen airbag aanwezig zijn.
met vriendelijke groet, Coby

Bep van Ree, 15-02-2010 10:32 #19
Mag een kind van 7 op de bijrijders stoel zitten op een stoelverhoging? Reactie infoteur, 16-02-2010
Hallo Bep,
Ja, dat mag. In het artikel staan de exacte regels, over de lengte van het kind.
Vriendelijke groet, Coby

Claire, 23-01-2010 11:40 #18
Binnenkort moet ik met de trein reizen. Daarna worden mijn zoontje, 1,5 jaar en 13,5 kilo, en ik opgehaald met de auto om dan nog een kwartiertje te rijden met de auto. Daar s geen autostoeltje voor hem aanwezig. Mag mijn zoontje achterin bij mij op schoot? Reactie infoteur, 23-01-2010
Hallo Clair,
Je zoontje moet in een zitje in de gordels zitten en mag niet bij u op schoot. Als u een ongeluk krijgt vliegt uw kind zo door de vooruit heen!
Vriendelijke groet, Coby

Marc van Vliet, 14-01-2010 15:54 #17
Mag mijn dochter van 4 weken voor in een busje met alleen 3 zitplaatsen voorin met 3 gordels en een kinderstoel? Reactie infoteur, 22-01-2010
Hallo Marc,
Ja, een kind mag voorin zitten in een kinderstoel, mits gordels om en geen airbags bij de passagiersstoel.
Vriendelijke groet, Coby

E. de Jong, 20-11-2009 10:29 #16
Ik ga het weekend met mijn kleinzoon van bijna 8 jr, hij is 1.32m naar mijn jongste dochter en moet daar 200 km voor rijden. Mijn vraag is, mag mijn kleinzoon op de pasagierstoel zitten? Er zit geen airbag aan die zijde van de auto. Reactie infoteur, 21-11-2009
Hallo,
Ja, een kind van 8 jaar mag op de passagierstoel zitten als daar geen airbag aanwezig is.
Vriendelijke groet, Coby

S. O. van Weeren, 12-10-2009 08:52 #15
Mijn zoontje is net 2 jaar oud, meet 88 cm en weegt ruim 16kg. Achterin mijn auto zitten enkel 2 kuipstoeltjes met 2-puntsgordels -het is nl een cabriolet. Ér is niet echt ruimte voor een volwaardige klasse 1 stoel maar wel voor een zittingverhoger. Mag ik 'm vervoeren op zo'n verhoger met een 2-puntsgordel?

vriendelijk dank,


S. van Weeren Reactie infoteur, 13-10-2009
Hallo S. van Weeren,
Ja, u mag uw zoontje in een zittenverhoger met tweepuntsgordel vervoeren.
Vriendelijke groet, Coby

Bouke, 05-10-2009 00:34 #14
Taxivervoer en busvervoer: Een kinderzitje is niet verplicht. Vanaf 3 jaar moeten kinderen en volwassen de gordels gebruiken. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen in bussen en op de achterbank van de taxi zonder gordel vervoerd worden.

Hallo Coby, hoe moet ik dit uitleggen dan? Reactie infoteur, 08-04-2010
Hallo Bouke,
Ik begrijp uw vraag niet helemaal.
Vriendelijke groet, Coby

K. Verhoeven, 30-09-2009 18:23 #13
Ik heb een vraag over kinderen vervoeren van andere mensen. Zijn de regels hetzelfde als het geen eigen kinderen zijn? Ik vervoer nl. 1 x per week 1 kind van 3 jaar. Moet deze ook in een kinderstoel? Reactie infoteur, 01-10-2009
Hallo meneer/mevrouw Verhoeven,

Ja, natuurlijk moeten kinderen van andere mensen ook in een kinderstoel. Alle kinderen, van jezelf, van anderen, particulier vervoer of taxi, etc; alle kinderen moeten in een kinderstoel, zoals in de regels is vermeld.

Vriendelijke groet,
Coby

Peter, 21-09-2009 15:53 #12
Hoe lang moet mijn kind zijn om zonder stoelverhoger op de achterbank te mogen zitten?
Groeten en alvast bedankt,
Peter :-) Reactie infoteur, 22-09-2009
Hallo Peter,
Vanaf 1.35 meter mag een kind zonder zitje of zittingverhoger op de achterbank zitten, met een gordel om.
Vriendelijke groet,
Coby

Marylou Illes, 17-09-2009 10:52 #11
Mag ik een kind van 4,5 jaar die in een autotstoeltje zit bij mij voorin mee vervoeren?
Met vriendelijke groeten, Marylou Illes Reactie infoteur, 17-09-2009
Hallo Marylou,
Ja, je mag een kind van 4,5 in een autostoeltje voorin de auto vervoeren, zolang er geen airbag aanwezig is bij die zitplaats (voor en zijkant).
Vriendelijke groet, Coby

Marianne Robben, 17-07-2009 12:08 #10
Ik heb een cabriolet. mag ik een kind van 8 naast me vervoeren met stoelverhoger?! Reactie infoteur, 17-07-2009
Hallo Marianne,
Ja hoor, zolang het kind een gordel omheeft, mag dat!
Vriendelijke groet,
Coby

Nelly van Lier, 13-06-2009 16:18 #9
Mag ik achter in de auto kinderen vervoeren zonder zitje
gaat om een kinderfeest heb 2 zitjes maar er gaan er achter in 3 mee
en als dit mag is dat dan ook de wet die dit voor schrijft Reactie infoteur, 14-06-2009
Hallo Nelly,
U mag achterin 3 kinderen vervoeren, twee in een zitje en 1 zonder. Natuurlijk moet het kind zonder zitje wel de juiste leeftijd hebben bereikt waarin het zonder zitje vervoerd mag worden.
Vriendelijke groet, Coby

Astrid, 04-06-2009 12:24 #8
Bij drie gordels op de achterbank is het dan toegestaan 4 kinderen op de achterbank te hebben, die vastzitten per 2 in 1 gordel. Dus 2 in de ene en 2 in de andere gordel? Reactie infoteur, 04-06-2009
Hallo Astrid,
Bij mijn weten mogen er geen twee kinderen in 1 gordel vervoerd worden. Maar u kunt deze vraag het beste stellen bij de RWD.
Vriendelijke groet, Coby

Mar, 27-05-2009 16:58 #7
HELP! Mijn ex heeft een camper die 20 jaar of ouder is. Achterin zijn er banken die niet vooruit kijken en er zijn geen gordels. Mag kinderen van 5 en 8 jaar erachter zitten zonder een gordel? Het lijkt me levensgevaarlijk vooral als je weken lang op vakantie bent. Reactie infoteur, 28-05-2009
Hallo,
Het beste kunt u dit even navragen bij de RWD, daar weten ze precies wat de regels zijn.
Vriendelijke groet, Coby

Meity, 05-02-2009 21:48 #6
Mag ik mijn 1-jarige zoontje in de autostoel groep 1 op de voorstoel worden vervoerd wanneer de airbag is uitgeschakelt? Reactie infoteur, 06-02-2009
Hallo Meity,
Ja, dat mag.
Vriendelijke groet, Coby

Gerrit, 24-01-2009 13:55 #5
In mijn bus zijn op achterbank geen gordels ze hebben mijn verteld dat ik nu vier kinderen op de achterbank mag vervoeren. Ik rij een vito bus in het midden zit een beugel mag ik zo de kinderen vervoeren? Reactie infoteur, 25-01-2009
Hallo Gerrit,
Nee, dit mag niet.
Vriendelijke groet, Coby

Meenks, 08-01-2009 21:13 #4
Ik heb achterin mijn auto twee 3 puntsgordels en een 2 puntsgordel in het midden. Als ik 3 kinderen wil vervoeren, 4,2 en 0 jaar, mag dan de klasse 1 autostoel van de 2 jarige met een 2 pumtsgordel in het midden vastgezet worden? en mag indien het eerste niet mag het kind van 4 dan in het midden met alleen de 2 puntsgordel vastgezet worden? Reactie infoteur, 11-01-2009
Hallo Meenks,
Deze vraag kunt u het beste stellen bij de RWD.
Vriendelijke groet, Coby

Simone, 15-10-2008 14:36 #3
Vanaf welke leeftijd mag een kind voorin zitten? Met of zonder airbag?
Ik kan het niet specifiek beschreven terugvinden. Wel gaat het steeds over groter dan 1.35 m. Begrijp ik daaruit dat als je kind groter is dan 1.35 dat hij dan voorin mag zitten?
Groeten, Simone Reactie infoteur, 25-11-2008
Hallo Simone
Kinderen onder de 1.35 m mogen alleen voorin zitten in een goedgekeurd autostoeltje en als er geen airbag aanwezig is. Kinderen die groter dan 1.35 m. zijn, mogen zonder autostoeltje plaatsnemen op de passagiersstoel, ook als er een airbag aanwezig is.
Vriendelijke groet, Coby

G. van Grol, 09-09-2008 17:03 #2
Mag ik 4 kinderen vervoeren op de achterbank van de auto waar maar 3 gordels aanwezig zijn. Omdat de kinderen tussen de 4 en 7 jaar oud zijn, gaan er dan 2 samen in 1 gordel. Is dit toegestaan?
Vriendelijke groet, Griëtte Reactie infoteur, 25-11-2008
Hallo Griette,
Nee, er mogen geen twee kinderen in één gordel.
vriedelijke groet, Coby

Marco Ettema, 08-09-2008 18:53 #1
Vraag: welke regels zijn er voor als je een kind van 2 jaar in een motor met zijspan wilt vervoeren? Reactie infoteur, 08-09-2008
Hallo Marco.
Dat zou u het beste op kunnen zoeken op de site van de RDW. Wellicht vindt u daar het antwoord. Succes!
Vriendelijke groet, Coby

Infoteur: Coby79
Laatste update: 17-04-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 53
Schrijf mee!